Suomen kannabisyhdistys					Tiedote
                           	15.4.1998
Piikkilankalogo

Sananvapaus käräjillä

Tero Nieminen esiintyi 28.7.1997 TV1:n A-studiossa, jossa hän arvosteli nykyistä kannabiskieltolakia ja toivoi siihen muutosta sekä hän kertoi kysyttäessä, että on käyttänyt ostamaansa tai itse kasvattamaansa kannabista 1-2 kertaa kuukaudessa.

Poliisi aloitti esitutkinnan, Teroa kuulusteltiin kaksi kertaa, hänen kotiinsa tehtiin kotietsintä, jossa takavarikoitiin 15 hampun siementä ja kaksi vesipiippua. TV-esiintymisen takia hänet myös irtisanottiin ohjelmistosuunnittelijan toimestaan.

Tero Nieminen vetosi huumerikoslain 7 §:ään, jonka perusteella syytettä ei pitäisi nostaa. Syyttäjälle toimitettuun vetoomukseen Teron syyttämättäjättämiseksi kerättiin kesällä Kaivopuisten kansanjuhlassa n. 700 nimeä. Mikään ei auttanut. Syyttäjä päätti syyttää huumausainerikoksesta.

Asia on ensimmäisen kerran esillä Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina 20.4.1998 klo 9.00. Syyttäjänä on kihlakunnansyyttäjä Maarit Loimukoski, käräjätuomarina Timo Vuojolahti.

Moni henkilö on julkisuudessa myöntänyt käyttäneensä kiellettyjä huumeita ilman, settä se olisi johtanut syytetoimiin. On jopa myönnetty pitkään jatkuneita kovien huumeiden kuten heroiinin ja amfetamiinin käyttöjä. Miksi Tero Niemistä sitten syytetään? Hän arvosteli kannabiskieltolakia eikä nähnyt hyvin kohtuullisessa käytössään mitään haittoja. Hän ei esittänyt ilmeisesti pakollista liturgiaa käytön kauheudesta eikä katunut pahuuttaan. Terolle ja koko orastavalle kannabiskeskustelulle halutaan antaa opetus. Sitä ei saa käydä.

Jos asioiden julkinen keskustelu estetään rikossyytteillä, Suomi on menossa arveluttavaan suuntaan sananvapauden rajoituksissa. Oikeudenkäynnisssä tuomiolla on sananvapaus.