Kapteeni Happo neuvoo kasvattajia


Kapteeni Hapolle voi lähettää kasvatuskysymyksiä paitsi SKY:n postiosoitteeseen
Suomen kannabisyhdistys, PL 12, 02781 Espoo,
myös Internetin kautta osoitteeseen:

happo@sky.org


Kysymys:
Arvoisa Kapteeni Happo,

Rakkaiden kasvieni lehdet ovat alkaneet käpertyä alaspäin rullalle. Niiden värikin on oudon tummanvihreä. Olen yrittänyt lisätä Substralia, mutta se vain pahensi asiaa. Mikä kasvejani vaivaa??

Rale, Espoo

Vastaus:
Lopeta heti kasviesi myrkyttäminen! Kyseessä on mitä ilmeisimmin typen yliannostus. Sinun tulisi vaihtaa pintamulta muutaman senttimetrin syvyydestä sekä laskea jokaisen ruukun läpi hitaasti useita litroja haaleaa vettä, jotta ylimääräinen typpi huuhtoutuisi pois.


Kysymys:
Heipä hei,

Super Skunkkieni lehdenkärjet ovat 'palaneen' näköisiä ja etenkin alemmat lehdet ovat kalpeita ja laikukkaita. Missä vika?

Vesa, Vantaa

Vastaus:
Vaikuttaa siltä, että taimiasi vaivaa magnesiumvajaus, joka on varsin yleinen mutta helppohoitoinen ongelma. Lisää kasteluveteen puoli teelusikallista magnesiumsulfaattia (MgSO4) litraa kohti. Lisäksi etenkin lehtien alapintoja kannattaa suihkutella ahkerasti samanvahvuisella magnesiumliuoksella. Oireet häviävät muutamassa päivässä (syntyneet vauriot eivät tietenkään häviä). Tämän jälkeenkin kannattaa lisätä magnesiumia parin viikon välein. Magnesiumsulfaattia myydään edullisesti apteekeissa. Kyseessä on sama aine, mitä painonnostajat hierovat käsiinsä otteen lipsumisen estämiseksi.


Kysymys:
Jah,

Luin eräästä englanninkielisestä kasvatusoppaasta, että on olemassa paljon parempiakin kasvatuslamppuja kuin loisteputkivalaisimet. Mitä nämä HPS- ja MH- lamput ovat ja saako niitä Suomesta?

TP, Tampere

Vastaus:
HPS (High Pressure Sodium)- valaisin kulkee Suomessa nimellä suurpainenatriumvalaisin. Se on todellakin paras mahdollinen keinovalon lähde kasvatukseen: esim.400 Watin valaisin tuottaa valoa 50000 lumenia, kun yksi 120 cm loisteputki tuottaa vain n.3000 lumenia. MH (Metal Halide) on suomeksi monimetallivalaisin. Se on myöskin erinomainen kasvatusvalaisin, tosin se sopii parhaiten kasvulliseen vaiheeseen. Suurpainenatriumvalaisinta taas voidaan käyttää koko kasvukauden ajan siemenestä sadonkorjuuseen, varsinkin jos käytetään spektriltään tasoitettua SON-T AGRO-polttimoa. Valaisimia myydään hyvinvarustetuissa valaisin- ja sähköliikkeissä. Hinnat ovat tuhannesta markasta ylöspäin.


Kysymys:
Hellou,

Olen pitänyt pienimuotoista hampputarhaa jo jonkin aikaa. Multaan ja kevytsoraan uppoaa suurehkoja summia rahaa, kun niitä ostaa kukkakaupasta. Miten voisin pienentää kasvatusmateriaalikustannuksiani?

Kauko, Joensuu

Vastaus:
Älä ihmeessä tuhlaa rahojasi kukkakauppojen pikkuruisiin multa- ja kevytsorasäkkeihin. Samalla hinnalla, mitä lähikauppa kiskoo 12 litran multasäkistä, voit noutaa puutarhatarvikeliikkeestä 100 litraa erinomaista lannoitettua kasvuturvetta. Samoin kevytsoraa löytyy rautakaupoista 50 litran säkeissä muutaman kympin hintaan.