Päihdekeskustelua tietoverkoissa

One

Päihteistä kiinnostuneen on loppujen lopuksi varsin vaikea saada aiheesta tietoa, jota ei olisi käytetty poliisin tai propagandavirastojen "korjailtavana". Tämä on hyvin valitettavaa, ja on johtanut siihen, että ihmisten päihdetietoisuus on nykyisellä surkealla tasolla. Tässä artikkelissa käsitellään tietokoneen ja modeemin omistavien ihmisten tiedonhankintamahdollisuuksia.

Merkittävin maallikon saavutettavissa oleva tietoverkko on Usenet, jonka kautta saa yhteyden periaatteessa joka puolelle maailmaa. Usenetissä on tuhansia keskusteluryhmiä, joissa käsitellään lähes jokaista asiaa maan ja taivaan välillä, päihteet mukaanluettuna.

Usenetin kolme huomattavinta päihdekeskustelulle omistettua keskusteluryhmää ovat alt.drugs - jossa keskustellaan päihteistä yleensä, talk.politics.drugs, joka keskittyy kemian sijasta päihdepolitiikkaan ja hamppuryhmä alt.hemp. Ryhmissä keskustelu on pää sääntöisesti tasokasta, ja siihen ottaa osaa varsin moni päihdeasiantuntija eri puolilta maailmaa. Vastaavanlaisia suomenkielisiä ryhmiä ovat mm. sfnet.keskustelu.huumeet ja finet.harrastus.hamppu.

Kaikista tavallisimmista aiheista käy lähes jatkuvasti vilkas keskustelu. LSD sekä laittomien ja laillisten huumeiden vaarallisuuserot lienevät suosittuimmat aiheet. Mistä aiheesta tahansa voi tietenkin kysyä, ja useimmiten tasokkaita vastauksia tulee tusinakaupalla. Aika ajoin Usenetissäkin liikkuu Torsti- ja Eila-klooneja, joiden täysin asiantuntemattomat hysteriaa pursuavat vuodatukset irrottavat monet makeat naurut.

Tavallisen keskustelun lisäksi keskusteluryhmissä näkee lähes päivittäin kaikenlaisia erikoisuuksia, joista tavallisimpia ovat juuri valmistuneet tutkimustulokset ja lehdistä (usein luvatta) kopioidut päihteisiin liittyvät artikkelit. Voidaan sanoa, että lähes missä päin maailmaa tahansa tapahtuvasta merkittävästä päihteisiin liittyvästä asiasta tai tapahtumasta tulee tieto Usenetiin hyvin pian.

Jotta samojen aiheiden loputon kaluaminen vältettäisiin, on tavallisimmista ihmisiä askarruttavista aiheista tehty ns. FAQ-tekstit (FAQ = Frequently Asked Questions). Esim LSD:tä koskeva FAQ-teksti on hyvin pitkä ja perusteellinen ja sisältää runsaasti suoraan tutkimuksista otettua materiaalia. Tällaisen tekstin saa itselleen pyytämällä. Itseään asiantuntijanakin pitävien kannattaa katsastaa nämä tekstit, sillä on hyvin todennäköistä, että niistä löytyy jotain uutta tietoa. Sama pätee Usenetin päihdekeskusteluun yleensäkin: jatkuvasti uudistuvan päihdetietämyksen vuoksi kenenkään ei kannata pitää itseään kaiken tietävänä. Usenetiin ilmaantuvat tutkimustulokset paljastavat aina jotain uutta.

Sähköisen viestinnän merkitys kasvaa tulevaisuudessa huomattavasti. Todennäköisesti jo muutaman vuoden kuluttua useimmilla on kotonaan pääte, jolla voi ottaa yhteyden Usenetin kaltaiseen maailmanlaajuiseen tietoverkkoon. Päätetyöskentelyn mahdollisesta tympeydestä huolimatta sähköisen viestinnän kasvu on hyvä asia: tiedonkulku paranee merkittävästi.

Moni varmaankin miettii, miten Usenetiin voi saada yhteyden. Tavalliselle kadunmiehelle Usenet-palveluja (Internet) tarjoavat maksua vastaan monet yritykset, joista vanhimpia on CLINET (alunperin Radio Cityn ja Scandinavian Softline Technology Oy:n yhteinen yritys City Lines). Linux-palveluja tarjoava Xgateway Finland Oy on myös esimerkki nykyaikaisista järjestelmäpalveluja tarjoavista yrityksistä. Alalla on myös informaatio-osuuskunta Katto-Meny. Käyttäjätunnuksesta joutuu maksamaan muutaman kympin kuussa. Helmikuussa avatussa Kirjakaapelissa on ilmainen Kaapelisolmu, jossa kirjaston käyttäjät pääsevät verkkoihin.Yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijat ja henkilökunta ja eräiden koulujen oppilaat (esim. Freenet) ja firmojen työntekijät saavat yhteyden tietoverkkojensa kautta.

Loppuun pieni varoituksen sananen: pelkästään Usenetin päihdekeskustelu on niin tavattoman vilkasta, että kaikkea ei kannata edes yrittää lukea, jos oikea elämäkin kiinnostaa. Lisäksi on huomautettava, että linjoilla liikkuminen on riippuvuutta aiheuttava harrastus. Eli kuten Torsti asian ilmaisisi: jo ensimmäinen kerta on ratkaisu.

PS. Suomen kannabisyhdistys on perustamassa tietoverkkopalveluja, jotka sisältävät pääsyn internet-verkkoon, sähköpostin ja tietopankin, joka on halukkaiden käytettävissä.

English Summary: Drug Debate in the Data Network

In the mainstream Finnish media, much of the information on non-alcoholic intoxicants has a heavy just-say-no bias. The article informs owners of computers and modems that extensive alternative information is available through the USENET data network. In USENET, alt.drugs discusses on intoxicants in general, while talk.politics.drugs focuses on drug debate. Users can ask questions and read answers, and from time to time, articles by Nancy Reagan clones offer considerable comic relief. The writer warns com puter enthusiasts that USENET can prove addictive!


Luettelo synninpesistä, joista voi maksutta "imuroida" Torsti Koskisen kauhistelemaa virallisen linjan vastaista informaatiota.

FTP:llä pääsee käsiksi seuraaviin tiedostoihin:

flubber.cs.umd.edu	: /other/tms/drug.politics
ftp.hmc.edu		: /pub/drugs

ftp.u.washington.edu : /public/alt.drugs hemp.uwec.edu : /pub nic.funet.fi : /pub/sci/neural/alt.drugs penguin.gatech.edu : /pub/leri potemkin.cs.pdx.edu : /pub/politics/drugs techno.stanford.edu : /pub/raves/chemistry teetot.acusd.edu : /pub/Beelzebub/Politics/War_on_Some_Drugs wiretap.spies.com : /Library/Fringe/Pharm

Aloittelijoille kerrottakoon varmuuden vuoksi, että yhteydenotto käy seuraavasti:

ftp-yhteys:

	ftp valitsemasi paikan internet-osoite
	login: anonymous
	password: oma sähköpostiosoitteesi

Telnet-yhteys:

clvax1.cl.msu.edu (login: msds) : Material Safety Data Sheets

Sähköposti:

The University of Massachusetts at Amherst Cannabis Reform Coalition:

verdant@titan.ucs.umass.edu

Mail a message with the pattern "{{{readme}}}" contained in the subject line.