Mikä on olennaista?

Vuoden vaihteessa voimaantulleet uudet huumelait herättivät toivon muutoksesta. Vaikka kentältä kiirii uutisia, että käytäntö olisi muuttunut järkevämmäksi: käyttäjät ja kotikasvattajat jätetään pääsääntöisesti rauhaan, pienten pipanoiden perässä ei juosta ja voimavarat keskitetään järjestäytyneen rikollisuuden ja kovien aineiden torjuntaan, niin vanha meno tuntuu edelleen jatkuvan. Tuntuu siltä, että 7 §:n ja sen perusteluiden olemassaolo olisi aivan tuntematon ainakin Helsingin seudun ulkopuolella.

Samaan aikaan, kun talousrikollisuus tuottaa yhteiskunnalle, siis meille veronmaksajille, kymmenien miljardien lisälaskuja vuodessa, poliisi hyökkää ihmisten kotiin ilmeisesti sillä perusteella, että ao. paikassa on vuosia sitten asunut joku, jota epäillään jostain tai, että runsaan puolen hasisgramman perusteella pidätetään kolme ihmistä, heiltä kiristetään Stalinin oikeudenkäyntien tapaan tunnustus, että he ovat polttaneet joskus hasista, pidetään oikeudenkäynti ja tuomioksi rapsahtaa parinsadan sakot. Samaan aikaan joku hoitelee itselleen muutamia kymmeniä tai satoja miljoonia, mutta sitä ei haluta tai osata tutkia, tai sitten joku junailee rauhassa suurisuuntaista amfetamiinibisnestä. Oleellinen on hukassa!

Niin kauan kuin pelkkä epäily huumerikoksesta riittää kotirauhan törkeään loukkaukseen, ei voi sanoa, että Suomi olisi oikeusvaltio. Voi myös miettiä sitä, mitä merkitsee ei-rikolliselle ihmiselle tällainen kohtelu. Ainakaan hänen luottamuksensa yhteiskunnan järkevyyteen ja oikeudenmukasuuteen ei lisäänny. Tätäkö me tarvitsemme?

On varmaan syytä taas kerran korostaa sitä asiaa, että kannabiksen nautintoaineekseen valinnut ihminen ei ole mikään rikollinen - hän on kunnon kansalainen siinä missä muutkin, usein vielä lahjakas monella tavalla.

Helsingissä 24.8.1994 Timo Larmela


HAMPPU 2/1994

ISSN 1237-3524

Julkaisija:
Suomen kannabisyhdistys

Toimitus:

Levikki: Kari Outinen
Taitto: Timo Larmela

Osoite:
PL 20, 00770 Helsinki

Internet-osoite:
sky@sky.org

Puhelin:
(90) 811 232, päivystys klo 10-12

Pankkiyhteys:
SYP 218618-11033

Saatavana mm.
Akateemiset kirjakaupat, Stockmannin lehtipiste, Turun Kirjakahvila, Helsingissä: Kasviksen kauppa, Oskun Divari, Aquarius, Fabulous Paradise.

Tilausmaksu 100 mk / 4 numeroa,
kirjeessä kotiin toimitettuna.
Irtonumero 20 mk
Lehtiä voi tilata myyntiin.