Uutisia - News

USA:n johtava lääkintöviranomainen: "Laillistaminen vähentäisi rikollisuutta."

Washington, joulukuu 1993, tammikuu 1994

Yhdysvaltain lääkintöhallituksen johtaja (Surgeon General) Jocelyn Elders laukaisi poliittisen pommin joulukuun alussa esittämällä huumeiden laillistamiselle myötämielisiä näkemyksiä. Puheessaan USA:n kansallisella lehdistöklubilla 7.12. Elders esitti, että huumeiden laillistamisen vaikutuksia katuväkivaltaan pitäisi vakavasti tutkia. Hän totesi, että joissakin maissa, missä huumeidenkäyttö on dekriminalisoitu, on rikollisuus vastaavasti vähentynyt ilman, että huumeongelma olisi muuten pahentunut.

Poliittinen myrsky

Nimittämisestään lähtien Elders on ollut vanhoillisten piirien silmätikkuna sukupuolivalistusta ja vapaata aborttia puolustavien näkemystensä takia. Nyt hän ilmeisesti tiesi astuvansa todelliseen poliittiseen miinakenttään, vaikka hän ei edes suoraan vaatinut huumeiden laillistamista - asiaa pitäisi hänen mielestään "harkita", ja vielä korosti, esittävänsä vain omia, eikä Clintonin hallinnon näkemyksiä. Konservatiiviset senaattorit olivat silti heti vaatimassa Eldersin eroa, eikä oma puoli, Eldersin nimittänyt Clintonin hallintokaan, ollut juuri suopeampi: vaikka erottamisvaatimuksiin ei suostuttukaan, sekä presidentti Clinton, että varapresidentti Gore, (jonka vaimo on niittänyt mainetta taistelullaan nuorisoa korruptoivaa rock-musiikkia vastaan) sanoutuivat jyrkästi irti naisen näkemyksistä. Eldersin kantti on kestänyt huomattavista poliittisista paineista huolimatta: tammikuussa hän toisti vaatimuksensa, että huumeiden laillistamisen pitäisi tutkia.

Vaikka Eldersin näkemykset eivät ole johtamassa välittömiin muutoksiin maan päihdepolitiikassa, ne ovat poikineet vilkkaan mediakeskustelun USA:ssa. Kansanterveysasiantuntijoiden ja oikeusoppineiden lisäksi Eldersin kantaa on puolustanut mm. pääkaupunki Washingtonia lähellä olevan Baltimoren pormestari Kurt Schmoke, jonka mielestä "On hyvä nähdä, että joku puhuu totta." Schmoke on vuodesta 1988 lähtien herätellyt keskustelua huumeiden laillistamisesta. Hänen mielestään huumeidenkäyttö on lääketieteellinen, eikä juridinen ongelma, jota ei auta se, että koko liiketoimi on järjestäytyneen rikollisuuden hallussa.

English Summary: Surgeon General sparks drug debate in U.S.A.

United States Surgeon General Jocelyn Elders sparked considerable controversy on December 7 when she suggested that the decriminalization of drugs should be considered as one way to reduce crime in U.S. cities. In a speech to the National Press club in Washington, Ms. Elders noted that some countries have taken such action, resulting in a reduction in crime without increases in drug use. The remarks were immediately rejected by Republican senators and the Clinton Administration. They have also led to a lively debate on drug policy in the U.S. media, which has, however, remained largely unnoticed here in Finland.

Kommunismin kohtalo kieltolaille?

New York, tammikuu 1994

Tammikuun 26. päivänä nähtiin NBC-Super Channel kanavalla haastattelu, missä Yaylen yliopiston lakitieteen professori Steven Duke voimakkaasti kannatti huumeiden laillistamista. Duke on hiljattain julkaissut aiheesta kirjan nimeltä America's Longest War. Kun hän aloitteli kirjan kirjoittamista, Duke oli huumekieltolakien kannalla, mutta aihetta tutkiessaan, hän vakuuttui, että suurin osa huumeisiin liittyvistä ongelmista ovat niiden laittomuuden seurausta, ja nyt hän kannattaa aineiden valvottua jakelua. Kysymykseen pitäisikö kaikki huumeet laillistaa hän vastasi, että erityisesti pitäisi laillistaa marihuana, jota ei olisi koskaan edes pitänyt kieltää, myös kokaiini ja heroiini (opiaatit) pitäisi laillistaa. Kysymykseen, miten niiden myynti tulisi järjestää, hän vastasi, että samalla tavalla kuin alkoholin ja tupakan.

Vaikka poliittiset voimat ovat kiihkeästi tällaisia uudistuksia vastaan, Duke huomautti, että kesti lähes 80 vuotta, ennenkuin neuvostoliittolaiset huomasivat kommunismin epäonnistuneen. Huumeet ovat USA:ssa olleet laittomia n. 80 vuoden ajan, ja Duke ennustaa, että niiden kieltolaille käy samoin kuin kommunismille.

Katsojien mielipidettä kysyttiin: "Pitäisikö huumeet laillistaa?" Vastaukset KYLLÄ tai EI pystyi soittamaan. Kommentteja pystyi lähettämään myös faxilla ja sähköpostilla. Soitot tuottivat tuloksen: KYLLÄ 52,2%, EI 47,8%. Tällainen tutkimus ei tietenkään täytä tieteellisyyden vaatimuksia, mutta se antaa kuitenkin suuntaa ja osoittaa ihmisten mielipiteiden olevan muuttumassa.

Liekö Torstin ajaman tiedotusvälineiden itsesensuurin syytä, ettei USA:n vilkastunutta päihdekeskustelua olla juuri käsitelty Suomen tiedotusvälineissä.

Australian lakimiehet: dekriminalisointi koko maahan

Camberra, tammikuu 1994

Australian väkirikkaimman osavaltion, Uuden Etelä-Walesin lakimiesliitto sanoi, että marihuanan henkilökohtainen käyttö tulisi dekriminalisoida koko maassa kuten se jo on Etelä-Australian osavaltiossa ja Camberran ympärillä olevassa Australian Pääkaupungin territoriossa (9.9.1992 lähtien). Marihuanan käyttö ei ole näissä osavaltioissa rikos, mutta rikkomus, josta voi saada pienen parkkisakontyyppisen rikesakon. Yhdistyksen puheenjohtaja Judy Brookman sanoi, että rangaistuksiin perustuvat lait eivät toimi ja ovat äärimmäisen kalliit yhteiskunnalle, koska järjestelmä tekee ihmisistä rikollisia.

Saksan demarinuoret: "Annetaan kukkien kukkia - hamppu laillistettava"

Berliini, marraskuu 1993

Saksan pääoppositiopuolueen, sosialidemokraattisen SPD:n nuorisojärjestö Jusos vaatii päihdepoliittisessa kannanotossaan hampun laillistamista. Berliinissä julkaistua lennäkkiä koristaa demariruusu, jonka varresta kasvaa kaksi tutunnäköistä toisen kasvilajin lehteä. Lehtisen lähtökohtana on, että huumevapaa yhteiskunta on harhakuva. Huumeisiin liittyvät ongelmat myönnetään: alkoholi ja maksavauriot, savukkeet, hasis ja keuhkosyöpä, ruumiillinen riippuvuus esim. heroiinista. Fyysisten haittojen lisäksi, aineiden laittomuus tuo ongelmia tekemällä käyttäjistä rikollisia.

Lehtisen mukaan saksalaisessa yhteiskunnassa suhtaudutaan huumeisiin ristiriitaisesti: alkoholismista yleensä vaietaan, viinaa mainostetaan kaikkialla, moni on koukussa lääkärien määräämiin pillereihin, joista myös ollaan hiljaa, mutta ns. laittomia huumeita vastaan taistellaan valtion koko väkivaltakoneiston voimin, ja vielä huonoin tuloksin. Tueksi esitetään muutamia tilastoja:

"Vuonna 1991 tehtiin Saksassa huumekuolemien ennätys: 2026 (v. 1990: 1491). Berliinissä luku oli 216 (1990: 146). Kovien huumeiden ensikäyttäjien määrä on moninkertaistunut viime vuosina: (1985: 3246, 1990: 10784). Jusos vaativat kaikkien huumeiden mainonnan kieltämistä. Sen sijaan tarvitaan tabuvapaata valistusta huumeista ja huumeidenkäytöstä, vastuutietoisen kanssakäymisen mahdollistamiseksi."

Hasiksen laillistaminen tarkoittaa: "Ei enää ammuta varpusia tykeillä." "Vaadimme, ettei hasiksen hallussapito olisi rangaistavaa. Ei hasis mitään suklaata ole, mutta se ei myöskään ole alkoholia vaarallisempaa (arvioitu vuosittainen alkoholikuolemien määrä Saksassa: 40.000). Näin harmittomista ihmisistä tehdään rikollisia ja heidät pakotetaan mukaan laittomiin huumekuvioihin. Vaadimme, että hasista voitaisiin myydä ikärajasäädösten puitteissa, jotta ne, jotta sitä haluavat polttaa eivät joudu mukaan laittomille huumemarkkinoille. Näin olennaisesti pienenisi vaara, että hasiksesta tulee portti koviin huumeisiin."

Heroinisteille nuordemarit tarjoavat metadonihoitoa, puhtaita ruiskuja, ja muunlaista apua saada elämänsä järjestykseen, jotta olo ilman huumeita tulisi mahdolliseksi. Lehtisen lopussa korostetaan, ettei huumeongelmaan ole mitään yksittäistä ratkaisua:

"Vaadimme tutkimuksen lisäämistä uusien hoitomuotojen kehittämistä varten. Vaatimallamme huumepolitiikalla mahdollistettaisiin olemassaolevien terapia-, ja valistusohjelmien kehittäminen. Niillä poliisi-, ja oikeustoimen säästöillä, jotka saataisiin aikaan esim. laillistamalla hasis, vapautuisi valtavia taloudellisia voimavaroja."

Näin siis Saksan sosialidemokraattisen puolueen nuorisojärjestö Jusos. Siinä virikettä Nuorille Sors... Kotkille, ja muille broileriuntuvikoillemme.

English Summary: Germany's Social Democratic Party youth call for hemp legalization

In a pamphlet on drug policy, the Jusos, the youth organization of Germany's opposition Social Democratic Party, the SPD, call for reforms in drug laws, including the legalization of cannabis. While conceding the hazards of the use of all drugs, including alcohol, the Jusos point out the failure of the prohibitionist approach which in fact causes serious problems of its own. In addition to the controlled legal sale of cannabis, the Jusos call for a ban on all drug advertising, better drug education and treatment for addiction. Much of this could be paid for by the savings in the criminal justice system resulting from the legalization of cannabis.

Nobelisti Marquez: Laillistakaa huumeet

Bogota, joulukuu 1993

Nobel-kirjailija Gabriel Garcia Marquez vaatii huumeiden laillistamista ja kehottaa Kolumbian hallitusta lopettamaan "hyödyttömän" sotansa huumekauppiaita vastaan. Vaatimuksen Marquez esitti Meksikossa järjestettyyn oikeusoppineiden kokoukseen lähettämässään kirjeessä. Hän syytti USA:n entisiä presidenttejä Reagania ja Bushia siitä, että nämä käyttivät huumesotaa tekosyynä puuttua Kolumbian ja muiden Latinalaisen Amerikan maiden asioihin. "On enemmän kuin tarpeeksi syitä uskoa, että molemmat presidentit ajattelivat ainoastaan omien hallitustensa etuja", sanoi Marquez.

"Yhdentoista katkeran (sota)vuoden tulos on laajamittainen rikollisuus, sokea terrorismi, kidnappausteollisuus, yleinen korruptio ja ennenkuulumaton väkivalta", hän jatkoi.

"Uskon, että ensimmäinen askel kohti globaalin huumeongelman ratkaisua on tunnustaa käytettyjen menetelmien epäonnistuminen. Nämä keinot ennemmän kuin huumeet itse ovat aiheuttaneet ja monimutkaistaneet pahimpia haittoja sekä tuottajien että kuluttajien keskuudessa."

English Summary: Legalize drugs, says Nobel writer Marquez

Nobel prize-winning author Gabriel Garcia Marquez has called for the legalisation of drugs. "The war against drugs has been no more than an instrument of intervention in Latin America", he said. "I believe that the first step toward a realistic solution to the global drug problem is to recognise the failure of methods being used to fight against it", he said.

Portugalin ministerit laillistaisivat

Lissabon, helmikuu 1994

Portugalin terveysministeri Paolo Mendo olisi valmis laillistamaan huumeet ja hän sanoi, että Euroopan Unionin pitäisi tutkia asiaa. Portugalin päämisteri Anibal Cavaco Silva sanoi, että pitäisi keskustella mahdollisuudesta laillistaa huumeeet, mutta tämä pitäisi koordinoida muiden maiden kanssa. Pääministeri kommentoi näin em. terveysministerin lausuntoa ja parlamenttiasioiden ministeriä Luis Marques Mendesiä, joka olisi valmis laillistamaan vain miedot huumeet eikä kaikkia kuten terveysministeri.