Uutisia

Hallituksen tukema toimisto vaatii kannabiskahviloita Britanniaan

Reuter Lontoo 16.7.1992

Hallituksen tukema avustustoimisto sanoi torstaina, että kannabiskahviloita ja muita lisensioituja huumeklubeja pitäisi avata uutena tapana tarttua Britannian huumeongelmaan.

Release, joka on osaksi sisäasianministeriön ja terveysministeriön rahoittama, sanoi, että hallituksen pitäisi tehdä "mielikuvitushyppy" ja laillistaa kielletyt huumeet.

Kieltolaki on epäonnistunut väittää ryhmä, joka on perustettu 25 vuotta sitten, ja auttaa ja neuvoo huumeidenkäyttäjiä.

Johtaja Mike Goodman sanoi, että Release haluaisi laillistaa kaikki huumeet. "Tietenkin pitäisi olla erilainen politiikka kannabiksen suhteen kuin kovempien huumeiden", hän sanoi.

Kuten alkoholia myydään pubeissa, huumeiden kuten kannabiksen ja ehkä ecstasyn kontrolloitu jakelu ja käyttäminen klubeissa aiheuttaisi vähemmän harmia käyttäjille ja yhteiskunnalle kuin nykyiset lait, hän sanoi.

Britannian pitäisi rakentaa Hollannin kokemukselle Amsterdamissa, missä joidenkin kahviloiden sallitaan myydä kannabista tai myös Sveitsin kokemukselle "tykitysgallerioista" ("shooting gallery"), jotka tarjoavat turvalliset välineet ruiskeiden ottoon.

Tarkoitus olisi siirtää kauppa pois rikollisten käsistä ja vakiinnuttaa jakelu ja puhtaus. Heroiinin jakelu pitäisi hänen mukaansa lisensioida lääkäreille, jotka voisivat määrätä sitä laillisesti.

"Huumelakien vastustaminen ei tarkoita huumeiden suosimista", sanoi Releasen puheenjohtaja Mike Ashton Lontoon lehdistötilaisuudessa. Release ei kannata huumeita .. me vastustamme huumeiden aiheuttamaa vahinkoa."

Kuninkaallisen huvipurren miehistö epäiltynä hasiksen polttamisesta

Reuter Oslo 17.7.1992

Norjan puolustusvoimat sanoivat perjantaina, että he olivat tutkimassa kuningas Haraldin kuninkaallisen huvipurren miehistöä epäillen joidenkin heistä polttaneen hasista laivassa.

Pieni määrä huumetta oli äskettäin löydetty eräästä laatikosta huvipursi Norjalla, jossa oli n. 40 hengen miehistö.

"Meillä on ollut viitteitä siitä, että he olivat polttaneet hasista, kun kuninkaan alus oli Tanskassa", sanoi Norjan puolustusvoimien edustaja prikaatinkomentaja Per Boethum.

Hän sanoi, että poliisin pitäisi osallistua tutkimuksiin, jos epäilyksissä olisi perää.

Hollannin liberaalin politiikan tuloksia

Reuter Amsterdam 17.7.1992

Reuterin välittämässä uutisessa Cynthia Osterman valottaa Hollannin huumepolitiikkaa ja sen tuloksia.

Amsterdamissa on 6000 heroiinista riippuvaa ihmistä. Hollannissa on käynnissä neulojen vaihto-ohjelma. Marianne Groen, ohjelman koordinaattori, sanoo, että heidän tehtävänsä ei ole kertoa riippuville, että heidän pitäisi lopettaa eikä moralisoida. "Aluksi ihmiset, erityisesti ulkomailla eivät ymmärtäneet. Nyt, kun he näkevät, että olemme onnistuneet pysäyttämään AIDSin leviämisen narkomaanien keskuudessa, heidän mielipiteensä on muuttunut", sanoo Groen.

Samaan aikaan kun n. kolmannes Euroopan ja lähes neljännes Amerikan AIDS-potilaista on saanut tartunnan likaisten neulojen välityksellä, niin alle 10 % Hollannin AIDS-potilaista on saanut tartunnan tällä tavalla.

"Ihmiset käyttävät huumeita. Se on elämän tosiasia", sanoo Eddy Engelsman, terveysministeriön virkailija, joka auttoi suunnittelemaan liberaalia politiikkaa kaksi vuosikymmentä sitten. "Menetelmämme on hillitä ja ympäröidä ongelmat sensijaan, että työntäi simme ne yhteiskunnan laidalle."

Vaikka kaikki huumeet ovat Hollannissa virallisesti laittomia, erikoiset kahvilat ("coffee shops") saavat myydä pieniä määriä hasista ja marihuanaa. Hollannin poliisi ei pidätä huumeidenkäyttäjiä, vaan keskittyy myyjiin.

Hollannissa yritetään pitää huumeita kokeilevat nuoret irti rikoksista ja myyjistä, jotka voisivat rohkaista heitä siirtymään miedoista huumeista vaarallisempiin huumeisiin.

Hollantilaiset ovat ylpeitä tuloksista. Samaan aikaan, kun kovien huumeiden käyttö kasvaa suurimmassa osassa Eurooppaa, huumeista riippuvien määrä on Hollannissa vakiintunut n. 20000:een 15 miljoonan väestössä.

Kannabiksen käyttö on suhteellisen vähäistä ja crack-kokaiini, joka on USA:n kaupunkien vitsaus, ei ole levinnyt tänne.

Huumeisiin liittyvä rikollisuus on suhteellisen vähäistä ja harvemmat nuoret ihmiset käyttävät huumeita. Maan huumeriippuvien keski-ikä on noussut vuosikymmenessä 27 vuodesta 32 vuoteen.

Australian huumelait muuttuneet - marihuana dekriminalisoitu osassa liittovaltiota

AAP Canberra 10.9.1992

Australian Pääkaupungin territorio antoi 9.9.1992 uuden lain, jonka mukaan pienen marihuanamäärän hallussapidosta rangaistaan rikesakolla. Vaikka 100 Australian dollarin (1 $ Aust. n. 3 FIM) sakko merkitseekin implisiittistä syyllisyyden myöntämistä, siitä ei tule merkintää rikosrekisteriin.

Lakiehdotuksen teki lainsäätäjä Michael Moore ja sitä tuki työväenpuolueen vähemmistöhallitus

Pienen määrän raja on 25 grammaa marihuanaa tai viisi kannabiskasvia. Rikesakko on maksettava 60 päivän aikana. Michael Mooren mukaan Pääkaupungin territoriaan ja Etelä-Australiaan tulee lakimuutoksen myötä maan vapaimmat kannabislait. Hän olisi halunnut rajaksi 50 grammaa marihuanaa, mutta hallitus vesitti lakimuutosta lainsäädäntöprosessin aikana. Hänen mielestään Australian ei pitäisi ratifioida kansainvälisiä sopimuksia, jotka rajoittavat sen oikeutta muuttaa huumelakeja

"Uudistukset säästävät tuomioistuinten aikaa ja rahaa, eikä ihmisiä enää tuomita rikollisiksi marihuanakokeilujen takia", Moore sanoo.

Marihuanasadot kukoistavat hollantilaisissa kasvihuoneissa

Reuter Amsterdam 19.8.1992

Hollantilaiset maanviljelijät, jotka ovat jo kuuluisia tulppaanien kasvattamisestaan, ovat kiinittämässä huomiota marihuanaan - suurella menestyksellä.

CRI (The National Criminal Intelligence Service) pelkää, että on vain ajan kysymys milloin tämän kukoistavan bisneksen omii järjestäytynyt rikollisuus ja Hollannista tulee pääasiallinen viejä.

"Tällä hetkellä huumepiirit yhä tuovat marihuanaa muualta, mutta kun he kerran ymmärtävät hollantilaisen marihuanan mahdollisuudet, he vaihtavat", sanoi CRI:n edustaja Ernst Moeksis. Tuotantoa on vähennetty viime vuonna ja maatalousalan lehdistö väittää, että marihuana on nyt Hollannin kuudenneksi tärkein kasvihuonekasvi tomaatin jälkeen.

Hollantilaista marihuanaa eli Nederweedia ovat käyttäjät pitäneet kelvottomana. Näin ei enää ole asianlaita. Kiitos parempien lajikkeiden ja kasvihuoneiden käytön Neederweedin laatu on huomattavasti parantunut.

CRI:n mukaan se sisältää nyt yhdeksästä 27%:iin tetrahydrokannabinolin (THC) vaikuttavia ainesosia verrattuna tuontilajikkeiden pitoisuuteen, joka on vain 0,5%:sta 14%:iin.

"Se on parempaa kuin ulkomailta tuotu marihuana ja siksi ihmiset haluavat ostaa sitä", sanoo Moeksis.

Vuonna 1990 poliisi tutki ja hävitti viisi marihuanatarhaa. Vuonna 1991 määrä nousi 54:ään, joiden arvioitu satomäärä katukaupassa olisi ollut yli 200 miljoonaa guldenia (120 miljoonaa dollaria).

Elokuussa vuoden 1991 määrä oli jo ylittynyt, vaikkakin poliisi uskoo paljastaneensa vain murto-osan sadosta.

He valittavat, että heidän taistelunsa huumetta vastaan on estetty höllillä laeilla, jotka sallivat marihuanan siementen vapaan kaupan ja sallivat maanviljelijöiden viljellä huumetta linnunsiemeninä tai kuituina.

Mutta voimakas huumeiden liberalisointiliike, joka uskoo, että olisi järkevintä laillistaa huumeiden käyttö, vastustaa kaikkia yrityksiä kiristää lakeja.

Vaikkakin kaikki huumeet ovat Hollannissa laittomia, erikoisten kahviloiden on sallittu myydä vuodesta 1976 pieniä määriä hasista ja marihuanaa.