Masentava pilvi

APU N:o 37 16.9.1967. s.6-7

Puolen tunnin jälkeen:
"Minä en pystynyt sanomaan järkevää lausetta!"

Kummassakin vuoden 1992 Hampuissa oli kiinnostava kuvaus hasiksen vaikutuksesta. Aleksandre Dumas kuvasi Pilvien pilven Monte Kriston kreivissään ja Théophile Gautier vuorenpeikkopilven novellissaan Hasis. Palaamme korkeista sfääreistä maan pinnalle (tai alle). Vuorossa on Markku Veijalaisen masentava pilvi, jonka hän kuvasi Apu-lehdessä 1967. Apu-lehden reportteri kokeili toisen ostosmatkansa jälkeen itse.

Juttukokonaisuuden, josta kuvaus on osa, on kirjoittanut Markku Veijalainen ja Hannu Männynoksa. Tavallisesti asioista perillä olevat tahot vahvistivat, että polttaja on Markku Veijalainen. Jos tahot kuitenkin ovat erehtyneet ja Hannu Männynoksa haluaa kunnian kuvauksesta, niin korjaamme asian.

"Kolme grammaa hasista on päiväannoksein...", Ismo Alanko, taiteilijaelämää, 1994.

Onko huumausaineiden käyttö vaarallista? Miltä maistuu hasispiipullinen? Mitkä ovat sen vaikutukset? Apu-lehden reportteri kokeili toisen ostosmatkansa jälkeen itse. Hänen raporttinsa on masentava.

Tietosanakirjan mukaan narkoosin saavuttamiseksi tarvittiin 3-4 grammaa. Koska olin ensikertalainen, hankimme kokeeseemme vähimmäismäärän 3 grammaa. Koe tehtiin eräässä yksityisasunnossa. Mukana oli kaksi "selvää" tarkkailijaa, joiden tekemien muistiinpanojen mukaan pystyin palauttamaan mieleen tuon illan tapahtumat.

Hasis, marihuana tai "kama", mitä nimitystä siitä nyt käytetäänkin, myytiin pieninä vaaleanruskeina palasina, jotka veistä apuna käyttäen murennettiin pieniksi murusiksi. Piippuun pantiin ensin pohjalle tavallista tupakkaa, sen jälkeen "kamaa" ja lopuksi taas tupakkaa sytykkeeksi. Ensimmäinen tulitikku syttyi klo 22.30.

Polttamisen perustehtävänä on saada "kamasavua" keuhkoihin, joissa se pyritään pitämään mahdollisimman kauan. Näinollen polttaminen ei ole mikään nautinto, vaan lähinnä jonkinlainen kidutus.

"Kamasavuista" ei millään muotoa voi käyttää nimitystä savu, jos sitä verrataan esim. tupakkaan. "Kaman" pistävä maku polttaa jo heti alussa kurkussa, ja koko ajan minun täytyi juoda vettä. Jatkuva hengityksen pidättäminen sai aikaan huminaa päässä.

Jatkuva polttaminen turrutti kurkun, niin että yhtäkkiä ei tuntenut koko "kaman" makua. Vaikka muut huoneessa olijat väittivät tuntevansa pistävän hajun, itse en enään tajunnut sitä. Piippu sammui jatkuvasti, niin että se piti melkein koko ajan sytyttää uudelleen.

English Summary: Historical Journalism

Hamppu recently discovered an article published in the popular weekly magazine APU in September 1967. The writers conducted an experiment to see what the effect of a small amount of the much-talked-about hashish would be. Because the experimenter was doing it for the first time, he used what he thought was a small amount - three grams. The reactions reported during the smoking session which lasted more than three hours varied from confused thoughts, enlarged pupils, euphoria, giddiness, self conficence, depression, and finally fatigue.