Suomen kannabisyhdistys

Tiedote

12.10.1995


Huumeidenvastustajat olutmannekiineina

Suomen jääkiekkomaajoukkueen jäsenten pitkään jatkunut esiintyminen Karjala-olutpullojen takaetiketeissä on viimeisin osoitus suomalaisesta räikeästä kaksinaismoraalista päihdepolitiikassa. Tuotevalvontakeskuksen päätöksestä kieltää tällainen markkinointi voidaan olla monta mieltä; sen sijaan Suomalaisella urheiluväellä pitäisi olla sen verran arvostelukykyä, että olisivat kieltäytyneet moisesta sponsoroinnista.

Urheilun yhteydessä tapahtuvassa alkoholimainonnassa ei ole mitään uutta. Kuitenkin Suomen kannabisyhdistyksen hallituksen mielestä nuorten sankareiksi nousseiden kiekkoleijonien suostuminen kaljamannekiineiksi on erityisen vastuutonta: pelaajien kuvathan ilmestyivät pullojen taakse pian sen jälkeen, kun joukkue oli suureleisesti osallistunut huumeidenvastaiseen TV-huutokauppaan.

Maajoukkueen menettely tukee vaarallista harhakuvaa, että alkoholi olisi oleellisesti turvallisempi nautintoaine kuin esim. kannabistuotteet. Juuri kannabikseen - hasikseen ja marijuanaan - kohdistuva voimakas moraalinen paheksunta käytännössä johtaa alkoholiin liittyvien varsin huomattavien haittojen vähättelyyn.

Todettakoon varmuuden vuoksi, että toisin kuin usein väitetään, SKY ei pyri edistämään kannabiksen eikä minkään muunkaan päihdyttävän aineen käyttöä. Pyrimme ensi sijaisesti edistämään tasapuolista päihdepoliittista keskustelua ja tasapuolisesti tuomaan esiin kaikkiin päihteisiin ja nautintoaineisiin ja niiden käyttökulttuureihin liittyvät haitat ilman ennakkoluuloja tai turhaa moralisointia. Suomessa kuitenkin yhä pitkälti vallitsee asiallisen päihdekeskustelun kammo: SKY:n esiintymistä viime kevään Maailma Kylässä -tapahtumassa paheksuttiin voimakkaasti, koska tilaisuudessa kävi paljon nuoria. Samassa tilaisuudessa tapahtuneeseen oluen markkinointiin ei juuri puututtu.