Bob Marley - supersauhuttelija

Kari "Kosmos" Saaristo

Bob Marleysta tuli 70-luvulla reggaen ensimmäinen supertähti ja samalla maailman kuuluisin ganjan, marihuanan, sauhuttelija. Yhä vieläkin Marleyn rakkaus ganjaan tunnetaan kaikkialla maailmassa yhtä hyvin kuin hänen musiikkinsa.

Marleyn vuonna 1976 ilmestyneen Natty Dread-albumin sisäkannessa on teksti, jossa sanotaan, että "kansi on hyvä ganjan puhdistamiseen" eli siementen poistamiseen marihuanan kukinnoista (kts. Pohjolan Leijona 3/ 1990, jossa kansitaiteilija N. Garrick kertoo koko jutun). Mutta jos polttaa siemenetöntä, sinsemillaa, kantta ei tarvita, ja juuri sinsestä oli kysymys vuonna 1978 Kaya-albumilla. Bob lauloi tarvitsevansa "vähän kayaa", eikä levyn takakanteen piirretty kuva sinsemillan kukinnosta jättänyt epäselvyyttä siitä, mitä sana kaya tarkoitti. Sen lisäksi Jamaikalla on käytössä satoja muita ganjaan ja sen eri laatuihin ja lajikkeisiin liittyviä nimiä: herb, lambs bread, goats shit, Colie weed, Indica, Alaska, brain food, Kings Bread, Tampie, Ishence, Iley... Nimitysten lukuisuudesta voi helposti päätellä, että ganjan poltto on Jamaikan saarella hyvin yleistä. Erään tiedon mukaan ganjaa polttaa aikuisista jamaikalaisista 65 prosenttia ja koko väestöstä 80 prosenttia.

Ganja Jamaikalla

Jotain jamaikalaisten suhtautumisesta ganjaan kertoo Daddy T-Royn tarina jo edesmenneessä reggae-lehti Cool Runningisissa vuonna 1983. T-Roy oli ollut haastattelemassa veteraanilaulaja Devon Russelia ja haastattelun jälkeen he menivät baariin, jossa T-Royn mankka ja laukku varastettiin.

"Kun tilanne meille selvisi antoi Devon meille havaintoesityksen kuinka jamaikan kielen kirosanat: bomba claat, raas claat ja blood claat lausutaan, kun ollaan oikein tosissaan. Niin paljon Devonia harmitti meidän puolestamme. Poliisiasemalla pöytäkirjaa kirjoitettaessa Devon sitten kertoi tarinan ja siinä tohkeissaan veti taskustaan rislapaperin ja ganjaa, väänsi spliffin ja pani sen palamaan. Kuulusteleva poliisi katsoi häntä vähän aikaa pitkään ja loihe lausumaan: "Jaa-a, minä olen tuon sensin polton kokonaan lopettanut, saan siitä niin kamalan päänsäryn..." ja jatkoi pöytäkirjan kirjoittamista."

Edellä kerrotusta huolimatta on, erityisesti turistina Jamaikalla liikkuvan, syytä muistaa, että ganjan käyttö ja kasvatus on Jamaikalla ankarasti kielletty. Sen vapauttamista ovat kovaäänisimmin vaatineet Rastafarit (joita miellyttääkseen ex-pääministeri Michael Manley haki takavuosina Afrikasta Joosuan sauvan, jolla kaikki vääryydet, mm. ganjan kieltolaki, piti korjattavan, mutta mitään ei ole tapahtunut).

Yleismaailmalliseen tietoisuuteen aluksi vain Jamaikalla tunnetut Rastafarit toi Bob Marley. Hänen ansiostaan suuri osa Hampun lukijoistakin tietää, että rastat ovat ihmisiä, jotka rakastavat turmeltumattomia asioita elämässä ja palvovat Etiopian keisari Haile Selassieta Kuninkaiden Kuninkaana ja Juudan Voittoisana Leijonana. Rastat muistuttavat, että Raamatun mukaan Luoja antoi ihmisille siementä tekevät hedelmät ja, että "yrtti on kansakuntien parantamiseksi".

Vastoin yleistä uskomusta, läheskään kaikki rastat eivät käytä kannabista. Rastojen hengellisessä juhlassa, niyahbinghissa, sillä on kuitenkin keskeinen osa: miehet siunaavat ja polttavat kookospähkinän kuoresta tehtyä vesipiippua, chalista, Selassie-alttarin edessä. Monet ns. Rasta Vanhimmat, Rasta Elders, Jamaikalla ovatkin sitä mieltä, että ganja on pelkästään hengelliseen elämään ja lääkkeeksi tarkoitettu yrtti ja ne, jotka polttavat pilveä kadulla tai kapakassa tekevät väärin.

"Excuce me while I light my spliff..."

Bob Marleyn eläessä monien eri Rasta-suuntauksien edustajat tapasivat toisiaan Marleyn talossa Hope Roadilla. Tämä Kingstonin uptownissa, lähellä Kings Housea, sijaitseva talo ja sen pihamaa oli eräänlainen vapaa vyöhyke, jonne saattoi tulla ja kokoontua polttamaan, tarinoimaan, potkimaan jalkapalloa ja laulamaan ja soittamaan ilman, että oli pelkoa, että "babylon" marssisi portista sisään. Jamaikan ulkopuolella Bob ei nauttinut samanlaista koskemattomuutta virkavallan puolesta.

Vuonna 1976 Dusseldorfissa Bob oli juuri käärinyt ison spliffin (jamaikalainen nimitys jointille), kun poliisit marssivat sisään hänen pukuhuoneeseensa. Huonetta tutkittiin ja Bobilta kyseltiin huumeista 20 minuuttia. Sen jälkeen poliisit pyysivät Bobia mukaansa tutkiakseen hänen hotellihuoneensa ja tässä vaiheessa Bob livautti koko ajan kädessään olleen spliffin avustajalleen, Tony G:lle. Aivan yhtä hyvin ei käynyt vuotta myöhemmin Lontoossa. Kun Bob ja Wailers-basisti Family Man B a r r e t ajelivat eräänä yönä Lontoossa, heidän autonsa pysäytettiin ja molemmilta miehiltä löytyi poltettavaa ja myöhemmin vielä Bobin kämpiltä pauna lisää. Oikeus täräytti 50 punnan sakot ja piti puhuttelun.

Lehdistön välityksellä Bob piti puolestaan omat puhuttelunsa valtaapitäville monta kertaa ja kertoi avoimesti omasta ganjan käytöstään. "Minä olen ainut leijona, joka pystyy polttamaan naulan (n. 400 gr.!) päivässä. En tunne toista, joka pystyisi samaan. Kaikki sanovat, että se on propagandaa, mutta se on totta" (Musa 5/78).

Bobin näyttävin esiintyminen ganjan puolesta oli syyskuussa 1976, kun Bob esiintyi High Times-lehden kansikuvapoikana kilon verran thaimaalaista marihuanaa edessään ja kertoili julkaisun sisäsivuilla mietteitään marista. Otsikkona jutussa oli muistini mukaan jotain sellaista, kuin "This man is seeing God and God say smoke a herb". Bobin levy-yhtiön pr-osaston mukaan tämä High Times-kuvaus oli ainut kuvasessio, mistä Bob itse oli koskaan todella innostunut. (Jos muuten joltain löytyy vielä arkistostaan tämä kyseinen High Times-numero, tämän kirjoittaja olisi kiitollinen Marley-jutun kopiosta, tulee perille toimituksen osoitteen kautta). Vuonna 1979 Rhodesiasta tuli Zimbabve ja Bob Marley & Wailers kutsuttiin esiintymään Itsenäisyysjuhlaan - ja luonnollisesti myös tällä reissulla ganja roihusi. Bob kertoi myöhemmin, että hän tapasi itsenäisyyden puolesta taistelleita sissejä ja poltti heidän kanssaan vahvaa yrttiä, josta sotilaat sanoivat: "tämän avulla voitimme sodan, kun poltat tätä sinusta tulee näkymätön".

Kannabiskuolema?

Bob Marleyn poismenoa seuraavana päivänä oli ruotsalaisessa Aftonbladetissa iso juttu, jonka otsikko kertoi, että "Bob Marley poltti 20 vuotta marihuanaa ja kuoli syöpään". Näillä kahdella asialla, Bobin marihuanan poltolla ja kuolemalla, ei kuitenkaan ole todettu olevan mitään yhteyttä toisiinsa, vaikka myös Vapaaksi Huumeista r.y:n edustaja Tiina Ojala tv:n Tasavalta-ohjelmassa syksyllä 1993 näin kiven kovaa väitti; "Marley kuoli kannabiskuoleman".

Bobin kuolemaan johtaneet tapahtumat alkoivat vuonna 1977. Marleyn aikoinaan taistelumatsissa vioittama isovarvas oli silloin pitkään kivulias ja juuri kun tuntui siltä, että se on paranemaan päin eräs ranskalainen jalkapalloilija astui pelin tuoksinassa piikkareillaan Bobin jalan päälle Pariisissa. Tästä varvas ärtyi taas ja kun sitä myöhemmin tutkittiin, huomattiin, että siinä on ihosyövän esiaste. Lääkärit ehdottivat varpaan poistamista, mutta koska "Rasta ei amputoi", se jäi paikalleen ja vähitellen syöpä kehittyi edelleen ja levisi joka puolelle kehoa.

Bob Marley kuoli 11.5.1981. Miamissa, josta hänen ruumiinsa lennätettiin Jamaikalle haudattavaksi. Rastafari Vanhimmat ja monet tunnetut reggae-taiteilijat, kuten Bunny Wailer ja Peter Tosh, olivat uskollisia Rasta-periaatteelle, joka kieltää kuolleen luo menemisen, mutta tuhannet muut jamaikalaiset osallistuivat Marleyn hautajaistilaisuuteen Kingstonissa. Myös maan silloinen poliittinen johto, joka kiirehti nimeämään Marleyn Jamaikan viralliseksi kansallissankariksi, Order of The Merit. Hautaan laskettiin pronssisessa arkussa ruumiin lisäksi Bobin kitara, Raamattu ja ganjaa.

English Summary: Bob Marley, Supersmoker

The article chronicles the musical carreer of Bob Marley, and his use of ganja as a part of his religion - Rastafarianism. The writer notes that contrary to claims by cannabis prohibitionists, Marley's death of in 1981 was not caused by smoking ganja: in 1977, an early stage of skin cancer was detected in his big toe. He refused amputation, which would have violated his religious beliefs, and the cancer spread through his body.