"Blüht im Glanze dieses Glückes..."

Saksan korkein oikeus dekriminalisoi kannabiksen käytön

Kimmo Wilska

Huhtikuun 28. 1994 tapahtui historiallinen käänne eurooppalaisessa päihdepolitiikassa: Saksan korkein oikeus eli perustuslakituomioistuin BVG antoi päätöksen, jolla poistettiin pienten kannabismäärien omaan käyttöön tarkoitettu hallussapidon rangaistavuus . Tasan kaksi viikkoa päätöksen julistamisen jälkeen SKY:n tiedottaja Kimmo Wilska oli Berliinissä haistelemassa uusia tuulia.


"Blüht im Glanze dieses Glückes...": ote Saksan kansallislaulusta - "Tämän onnen loisteessa kukoistaa..."

Karlsruhessa istuvan Saksan perustuslakituomioistuimen päätös oli pitkän valitusketjun päätepiste: v. 1992 lübeckiläinen tuomari Wolfgang Neskovic herätti huomiota päätöksellään, jonka mukaan kannabiskieltolaki rikkoo perustuslain takaamaa kansalaisten yhdenvertaisuusperiaatetta, koska kannabis ei ole vaarallisempaa kuin alkoholi ja tupakka. BVG ei kuitenkaan hyväksynyt tätä "Recht auf Rausch" ('oikeus päihtyä') -argumenttia, eikä suostunut rinnastamaan kannabista laillisiin nautintoaineisiin; oikeuden mielestä tupakka ei ole päihde, ja alkoholi taas on keskeinen osa saksalaista kulttuuria ja perinnettä. Vaikka pilveä ei sinänsä laillistettu, 100 sivua käsittävässä päätöksessä määrättiin, ettei pienen kannabismäärän käytöstä tai hallussapidosta enää rangaistaisi.

Päätös ei ollut mikään salama kirkkaalta taivaalta: Saksassa on jo kauan väitelty kieltolain mielekkyydestä. Kannabiksen laillistamisen puolesta ovat ottaneet kantaa monet poliittiset tahot - mm. maan sosialidemokraattinen nuorisojärjestö (kts. Hamppu 1/94).

Reaktiot ovat vaihdelleet huomattavasti. Berliiniläinen päivälehti die Tageszeitung iloitsi, että "maailman vanhin kulttuurikasvi on tullut hiukan lailliseksi". Oikeistolainen sensaatiolehti Bild sekä useat konservatiiviset poliitikot jyrisivät päätöstä vastaan. Joukkotietoisuusvälineiden kuluttajat saivat taas yliannoksen THC:n rasvaliukoisuutta, porttiteoriaa ja väärien viestien lähettämistä nuorisolle toitottavia kauhutarinoita. Viikkolehti Der Spiegel totesi laajassa artikkelikokonaisuudessa, mm. ettei rikosoikeudella ole tulevaisuutta päihdepolitiikassa. Lehti kumoaa järjestelmällisesti monien BVG:n päätöstä vastustaneiden argumentit. Baijerin sisäministeri, Günther Becksteinin keppihevosena on liikenneturvallisuus: hän moitti hasista "salakavalaksi huumeeksi", joka merkittävästi heikentää ajokykyä "vielä viikkoja käytön jälkeen". Spiegel toteaa, että tämä käsitys kumottiin v. 1993 hollantilaisen Limburgin yliopiston USA:n liikenneministeriön kanssa tehdyssä tutkimuksessa.

Oikeus jätti sallitun kannabismäärän ylärajan yksittäisten osavaltioiden harkintaan. Pohjoiset, sosialidemokraattien hallitsemat osavaltiot Schleswig-Holstein ja Nordrhein-Westfalen ovat jo kauan olleet sallivalla linjalla: rajana on pidetty Hollanninkin soveltamaa 30 grammaa. Tiukkapipoisten kristillisdemokraattien hallitsemassa Baijerissa ollaan taas puhuttu yhden gramman rajasta.


Tohtori Hans-Georg Behr, pitkäaikainen laillistamisen puolestapuhuja ja yksi Vihreän puolueen perustaja kuvasi High Times lehdessä päätöksen jälkeistä euforista ilmapiiriä Hampurissa mm. seuraavasti:

- "Jos nyt ostat ruohoa Hollannista, voit tuoda 30 grammaa Saksaan tai voit kasvattaa sitä parvekkeella. Se on asia, jota kukaan ei olisi uskonut Saksassa, minä mukaanlukien.

- Päivä päätöksen jälkeen kaikkialla ilmassa oli makea tuoksu. Kaikki rehupäät tulivat ulos ja polttivat avoimesti kaduilla. Kaikista Hampurin kahviloista, joissa vaivihkaa oli tarjolla hasista, loppui myytävä. Kaikki tiukkapipot näyttivät sillä hetkellä kalpeilta. He olivat shokissa. Tämä on Saksan kevät."


Berliiniläinen kulttuurilehti Prinz julkaisi kesäkuun suuren hamppunumeron, jonka tietopaketin yhteydessä oli varoitus, jonka mukaan pilven käyttö ja hallussapito on "...yhä jollakin tavalla laitonta." Aika näyttää millaiseksi todellisuus muodostuu. Tilanne ilmeisesti vaihtelee huomattavasti eri paikkakunnilla. Jotkut poliisit ovat katsoneet, että kannabis on yhä sen verran kiellettyä, että käyttäjän voi pidättää, vaikka häntä ei BVG:n päätöksen takia voitaisikaan tuomita. Baijerista tulleiden tietojen mukaan, tämän saivat karvaasti kokea päätöksen takia julkiseen tuprutteluun innostuneet. Hollantilaistyyliset koffie-shopit tuskin ilmestyvät lähiaikoina Saksan kaupunkeihin, eikä saksalaisista turisti-infoista vielä kannata kysyä hyviä hasiksen ostopaikkoja. Oman pipanan tuominen hollannintuliaisena ja yksittäisten ruukkukukkien kasvattaminen taas lienee jatkossa suhteellisen turvallista. Toukokuun alkupuolella oltiin Berliinin laillistamista ajavissa piireissä tyytyväisiä tästä osavoitosta. "Tunnelma on paljon rennompi" kerrottiin Bam Bam Bhole - nimisessä head-shopissa. "Enää ei tarvitse piileskellä piipun kanssa vessoissa tai puskien takana." Tyytyväisiä ollaan myös SKY:hyn yhteyttä ottaneessa Saksan Cannabis Legal! -yhdistyksessä; päätöstä pidettiin poliittisena voittona, vaikka tuntuukin naurettavalta "sallia maidon juonti ja kieltää lehmät".

English Summary: German Court legalizes personal posession of pot

Germany's Constitutional Court handed down a landmark decision on April 28 by legalizing the posession of small amounts of cannabis for personal use. Two weeks after the ruling, Kimmo Wilska was in Berlin to see how the move affected the local scene. At the Bam-Bam Bhole head shop, people said that the atmosphere was much more relaxed. The court left it up to each of Germany's states to define what a "small amount" is, and according to reports from Bavaria, police have actually been cracking down on smoking in public. Nevertheless, the ruling is definitely a positive step, and with potential wide-ranging implications for drug policy in Europe and the whole world.