Suomen kannabisyhdistys                 Tiedote
                            30.5.1996

PCP - päihteiden tunnetut ja tuntemattomat haitat

Heinäkuun loppupuolella uutisoitiin laajasti Jyväskylässä takavarikoidusta MDMA:na eli ekstaasina myydystä PCP:stä. Eri lehdissä julkaistussa uutisessa kerrottiin poliisin sanoneen, että jo pieni määrä PCP:tä voi aiheuttaa käyttäjälle vakavia terveydellisiä haittoja, "...joita kaikkia ei edes tunneta." Siinäpä huumepropagandan uusin saavutus, josta itse Joseph Göbbels olisi kateellinen! Jos haittoja ei tunneta, miten voi väittää, että niitä on olemassakaan? Koska tapauksen uutisointi oli muutenkin puutteellista ja asia on tärkeä, katsoo Suomen kannabisyhdistyksen hallitus tarpeelliseksi edistää yleistä tietoisuutta PCP:stä ilman huumetiedotukselle tyypillistä kiihkoilua.

PCP, eli fensyklidiini kehitettiin 1950-luvulla ja 60-luvun alkupuolella sitä käytettiin Sernyl -nimisenä anestesialääkkeenä. Tästä käytöstä luovuttiin v. 1965 aineen epämielyttävien sivuvaikutusten takia. Pari vuotta myöhemmin se ilmestyi eläinlääketieteen markkinoille Sernylan -nimisenä nukutusaineena. Voimakkaiden psykoaktiivisten vaikutusten ja yksinkertaisen valmistusprosessin takia PCP sai pian jalansijan myös laittomilla päihdemarkkinoilla.

PCP:n vaikutukset vaihtelevat huomattavasti eri käyttäjillä. Se vähentää kipuherkkyyttä ja haittaa lihaskoordinaatiota. Muita fyysisiä vaikutuksia ovat huimaus, kohonnut pintaverenkierto, hikoilu sekä silmien nykiminen. Psyykkisiä vaikutuksia ovat mm. irrallisuudentunne ympäristöstä ja omasta ruumiista, ajatusten sekavuus sekä häiriöt paikan- ja ajantajunnassa. Suurista annoksista voi tulla kouristelua ja jotkut voivat vaipua koomaan. Muita haittavaikutuksia ovat hämmentyneisyys, ärtyisyys sekä vainoharhaiset ajatukset. Alkoholinkäyttäjien tavoin jotkut PCP:n käyttäjät ovat syyllistyneet pahoinpitelyihin ja murhiin aineen vaikutuksen alaisina muistamatta tapausta jälkeenpäin.

PCP:tä syödään tabletteina tai siitä valmistettua jauhetta (angel dust - "enkelipöly") nuuskataan tai poltetaan. Suonensisäinen käyttö on mahdollista, joskin harvinaista.

Kannabiksenkäyttäjät huom!

Jyväskylän tapaus oli tyypillinen; koska PCP on suhteellisen halpaa ja helppoa valmistaa, sitä usein myydään ilman minkäänlaista tuotevalvontaa toimivilla laittomilla markkinoilla jonakin muuna - esim. "synteettisenä THC:nä" (THC: kannabiksen vaikuttaja-aine tetrahydrokannabinooli). PCP:n mahdollinen yleistyminen edellyttää kannabiksenkäyttäjiltä erityistä valppautta. "Synteettinen THC" on aina joko PCP:tä tai jotakin muuta korvikeainetta. PCP:tä joskus myös käytetään antamaan huonolaatuislle kannabikselle lisäpotkua. Oudonmakuinen pilvi, jonka vaikutus on epätavallinen saattaa sisältää PCP:tä. Laillisten kannabismarkkinoiden puuttuessa on kotona kasvatettu marijuana turvallisin vaihtoehto.

Tiedonlähde: Weil & Rosen: From Chocolate to Morphine - Everything You Need to Know About Mind-Altering Drugs

Suomen kannabisyhdistys

PL 12, 02781 Espoo

940 555 3890

sky @ katto.kaapeli.fi

http: //www. kaapeli. fi/~sky/