HULLU PUUTARHURI - Kapteeni Happo neuvoo kasvattajia

Kysymys:
Parahin Kapu Happo tahi muu asiaan vihkiytynyt,

Eräs ystäväni pyysi kyselemään johtuneeko joissakin rakkaan kasvihuoneensa eläteissä - erityisesti alalehdissä - esiintyvä kellertyminen liian vähästä/runsaasta lannoittamisesta, ja mitä kotimaasta saatavaa lannoitetta suosittelisitte erityisesti (entä annostelu)? Vai juontaako ilmiö juurensa jostain aivan muusta seikasta? Toistettakoon nyt vielä, että ihan jok'ikisessä puskassa tätä ei ole havaittavissa, ja oli epäilemänne syy mikä tahansa, olisi tuohon optimaalilannoitetta koskevaan kysymykseen kuitenkin mukava saada lisävalaistusta.

an126892@anon.penet.fi

Vastaus:
Alalehtien kellastumiseen voi olla useitakin syitä. Jos kasvi on muutenkin kalpean vihreä ja kasvu on hidastunutta, kyseessä on luultavimmin typenvajaus. Kellastuvat alalehdet ja 'palaneet' lehdenkärjet puolestaan viittaavat magnesiumvajaukseen, jota käsiteltiin viime numerossa. Liikakastelukin voi aiheuttaa kellastumista. Lisäksi etenkin loisteputkilla valaistuissa puutarhoissa tulee huomioida, että kasvien kasvaessa alalehdille ei kerta kaikkiaan riitä tarpeeksi valoa ja ne kuihtuvat hiljalleen pois. Mitä optimilannoitteeseen tulee, multa/turve- viljelyssä sellaista ei olekaan - kaikki riippuu käyttämäsi maaperän koostumuksesta. Jos tässä tapauksessa osoittautuu, että kyseessä on typenvajaus, lannoitteeksi sopii mikä tahansa typpipitoinen huonekasvilannoite.


Kysymys:
Hyvä Kapteeni Happo,

Minulla on 10 kasvia noin 60 cm * 150 cm kokoisella alueella reilun kolmen m²:n komerossa ja niitä valaisee kaksi 400 Watin monimetallilamppua. Ongelma on lämpötila, joka on 26-30 astetta. Minulla on kaksi tuuletinta: toinen ovensuussa ja toinen vasemmassa yläkulmassa, mutta nekään eivät asiaan paljon auta. Mikä neuvoksi? Toinen kysymys: haluaisin laajentaa puutarhaani koko komeron kokoiseksi. Paljonko valoa siihen tarvittaisiin, entä miten ilmastointi voitaisiin järjestää?
Ja sitten tärkein kysymys: Mitä on paljon puhuttu ja kehuttu rockwool ja saako sitä Suomesta?

Kiitos palstasta ja peace,
Eight miles High, Helsinki

Vastaus:
Kaksi 400 Watin monimetallivalaisinta alle yhden neliömetrin alueella tuottaa hirvittävän määrän valoa - melkein 10.000 lumenia neliöjalalle. Huomattavasti vähempikin riittäisi ihanteellisen kasvun aikaansaamiseksi. Kannattaa kokeilla toisen valaisimen sammuttamista, luulisin että lämpötilaongelmat vähenevät. Itse olen tosin törmännyt lämpötilaongelmiin käyttäessäni 1.5 neliömetrin suuruisen komeron valaisemiseen yhtä 400 Watin suurpainenatriumvalaisinta. Ongelman ydin on siinä, että kasvatuskomeron ja sitä ympäröivän huoneen lämpötilaero on liian pieni riittävän tuuletuksen aikaansaamiseksi. Asiaa voi etenkin talvella helpottaa pitämällä pientä tuuletusikkunaa auki. Sanomattakin on selvää, että komeron ovia kannattaa pitää mahdollisuuksien mukaan avoinna.
Toisaalta 26-30 astetta on kasveille varsin siedettävä lämpötila, kunhan huolehdit että ne saavat riittävästi hiilidioksidia. Jos aiot laajentaa puutarhaasi koko komeron laajuiseksi, riittävät käyttämäsi valaisimet koko puutarhan valaisemiseen.
Toinen kysymyksesi koski rockwoolia eli suomeksi kivivillaa, jota voidaan käyttää alustana vesiviljelyssä. Mikä tahansa kivivilla ei sovellu tarkoitukseen, mutta Suomessa ainakin Partek myy vesiviljelyyn sopivaa Pargro-kivivillaa kuutioina ja levyinä. Sitä voi tiedustella hyvinvarustetuista puutarhatarvikeliikkeistä tai Scheteligiltä, puh. 90-852061. Pargro-tuotteiden käytössä opastaa Partekin viljelyneuvoja, puh. 921-74251.


Kysymys:
Yksinkertaisuudessaan, sato on lähes valmis + ilmeisen runsas (odotukset ylittävä ainakin). Kysymys kuuluukin, miten säilöä työskentelyn hedelmät pidemmäksi aikaa laadun pahemmin kärsimättä ? Itse olen ajatellut muovilaatikkoon tms. pakkaamista, mutta onko tuo kuitenkaan paras tapa ?

an60154@anon.penet.fi

Vastaus:
Onneksi olkoon sadonkorjuun johdosta. Työn tulokset kannattaa kuivaamisen jälkeen sulkea tiiviisiin pusseihin tai rasioihin. Näitä puolestaan kannattaa säilyttää pakastimessa. Valo, lämpö ja ilma editävät THC:n hajoamista, joten pakastin on ehdottomasti ihanteellisin säilytyspaikka.
Pieni huomautus siementen säilömisestä: siemenet kannattaa kuivata kunnolla ennen pussittamista. Esim. allekirjoittaneen siemensato oli vähällä pilaantua kokonaan liiallisen kosteuden aiheuttaman homeen takia. Pussitettuja siemeniä kannattaa säilyttää viileässä, esim. jääkaapissa. Näin ne säilyttävät elinvoimansa jopa useita vuosia.


Hullu Puutarhuri-palsta / Kapteeni Happo / sky@sky.org