Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää

Olipa kerran pieni pohjoinen maa jossa elettiin velaksi. Maan kansalaiset olivat valinneet itselleen johtajia, toinen toistaan viisaampia veijareita. Samalla kun hallitsivat, veijarit koettivat myydä maata Prysselin herroille, pankkiireille ja muille rosv oille. Hyvin maassa elettiin, kaikki kansalaiset osasivat lukea ja kirjoittaa, työtöntyötöntyötön lapun ainakin - ja sehän riitti.

Kyllästynyt kansa keksi ikävissään kaikenlaista, toiset tanssi kansantansseja, toiset teki lusikoilla leijonan jälkiä saveen, oikein pahakin tapa keksittiin, alettiin poltella piipuissa väkevää ulkolaista Hassu tupakkia ja sätkissä Mari kessua.

Hallisevat veijarit huolestuivat, mitäs jossei pieni maa kelpaakkaan Prysselin rosvoille, jos se ei menekään kaupaksi, kuin käy nyt vanhuuden päivieni Floridassa, eikö päästä ikinä muuttaan Havaijille. Veijarit keksi että pitää vaihtaa kansa, tilataan Som ulia Afrikasta ja eiköstä nämä Kosuvon balpaanit ole kuriin tottunutta sakkia. Niistä otetaan uudet alamaiset ja kaikki väkevän kessun polttelijat pannaan linnoihin joissa lujanäppiset vartiomiehet opettaisi heistä nöyriä alamaisia, semmoisia joista Prysselin herrat tykkää.

Veijarihallituksella oli vääryysministeri Henneloora Soppa, pohjan akka viurusilmä. Hanneloora kutsui puhutteluun poliisiyli-inspehtori Slurposen ja sanoi: "nyt tarttis tehrä jottain". Slurponen kutsui puheilleen konst. Koksisen ja kertoi tälle ministerin olevan hyvin huolissaan, että täytyis niinku tehrä jottai.

Koksine muisti Valituista Paloista lukemansa artikkelin jossa puhuttiin semmoisesta Portti teoriiasta jossa kerrottiin kuin hirveetä se on kun ihminen polttaa kerran Hassista niin aukee semmonen niinku portti ja se nielasee kaikki.

Koksisen pojat, poliisit ja miliisit alkoivat hommiin. Kaikki huimausaineen väärinkäyttäjät pantiin linnoihin. Portti sanoi klonk ja teoriia toimi. Somuleista ja balpaaneja tilattiin ulkomailta lujasti. Heidät majoitettiin kouluihin. Tosin siinä kansan lu ku ja kirjoitustaito huononi, mutta hallitus keksi keinon, työtön työtön lappuun ei tarvinnutkaan enään kirjoittaa joka sarakkeelle työtön, toisille riveille sai tehdä yhtäläisyysmerkin.

Kuinkas sitten kävikään, maa meni kaupaksi Prysselin rosvoille, ministerit ja muut veijarit muuttivat pois, kuka Havaijille, kuka Floridaan, joku yltiöpää kuulemma kuuhun ja kaikki elivät onnellisina elämänsä loppuun.