Ajokorttikiusaa II

Kerroimme viime numerossa Ollin ajoluvan peruuttamisesta. Olli tuomittiin syyskuussa 1991 kannabiksesta, mutta missään vaiheessa häntä ei syytetty autolla ajosta kannabiksen vaikutuksen alaisena, eikä siitä edes ollut puhe koko prosessin aikana. Lokakuuss a tuli kutsu ajokorttitoimistoon, ja Ollin kortti otettiin pois. Toimiston johtaja sanoi, että korttia voi ehkä yrittää anoa takaisin vuoden kuluttua, jos Olli pystyy osoittamaan, että hänen asenteensa kannabikseen on muuttunut.

Olli valitti lääninoikeuteen 30.10.1991. Lääninoikeus hylkäsi valituksen 16.1. 1992. Olli valitti korkeimpaan lääninoikeuteen 9.3.1192. Se hylkäsi valituksen 7.9.1992: "Lääninoikeuden päätöstä ei ole syytä muuttaa. Päätös jää siis pysyväksi". Esittelijänä oli Matti Tuomisto ja päätöksen tekemiseen ovat ottaneet osaa hallintoneuvokset Rikkonen, Rihto, Ojanen, Degener ja Ignatius. Näin valtio kai sitten säästää: päätös maksoi 460 mk.

Suomessa siis voidaan tuomita ankaraan rangaistukseen ilman, että tuomittua on koskaan edes syytetty siitä, mistä häntä rangaistaan. Jos sanot, että käytät kannabista, korttisi voidaan mielivaltaisesti ottaa pois. Tämä on Suomea vuonna 1992!