Sattuipa tässä eräänä päivänä

Kirjoittajamme harrastaa videokuvausta. Hän oli kesällä yöllä kavereidensa kanssa kuvaamassa yöotoksia, joita voisi ehkä myöhemmin käyttää. Samoihin aikoihin oli seudulla varastettu autoja. Myöhemmin tutkimusten yhteydessä poliisien korviin oli tullut, että kirjoittajamme oli kuvaillut sinä yönä. Poliisit ajattelivat, että olisiko videonauhalle tarttunut jotain, josta olisi hyötyä heidän tutkimuksilleen. Kasetin hakeminen katsottavaksi tapahtui seuraavasti.

Olin juuri tullut ammattikoulusta ja tein keittiössä paria voileipää. Ovikello soi ja menin avaamaan oven. Edessäni seisoi kaksi henkilöä, jotka esittäytyivät poliiseiksi. He halusivat kuulemma jonkun videokasetin. Kun sanoin poliiseille, että odottakaa tässä ovella, he tulivat väkisin sisään. Esittämättä minkään näköistä kotietsintälupaa kumpikin käveli suoraan olohuoneeseen ja ryhtyi utelemaan, missä videokasetti on. Annoin kasetin, koska tunsin tilanteen kiusalliseksi kuten ehkä moni muukin kotikasvattaja olisi tuntenut ja halusin poliisit pois asunnosta.

Kun poliisit olivat poistumassa, niin toinen heistä - se nainen - huomasi huoneessani viisi kannabiskasvia ja siitähän kova juttu nyt nousikin. "Ai tän takii sä et halunnut päästää meitä sisään", mies sanoi ja lähti autolle, joka seisoi oven edessä. Nainen totesi kuivasti, että "tutkitaan nyt ensin onks tääl mitään muuta kamaa" jolloin mies tuli takaisin, ja he ryhtyivät penkomaan kaappeja ja laatikoita.

Kun oltiin päästy keittiöön asti he olivat kysyneet melkein kaikesta tavarasta: "Mistä tämä nyt on ja mitä tämä nyt on?" Mutta se keittiö, se heitä kiinnosti, varsinkin sen jälkeen kun he löysivät yhdestä kaapista kuivattuja suppilovahveroita ja toisesta faijan reseptilääkkeitä. Lääkkeet he uskoivat olevan faijan, mutta sienet olivatkin silokoita ja muita "taikasieniä". Sain selitellä pitkään ennen kuin nämä "järjestyksenpitäjät" uskoivat, että sienet ovat suppilovahveroita.

Kun koko asunto oli heidän mielestään riittävän hyvin tutkittu ja minulle oltiin vittuiltu tarpeeksi, niin nämä ystävälliset henkilöt koppasivat kasvit mukaansa ja lähtivät pois jättämättä mitään lappua siitä, että olivat takavarikoineet videokasetin ja viisi kannabiskukkaa. Siinä meni kahden nuoren talviheinät. (Nyt minun, opiskelijan ja ystäväni, työttömän nuoren pitää keksiä jokin keino saada rahaa paukkupipanoihin. Toivottavasti tämä keino ei ole rikollinen.)

Nimimerkki Jouko Huolestunut veronmaksaja


Epilogi: Poliisilla ei sinänsä ole mitään oikeutta tuhota tai viedä ihmisten kasveja. Kasvien kasvattaminen ei ole rikollista. Mm. 12.91991 Helsingin raastuvanoikeus tuomitsi palautettavaksi 269 poliisin innoissaan tuhoamaa kasvia ( Hamppu 1/1991).

Tiedusteltaessa kasvien kohtaloa, niiden kerrottiin olevan 4 kk takavarikossa tutkimuksia varten. Jouluksi on sitten luvassa kasvaneet kukat.