Huhuja, myyttejä ja taruja...

Urbaanit legendat
päihdemielikuvien luojina

Kimmo Wilska

Suomen Aikaisemmissa numeroissa on kerrottu Marijuanamyyteistä - erilaisista kannabiksen vaikutuksiin liittyvistä valheellisesta tiedosta ja puolitotuuksista, joilla kannabiksen käyttäjien vainoamista oikeutetaan. Outojen ja pelkoa herättävien ilmiöiden ympärille usein kehittyy rikas kansantarusto; kannabiksesta ja muista laittomista päihteistä on liikkeellä erilaisia "tositapauksina" kerrottuja uskomattomia tarinoita eri aineiden vaikutuksista, kauppiaiden ja salakuljettajien röyhkeydestä, ja käyttäjien toilailuista.

Ns. huumeet ovat aihe, josta ihmisillä on yleensä puutteelliset perustiedot ja varsin selkeän kielteiset mielipiteet. Koska laittomat päihteet mielletään suorastaan absoluuttisen pahan ilmentymäksi, uskomattomimpienkaan kauhutarinoiden todenperäisyyttä ei osata epäillä. Räikeimmät huumelegendat eivät liity niinkään kannabikseen, vaan ylimystifioituun LSD:hen. USA:ssa '60-luvun lopulla kerrottiin tapauksesta, missä joukko happoveikkoja olivat tulleet sokeiksi tuijoteltuaan aurinkoa paljain silmin. Syksyinen "pingviinisuurtakavarikko" antoi vanhalle LSD-tarustolle uutta henkeä.

LSD ja kauhukakarat...

Väite, että LSD aiheuttaisi tulevia sukupolvia vaarantavia kromosomivaurioita perustui aikoinaan hataraan oletukseen, jolle ei koskaan saatu tieteellistä näyttöä. Silti ajatus, että jos tänään trippailet, lapsesi, tai lapsenlapsesi syntyy kyklooppina on narkofobien kannalta niin herkullisen kauhistuttava, että myytti on elännyt omaa elämäänsä n. 30 vuotta. Nykyisten valistajien ansioksi on mainittava, ettei vanhaa kromosomivauriomyyttiä olla viimeaikoina paljoakaan toitotettu - tosin mutaatiovaarasta yhä varoitellaan mm. tullin ja poliisin "Ethän polta paluutasi" -esitteessä.

LSD:n ilmeneminen piirroshahmoilla leimattuihin huokoisiin paperineliöihin imeytettynä on saanut aikaan maailmaa parikymmentä vuotta kiertäneen legendan, jonka mukaan nuorisoa ollaan korruptoimassa ujuttamalla LSD:tä lasten käyttämiin kiiltokuva- tai muihin tarroihin. Poliisi on joutunut pariinkin eri otteeseen julkisesti kumoamaan LSD-tarramyytin, joka on viime vuosina pulpahtanut esiin Suomen eri kaupungeissa. Silti, jopa A-Studio ja Poliisi-TV puhuivat "LSD-tarroista" viimeisintä takavarikkoa uutisoidessa. En tietenkään puhu LSD:n käytön puolesta, mutta myös tämän melko voimakkaan aineen yhteydessä on varottava ylilyöntejä: trippaajien korkeista rakennuksista hyppäämiset ja pikajunien pysäytysyritykset ovat paljon yleisempiä päihdetarustossa, kuin todellisessa maailmassa, ja missään tapauksessa ei kannata tehdä aborttia, tai antaa steriloida itsensä pelkästään sen takia, että on joskus tullut ottaneeksi LSD:tä.

Hoidokki päivällisenä...

Viattomien lasten kamalat kohtalot ovat legendojen vakioainesta: tyypillinen huumeiden vaikutuksiin liittyvä tarina on USA:ssa levinnyt juttu lapsenvahdiksi tulleesta hippitytöstä, joka paistaa hoidossa olleen lapsen kalkkunana: tarinan eri versioissa tyttö oli käyttänyt joko LSD:tä tai kannabista, paistovälineenä joko tavallinen tai mikroaaltouuni.

Raadollista salakuljetusta...

Hämärät adoptiomarkkinat ovat saaneet aikaan useita tarinoita ostettujen orpolasten räikeästä hyväksikäytöstä mm. elinsiirroissa, ja myös huumeiden salakuljetuksessa: tarinan mukaan tapettu lapsi (jonka sisäelimet ovat kenties myyty rikkaalle tarvitsijalle) täytetään huumeilla, jotka sitten kulkevat helpommin tullin läpi, kun virkailijat mielummin jättävät vaunuissaan 'nukkuvan' lapsen rauhaan. Tarinoiden todenperäisyyttä kannattaa kokeilla pohtimalla, onko niissä mitään järkeä: voi olla, että on olemassa salakuljettajia, jotka ehkä alentuisivat moiseen, mutta tuskin he sentään niin TYHMIÄ ovat. Jo terve järki sanoo, että elävä vauva on kuollutta paljon arvokkaampi - salakuljetusvälineenäkin; vainajan naamioiminen elävän - edes nukkuvan - näköiseksi tuskin on kovin helppoa, ja kuolleen vauvan kanssa kärähtää aivan yhtä helposti kuin elävän - ja saa vielä niskaansa murhasyytteen. Hieman uskottavampi - mutta silti varsin apokryyfinen - on tarina, jonka mukaan Vietnamin sodassa kaatuneita käytettiin kaakkois-aasialaisen heroiinin kuljettamiseksi USA:n markkinoille.

Kouluruokana kotiruoho...

Varmana urbaanin legendan merkkinä ovat alkusanat "kerrotaan että...". Kertoessaan lehdistölle viimeisimpiä huumetilastoja pari vuotta sitten poliisi myös varoitteli kotikasvatuksen vaaroista kertomalla, että jonkun koulun keittäjä oli pannut koulun lounassalaattiin oman poikansa hamppukasvin lehtiä. Onhan ajatus, että lapsukaiset joutuisivat tahattomasti syömään pilvikasvia aika kamala, mutta pahempaa on, että kouluruokailusta vastaava henkilö ylipäätään laittaisi mihinkään ruokaan hänelle tuntemattomia huonekasveja.

Albinohamppua suurkaupungin viemäreissä...

Toiset legendat ovat lähinnä hupaisia: kerrotaan, että New Yorkin viemäristöön on kehittynyt oma super-pilvi kanta. Tarinan mukaan niin moni pilviveikko on vetänyt maripussinsa vessasta alas NYPD:n kolkuttaessa kotiovelle, että niissä olleet siemenet ovat itäneet viemäreissä. Suuret ravinnemäärät ovat korvanneet puuttuvan auringon, ja nostaneet vitivalkoisten kasvien THC-pitoisuuden varsin korkealle.

Humalahamppu...

Päihdelegendoja eivät kerro pelkästään aineiden vastustajat: kaikenlaista tarinaa leviää myös kannabiksen käyttökulttuurissa. Jopa joissakin kasvatusoppaissa väitetään, että oksastamalla humalakasvin hampun versoon, saa aikaan THC-pitoisen humalaköynöksen, jota poliisi ei tunnista. Jos hampunvarteen oksastettu humalaköynnös jollekin kolahtaa, ei se todista mitään muuta kuin suggestion voimaa.

Mellow yellow, bayer-cocis ja lystikkäät sammakot...

Päihdetarustoon myös liittyy paljon tarinoita erilaisten tavanomaisten tuotteiden piilopäihdyttävästä vaikutuksesta. Väite, että päänsä saa laillisesti sekaisin polttamalla banaaninkuoria ilmeisesti sai alkunsa tapauksesta '60-luvun lopulla, missä San Franciscon hipit vetivät toimittajia höplästä. Yksi monista Coca Colaan liittyvistä legendoista on, että se jotenkin kolahtaisi, jos sitä nautitaan yhdessä aspiriinin kanssa. Erilaiset sammakkoeläimet erittävät ihollaan kemikaaleja, ja jotkut niistä ovat jopa päihdyttäviä. Tämä on kuitenkin saanut aikaan huhun, jonka mukaan päänsä saa mukavasti sekaisin nuoleskelemalla mitä tahansa rupikonnaa.


Hampun kansanperinnekilpailu:
Jos mieleesi tulee hauskoja "tositarinoita" kannabiksesta, tai päihdekulttuurista, lähetä ne meille. Parhaat julkaistaan Hampussa.

Lisätietöa urbaaneista legendoista seuraavista kirjoista:

English Summary: Rumors, Myths and Legends - Urban legends help create popular drug images

The illegal drug scene easily lends itself to the creation of urban legends: popular stories of obscure origin believed to be true by those who tell them. These legends vary from the horrifying to the humorous and serve to overmystify the whole drug scene. LSD is a much more popular topic of drug legends than cannabis. Misunderstandings about blotter acid have led to the popular story that the appearance of cartoon characters on doses of the stuff is part of a sinister plot to get young children unwittingly "addicted". Then there's the one about young trippers who went blind staring at the sun while on acid, and the hippie baby sitter who cooks the baby thinking it's a turkey. Another popular myth, which still pops up now and then is that LSD causes chromosome damage. Finnish police once reported hearing that a cook in a school kitchen had mistakenly put her son's hemp plant into a salad for the children. Some legends live in the subculture itself: a new strain of potent albino grass - "New York White" - supposedly developed in the city's sewer system, originating from the seeds of stashes flushed by potheads fearing a police raid; the nutrients in the sewage supposedly compensate for the lack of photosynthesis. Some growing guides even report that hops grafted onto a cannabis stem will result in a plant which looks like hops but works like dope. Other drug legends include claims that smoking banana peels or combining coca cola and aspirin get you high.