Uutisia

Helsinki huumeiden laillistamista vastaan

Tukholma, huhtikuu 1994

Helsinki allekirjoitti (millähän valtuuksilla?) Tukholmassa 28.4. 20 muun Euroopan kaupungin kanssa vetoomuksen, jossa vastustetaan huumeiden käytön laillistamista. Pohjoismaista Kööpenhamina ei tullut mukaan vetoomukseen. Allekirjoittajien mukana oli mm. Berliini, Dublin, Lontoo, Madrid, Moskova, Pariisi, Pietari, Praha ja Varsova. Euroopan kaupungit huumeita vastaan -liike perustettiin vastapainoksi Frankfurtin liikkeelle, johon kuuluu joukko Manner-Euroopan kaupunkeja kuten Amsterdam, Hampuri ja Zürich (katso s. 5).

Willie Nelson pidätettiin stumpin takia

Texas, toukokuu 1994

Poliisi pidätti mersussaan nukkuneen kantrilaulaja Willie Nelsonin (61) löydettyään tuhkakupista marihuanajointin stumpin. Nelson oli parkkeerannut valtatie 35:n huoltotielle huonon sään takia. "Soitin koko yön ja olin ajamassa Austiniin. Oli sumuista ja huono sää ja ajoin tien sivuun nukkumaan ja poliisit löysivät minut takaistuimelta." Nelson kommentoi tapahtumaa: "Se on elämää."

Lisenssi 16 kannabiskahvilalle Tilburgissa

Hollanti, toukokuu 1994

Vaikka Hollannissa onkin lukemattomia kannabiskahviloita, etelä-hollantilainen 162 000 asukkaan Tilburgin kaupunki otti uuden askeleen solmimalla kaupungin 16 kannabiskahvilan kanssa lisenssisopimuksen. Sopimus vahvistaa kahviloiden asemaa. Pormestari Gerrit Brokxin allekirjoittamassa sopimuksessa sovittiin, että kahvilat sulkevat ovensa keskiyöllä ja myyvät kannabista vain 18 vuotta täyttäneille. Kahvilat sitoutuivat myös olemaan myymättä kovia huumeita kuten kokaiinia ja heroiinia ja ilmoittavansa, jos havaitsevat jonkun niitä myyvän.

Pilvenmyyjät lakossa Christianiassa

Kööpenhamina, huhtikuu 1994

Huhtikuussa oli ensimmäinen "virallinen" pilvenmyyjien lakko. Christianian pusher street, jossa normaalisti ovat myyntipöytien takana hasiksen ja marihunan myyjät, oli hiljainen. Asiakkaille kieltäydyttiin myymästä mitään, mutta heille tarjottiin ilmaiset tötsöt ja neuvottiin, mistä muualta Kööpenhaminasta saa kannabista.

Myyjät menivät lakkoon protestoidakseen hallituksen päätöstä lopettaa avoin myynti ja osoittaakseen, miten järjetöntä on pakottaa ostajat muille vaarallisille markkinoille, joilla myydään myös kovia huumeita. Kymmenen vuotta hasista myynyt Jacob Brondum (Sven) sanoi: "Kun asiakas tulee, lähetämme hänet muille markkinoille. Mutta, jos hän haluaa polttaa, hän voi tehdä sen kanssamme."

Myyjät haluavat myydä kannabista laillisesti ja he halusivat asiakkaiden tukevan heitä aktiivisesti. He pyysivät asiakkaita "tulemaan ulos kaapista", kirjoittamaan kirjeitä poliitikoille ja toimittajille, tukemaan lakkoa ja pilvipuoluetta, joka on yrittämässä parlamenttiin.

Kolmen päivän lakko lopetettiin julkilausumaan: "Asiakkaiden tuhansien protestien takia olemme jälleen päättäneet avata maailman parhaat marihuana ja hasismarkkinat".

Aikaisemmin tänä vuonna oikeusministeri Erling Olsen joutui kotiuttamaan erikoisen Christianian poliisipartion, koska mielivaltaisista poliisiratsioista tuli niin paljon valituksia. Mutta parlamentti päätti 15.4 alkavasta tehovalvonnasta, jolla lopetettaisiin kannabiksen myynti Christianiassa. Vapaakaupunkiin määrättiin poliisin erityisvalvonta, joka kuitenkin lopetettiin. Kun allekirjoittanut vieraili kesä-heinäkuun vaihteessa Christianiassa, tunnelma oli jälleen leppeä, kauppiaat paikallaan, ravintolat entistä ehompia ja ihmiset hymyileviä. Hasis maksoi 35-40 kruunua gramma ja sinsemillapussit 5 kruunua.

Kolumbia laillisti huumeiden hallussapidon

Bogota, toukokuu 1994

Kolumbian perustuslakituomioistuin laillisti huumeiden hallussapidon omaan käyttöön. Päätöksessään tuomioistuin sanoi kiellon rikkovan jokaisen yksilön oikeutta "vapaasti kehittää persoonallisuuttaan". "On aivan sama asia sanoa: 'sinulla on valinnanvapaus , mutta vapaus valita vain, mikä on hyvää, ja valtio päättää, mikä on hyvää' ", perusteli tuomioistuin. Jos valtion mielestä huumeiden käyttö ei ole toivottavaa, sen pitäisi satsata koulutukseen.

Presidentti Jorge Arango kommentoi, että edelleen huumeiden käyttö on kielletty kouluissa ja työpaikoilla. Hallitus voi myös rajoittaa huumeiden käyttöä samalla tavalla kuin tupakan ja alkoholinkin käyttöä kuten esimerkiksi lentokoneissa, teattereissa ja urheiluareenoilla.

Hallussapidon rajat ovat seuraavat: 20 g marihuanaa, 5 g hasista,1 g kokaiinia ja 2 g LSD:n kaltaisia hallusinogeeneja ovat nyt laillisia.

Kuten odottaa sopii, USA:ssa monet tahot ovat nousseet takajaloilleen (USAhan kuvittelee omistavansa koko Amerikan mantereen !!). USAn huumetsaari Lee Brown luonnehti päätöstä hirveäksi virheeksi ja DEAn pomo Thomas Constantine "askeleeksi taaksepäin".

Hamppuvarkaita Helsingin seudulla

Helsinki, kesä 1994

Helsingin seudulla on kesällä vieraillut varkaita hamppuviljelmillä (pihoilla ja parvekkeilla). On todella moraalisesti ala-arvoista toimintaa tuhota jonkun huolella kasvattama kasvi. Jos kannabis olisi laillista, ei kenenkään tarvitsisi ryhtyä näin epätoivoisiin tekoihin. Ilmoittakaa varkauksista SKYlle. Tunnistettu on mm. seuraavat varkaat: Spede (tag: SAVE), Mikkis ja Ville L. (tag: ARMS).