Keisarin uudet vaatteet

One

Jack Herrer: The Emperor Wears No Clothes, HEMP Publishing, 1991, ISBN 1-878125-00-1.

Jack Herer on amerikkalainen laittoman asian puolesta kapinoija. Hererin ensimmäisen kerran vuonna 1985 ilmestyneen ja ansaittua huomiota herättäneen The Emperor Wears No Clothes-kirjan tuorein (1991) uusittu ja korjattu painos on täällä tänään, Hamppu-lehden arvosteltavana.

Kirja alkaa mielenkiintoisella yleiskatsauksella hampun historiaan ja jatkuu varsin perusteellisella selvityksellä kasvin eri käyttömahdollisuuksista. Hamppu on todellakin monipuolinen kasvi: siitä saa purjeita, kuituja, paperia, erilaisia tekstiilejä, kö ysiä, öljyä, energiaa, erilaisia lääkkeitä, monelaista ruokaa sekä eläimille että ihmiselle, rakennusmateriaaleja sekä - hyvät fiilikset. Kaikki nämä käydään läpi varsin asiallisesti ja perusteellisesti ja ennen kaikkea uskottavasti. Herer heittääkin maailmalle haasteen: "Koettakaa todistaa meidän olevan väärässä."

Kappale neljä on kirjan mielenkiintoisimpia: siinä käsitellään niitä muutoksia ja keinoja, joilla hamppu saatiin aikanaan kiellettyä. Amerikkalaiset propagandistit W.R. Hearst ja Harry J. Anslinger jättävät Torstin ja Eilan kakkoseksi täysin mielipuolisil la väitteillään. Nämä propagandatekstit ovat hauskaa - ja toisaalta kammottavaa - luettavaa.

Kannabiksella on hyvin monia terapeuttisia ominaisuuksia, ja se on tehokas monien sairauksien ja vaivojen lievittäjänä. Tämä tuskin on kenellekään uutta, mutta ainakin allekirjoittanut yllättyi siitä sairauksien määrästä, joihin kannabis auttaa: astma, vi herkaihi, kasvaimet, pahoinvointi, epilepsia, MS jne. Herer käsittelee nämäkin yksitellen ja huolellisesti.

Hampun kaltaisella monipuolisella kasvilla on ollut varsin suuri merkitys eri aikojen kulttuureille, joten on selvää ja järkevää, että tällekin seikalle on varattu tilaa. Hampun asemasta maailmalla eri aikoina on hyvin mielenkiintoista lukea, ja samalla o n pelottavaa huomata, että valtaa käyttävät tahot eivät ole toisissa asioissa juuri inhimillistyneet sitten inkvisiition päivien.

Amerikkalaiset huumeita vastustavat järjestöt kuten Partnership For A Drug-Free America ym. saavat Hereriltä ansaitsemaansa negatiivista huomiota yllin kyllin. Moisten järjestöjen häpeämätöntä ja valheellista linjaa tarkastellaan jälleen tehokkaasti, ja myös julmasti. Myös Eila Grönroosin hengenheimolaisten suuret oppi-isät ja muutenkin "luotettavat tiedemiehet" kuten Gabriel Nahas ja Robert Heath ja heidän totaalisen epätieteelliset menetelmänsä ja tutkimuksensa käydään huolellisesti läpi. Herer käsitte lee myös varsin monta tutkimusta, jotka antavat ymmärtää, että hasiksen poltto ei aiheuta aivovaurioita, amotivaatio-syndroomaa, rikollisuutta, himoa koviin aineisiin tai muuta vastaavaa. Arvatkaapa, onko poliisi koskaan kertonut näistä tutkimuksista ihmi sille Amerikassa (tai Suomessa).

Yllämainitut asiat on mahdutettu noin 90 sivuun, ja kirjan seuraavista 90 sivusta on koetettu tehdä hampusta kiinnostuneen ihmisen aarreaitta; sieltä löytyy tutkimustuloksia, lehtiartikkeleita, haastatteluja, pila- ja sarjakuvia jne jne. Jos näiden lukemi nen kiinnostaa, niin vähintään hyvä suurennuslasi on pakollinen. Suosittelen kuitenkin suurentavan kopiokoneen käyttöä, jos sellainen jostain löytyy; valitettavan moni kirjan loppuosan teksteistä on aika huonosti luettavissa.

Kaiken kaikkiaan Emperor on erittäin hyvä teos, vaikkakin sekä allekirjoittanut että päätoimittaja kaipasivat joissakin kohdissa hieman enemmän täsmällisyyttä. Lähdeviitteitä on lähes joka kappaleen perässä niin mahdoton määrä, että tunnollisinkaan hakija tuskin löytää puoliakaan niiden mainitsemista kirjoista. Jos Hererillä kerran on ollut lähteiden mainitsemat tutkimustulokset ja sen sellaiset itsellään, olisi ne voinut aivan hyvin painaa sellaisenaan kirjaan. Tästä huolimatta suosittelen Emperoria läm pimästi jokaiselle, joka sen käsiinsä jostain saa. Amerikasta Emperoria löytynee monestakin paikasta, lisäksi ainakin Amsterdamista on todistettavasti ostettu Emperoria. Yksi varmasti toimiva tilausosoite on:

HIGH TIMES BOOKS
P.O.BOX 410
Mt. Morris, IL 61054
USA

Hinta $14.95. Postimaksut muutaman dollarin luokkaa.