Omituista menoa Paimiossa

Ilkka Laine

Uudet näkemykset suhtautumisessa laittomiin päihteisiin eivät mene perille kovin helposti. Ikävä kyllä vanhakantainen käytäntö näkyy edelleen oikeustoimissa. Suomi on viimeisiä maita, joissa kannabiksen käyttö halutaan mieltää rikollisena tekona. Varsinainen tapaus lajissaan on ollut Paimion "jättijuttu". Paikallinen biljardikahvilan pitäjä ystävineen kiinnostuivat ohimenevän muoti-ilmiön myötä kokeilemaan pilveä. Ystäväpiiri kokoontui silloin tällöin polttelemaan liikkeenharjoittaja Kuuselan paikkaan sulkemisajan jälkeen.

Uutuudenviehätyksen hälvettyä kaiken piti oikeastaan olla ohi kivaa kokemusta rikkaampana, mutta viranomaisten mielestä se oli näytön paikka: laittomat huumeet on ymmärrettävä vaarallisiksi ja rikolliset roviolle! Eilispäivän jutuille luulisi voivan jo nauraa, mutta tuntemattoman pelko lienee joillekin ylivoimainen: ymmärtäväisempää asennetta yritettiin tuoda julki jättämättä syyttämättä yhden kerran pilveä kokeilleet, mutta jo seuraava kokeilukerta viitoitti tien tuomiolle jatketusta rikoksesta.

Käväisimme keväällä seuraamassa Piikkiön kihlakunnanoikeuden istuntoa. Syytetyt olivat hyvin tyypillisiä nuoria, jotka näyttivät kokevan tilanteensa jokseenkin hämmentävältä, jopa epäuskottavalta. Joitain se tuntui huvittavankin. Syytettyjen hasismäärä oli yhteenlaskettunakin hyvin vähäinen (vajaat 400 grammaa), ja asiaan liittynyt julkinen vääristely iltapäivälehden näyttävästi esiintuodussa jutussa sitä luokkaa, että pääsyylliseksi leivottu Kuusela katsoi seurausten käyneen kohtuuttomiksi jo silloin -kahvila Karvinen jouduttiin sulkemaan, vaikka polttelu itse asiassa tapahtui yksityistilassa baarin yläpuolella.

Jos syytettyinä olleet pääasiassa uteliaan ja kokeilunhaluiset nuoret olivat asiasta hivenen huiskalla, eivät myöskään tuomion toimeenpanijat tuntuneet tiedostavan hiventäkään itse rikoksen laadusta ja sen vakavuudesta. Syytetyn mielestä tuomioistuimelle on välittynyt polttelusta täysin väärä ja totuudenvastainen kuva. Hän haluaa korostaa myös, ettei mitään vaaraa siitä ole aiheutunut kenellekään, ei minkäänlaista taloudellista tai muutakaan haittaa.

Avoimesti asiasta kertova Kuusela vakuuttaa vilpittömyydellään, ja sanoo suhtautumisensa laittomien päihteiden aiheuttamiin ilmiöihin olleen aina ja yhä edelleen olevan kielteinen. Kannabista hän ei kuitenkaan miellä huumeeksi lainkaan - se on yleistymässä oleva käsitys.

Istunto eteni kömpelösti. Ehkä siinä voisi nähdä jotain huvittavuuttakin, mutta enää ei huvita pelleillä vakavilla asioilla: joku kertoi tosijutun jostain maalaisnuorukaisesta, joka oli vetänyt itsensä hirteen jäätyään kiinni pilvenpoltosta, koska ei kestänyt syyllisyyttään - kohtuuttoman kova kohtalo suhteessa asian todelliseen "rikollisuuteen", vai mitä?
- Minkälaisia määriä? Oliko nää ihan kokonaisia savukkeita vai pala?
- Eiku piippu kiersi.

Joku syytetyistä jo kiusaantui: -Haluan että tarkennetaan vähän, mikä on tämä "pala". Ei se oo niin yksiselitteinen juttu. Se on sosiaalinen hetki. Ei sitä kukaan tee eikä tarjoo - se vaan syntyy siinä ja lähtee sitten kiertämään. Ei kukaan voi varmuudella sanoa, kuka sen on väsännyt, mutta nähtävästi jostain syystä vain on, että jos istuu ringissä ja maistaa piipusta, vaarantaa vapautensa.

Luovutuksista sekä myynneistä yritettiin myös udella, mutta sehän tapahtuu usein ystävien seurassa ja opastuksella, ja onhan "vihreä kulta" maailman paras kauppatavara. "Näitä tuotteita ei tarvitse kaupitella tai tyrkyttää kenellekään, eikä myöskään houkutella kokeilemaan", ilmaisi joku.

-Tapauksen saama valtava kielteinen julkisuus on vaikuttanut raskauttavasti tuomioihin, epäilee Kuusela, joka vaikutti syytetyistä vahvimmalta kestämään yleisen ryöpytyksen.

Kohtuutonta kärsimystä ja haittaa tällaisesta menettelystä koituu yleensä aina myös perheelle. Asiaan täysin syyttömät ja osattomat vaimot, lapset ja muut lähiomaiset, pahimmassa tapauksessa jopa tuttavapiiri, saattavat joutua ankariin paineisiin.

-Ihan käsittämätöntä! , ilmaisi joku katkeruutensa - "Ihan ku oikeuden halventamista!"