Head Shop Helsinkiin

Timo Larmela

Onkohan sivistys saapunut Suomeen? Helsingissä Kalevankadulla toimiva Fabulous Paradise viittaa siihen. Kansainväliset mitat täyttävä Head Shop avasi ovensa viime vuoden keväällä.

Viime vuoden keväällä kuulin huhuja, että Helsingissä toimisi tai oltaisiin avaamassa Head Shopia. Kun eräs tuttavani kääri jointin pitkään paperiin, joka oli mielenkiintoisessa paketissa - siitä repäistiin myös jointin filtteri - niin sain varmuuden kaupan olemassaolosta. Filttereitä oli pituussuunnassa 2 kpl, ala- ja yläosa viehkeästä naispoliisista. Kun filttereitä repi, niin poliisi strippasi, ja toisella puolella oli mietelauseita. Uusi mielenkiintoinen aspekti jointin kiertämiseen. "Noita ei voi saada Suomesta - mistä sä olet ostanut, Damista?" "Eiku Fabulous Paradisesta ."

No seuraavana päivänä Kalevankadulle. Minua oli varoitettu, että älä kävele ohi, koska näyteikkunassa on lähinnä tatuointistudion somistus. Kauppa kuitenkin löytyi helposti. Oho, kunnon lasivitriinit, joissa on kaikenlaisia piippuja: vesipiippuja, shilume ja, bhongeja, lasisia Martikaisia, kabuja, raakapaukkupiippuja, ... Voiko tämä olla totta? Missä mä olen! Ja pitkiä papereita ja myös lyhyitä ja monen merkkisiä.Onkohan se vuosikymmeniä kestänyt roudaus ohi. Joka kerran kuin matkusteli ulkomailla, piti ostaa papereita varastoon, että riittivät vähän aikaa kotikäytössä. Oli se tuntunut niin järjettömältä, että ei edes tupakkakaupoista saanut pitkiä papereita, piti silläkin rahalla rikastuttaa vauraita ulkomaita. Eikä enää piipun verkkojen roudausta. Köpiksestä ja Damista ei tarvitse enää välttämättä hankkia matkamuistoksi kunnon piippua. Ehkä maissarit ja kaiken maailman hätärit vihdoin vaihtuvat kunnon piipuiksi, jotka on valmistettu käyttötarkoitusta varten. Tupakka- ja hasispiippu ovat aivan erilaisia. Se on kuin oppisi juomaan kossua kylmänä lasista eikä taskulämpimänä pullosta. Ehkä jointtejakin opitaan käärimään täällä pohjan perukoilla ja opitaan kiireetön keskieurooppalainen polttamistapa. Sehän taas on kuin oppisi siemailemaan viileää valkoviinia tai täyteläistä olutta kossun dokaamisen sijasta. Vihdoin joku "keksi" tämänkin liikeidean. Ehkä Suomi sittenkin nousee lamasta.

Kauppa oli juuri aloittanut toimintansa ja pitäjät toivoivat kommentteja, miten kauppaa kehittää - ja toivovat edelleen. Ideoita on tullutkin ja liike on kehittynyt kohti hyvin varustettua alan liikettä. Myyntiin on tullut/on tulossa kunnon siemeniä, valaisimia, lannoitteita, vesiviljelysarjoja, kirjoja jne. Siis myös kotikasvattajan unelma. Viimeisimmät puutarha-alan hitec-tuotteet voikin saada yhdestä kaupasta, ei tarvitse enää tuoda ulkomailta tai yrittää itse kehittää kotimaisista tarpeista. Tosin omatoimisuudella säästää ja on myös oma arvonsa, mutta aika on rahaa. Siemenen ostajan tosin pitää varautua siihen, että ne eivät ole eläinkaupan linnunsiemenien hintaisia - kunnon lajike aina maksaa, Northern Light on kallista Sensi Seedissä kuten täälläkin..

Tietenkin kauppaan tuli myyntiin Hamppu-lehti, Hullu Puutarhuri ym. tuotteet. Suomen kannabisyhdistys sopi myös etukortista, kaikki yhdistyksen jäsenet ja Hamppu-lehden tilaajat saavat etukortin, jolla saa 10 % alennuksen kaikista muista tuotteista kuin tupakkatuotteista. Yhdistykselle tulee kauppaan myös oma vitriini. Ja jos haluaa tatuoinnin ostosten lomassa, sen voi ottaa huoneiston toisessa osassa. Liikkeen somistus ja sisustus on tyylikäs kuin mikäkin - harvinaista Suomessa. Suomen kannabisyhdistyksen suosittelema, kehtaa esitellä myös ulkomaalaiselle vieraalle. Ja hintataso - se on täysin kilpailukykyinen keskieurooppalaiseen hintatasoon verrattuna. Postimyyntiluettelokin on tilattavissa kaukana Helsingistä asuville.

Ensi vierailun saalis: punaisia Smoking-papereita, lyhyitä ja pitkiä, filtereitä ja tietenkin paketti strippaavaa naispoliisia sekä vihreällä lehdellä varustettu pullo piipunputsausnestettä. Ja joka kerta, kun liikkeessä on vieraillut, sen valikoimat ovat kasvaneet. Headshoppailemaan!

English Summary: Head Shop opens in Helsinki

Finland's first genuine head shop , Fabulous Paradise Tobacco Ltd. opened in Helsinki last year giving smokers in Finland access to the kinds of pipes, pipe screens, rolling papers, and other paraphenalia that people here used to have to go to Copenhagen or Amsterdam to get their hands on. Fabulous Paradise now also caters to the needs of home growers, and a mail order catalogue is available for people living out of town. Hamppu found the prices quite reasonable, and Finnish Cannabis Association members and Hamppu subscribers get a 10 % discount on all items except tobacco products. The store has a special display case featuring Hamppu and other Cannabis Association material. For those interested, Fabulous Paradise has a tatoo parlour in a side room. The address of Fabulous Paradise Tobacco Ltd. is Kalevankatu 32 in the center of Helsinki.