Cheech & Chong Still Smokin'

Johnny B. Goode

Muistan lukeneeni joskus seitsemänkymmentäluvun alkupuolella arvostelun Cheech & Chong levystä, ja siinä heitä verrattiin huumoriryhmä National Lampooniin. Siihen aikaan musiikkiin liiankin vakavasti suhtautuneena teininä huumorimusiikki edusti halpaa kertakäyttöviihdettä, siis kaupallista paskaa. Frank Zappaa saattoi digata, hän sentään teki kunnianhimoisia sävellyksiä joita maustoi oudoilla satiirisilla tarinoilla mutta että ihan huumorpoppia. Musiikkia säestämässä vitsejä? Se oli liian paksua periaatteen teinille.

Myöhemmin kun innostuin duon elokuvista ja englanninkielen taito kehittyi, hankin levyjä ja kaskumma sieltähän löytyi tosi hyvää bailausmusaa heinähatuille. Musiikillisia neronleimauksia levyillä ei pahemmin esiinny mutta verbaali akrobatiaa ja hyväntuulista sekoilua on sitäkin enemmän. Cheech & Chongin dialogit elokuvissa ja levyillä tuovat mieleen Marxin veljesten anarkistisen sanailun.

Cheech & Chong breikkasivat seitsemänkymmentäluvun alkupuolella. He tekivät ensimmäisinä komediaa, jonka juuret olivat hippi- ja huumekulttuureissa. Se oli satiiria tötsypäiden mailmasta. He löysivät suuren yleisön niistä ihmisistä joiden tavat olivat elokuvien pilailun aiheena.

Richard Marin Cheech (syntynyt Los Angelesissa 1946) ja Tommy Chong (syntynyt Edmontonissa, Kanadassa 1940) aloittivat uransa musiikilla. Chong joka on puoliksi kiinalainen soitti useissa kanadalaisissa rock-bändeissä joista parhaiten menestyi Bobby Taylor & The Vancouvers . Heillä oli useita hittejä Jenkeissä 1968 Gordy merkillä. Meksikon amerikkalainen Cheech oli jäsenenä monissa bändeissä Wattsin alueella Los Angelesissa. Hän tapasi Chongin ensimmäisen kerran Kanadassa asustellessaan siellä Vietnam- kutsuntoja paossa.

Aluksi he perustivat rock-bändin mutta yleisön digattua biisien välissä esitettyjä komedian pätkiä he siirtyivät huumorin saralle. Näin syntyi koomikkoryhmä City Lights . Pikkuhiljaa he alkoivat esiintymään duona. Kanadasta he muuttivat Los Angelesiin, missä ensimmäinen duuni oli The Troubador klubilla. Lou Adler Ode Recordsin Presidentti näki shown ja kiinnitti heidät heti levy-merkilleen. Ensimmäisestä levystä Cheech & Chong tuli menestys kesällä 1971. Myös seuraavana vuonna ilmestynyt Big Bambu oli iso hitti. Myöhemmillä levyillä vitsit alkoivat käydä laimeammiksi. Kuitenkin he olivat näkyvä osa Los Angelesin rock-piirejä 70-luvulla.

Cheech & Chong kirjoittivat ja näyttelivät joukon elokuvia vuosina 78-85 joista tunnetuin ja ehkä paras on ensimmäinen Up In Smoke . Se kertoo kahdesta ajelehtijasta, jotka tapaavat sattumalta Chongin liftattua Cheechin kyytiin. Yhteinen harrastus löytyy nopeasti ja jonkun juttujen mukaan näitä pilvipäiden horinoita ei ole näytelty ihan selvinpäin. Seuraavat leffat eivät yllä esikoisen tasolle.

Up In Smoke - elokuvan julkinen esittäminen ja videolevitys on jostain syystä kielletty Suomessa, vaikka se ei ole väkivaltainen tai pornografinen eikä edes neuvostovastainen. Kun elokuvakanava Filmnet esitti leffan, suomalaisten kaapeliyhtiöiden oli pakko näyttää virityskuvaa. Valtion elokuvatarkastamo kertoi kieltäneensä sen, koska katsoi elokuvan antavan mm. marihuanan röyhyttelystä liian hilpeän kuvan. Suomi on niin pieni maa, että tänne mahtuu kerrallaan vain yksi totuus, muut vaietkoot.

Cheech & Chongin nimi putkahtaa esiin nykyään mitä ihmeellisimmissä yhteyksissä. Amsterdamissa on Coffee Shop nimeltään Nice Dreams, jonka mainoksessa on hemmojen naamat. City lehden haastattelussa lumilautaosaston tyyppi nimesi lempileffakseen Up In Smoke'in. Froikkareiden suomeksi tekemän Ei ei -laulun alkupärisessä Hoyt Axton -versiossa Cheech & Chong esittävät väliosan sketsin jne. Marin Cheech päätti lopettaa, kun he olivat vielä pinnalla, mutta Tommy Chong kiertää USA:ta ja Kanadaa stand-up koomikkona odotellen uutta filmiä. Vuosikymmen konservatiivisia juppikoomikoita loi jälleen tarpeen Tommy Chongin huumorille. High Timesin haastattelussa hän kertoi seuraavaa: "Minne tahansa menenkin toimittajat kyselevät if I still get high. Helvetti, joo. Se on mun duuni. Se on ainoa huumetesti, jonka mä läpäisen."

Mitä voisit sanoa tästä uudesta leffasta ? - "Cheech tulee olemaan mukana siinä jos hän vain tahtoo. Kirjoitan hänelle siihen osan. Jos hän ei halua mukaan, tulee siihen joku vastaava hahmo." Mitä voimme päätellä? Kannabiksesta tulee sittenkin riippuvaiseksi. Kaksikymmentäviisi vuotta huumoria, elokuvia ja musiikkia ja still smokin'.


Levyt:

Elokuvia: