Saksittua

Suurhuumerikollinen

Vanhan huumausainelain suurimpia epäkohtia oli täydellisen mielivallan lisäksi ns. korvaukset, joita joutui maksamaan ja jotka tuhosivat monen henkilön elämän parin vuosikymmenen aikana. Hyvänä esimerkkinä toivottavasti menneisyyteen vaipuvasta hulluudesta oli luettavissa Ilta Sanomien pikku-uutisesta 11.10.1993 Tuomio 210 huumerikoksesta:

"23-vuotias kotkalaismies on tuomittu peräti 210 huumausainerikoksesta 1900 markan sakkoihin. Kotkan raastuvanoikeus on määrännyt tuomitun korvaamaan valtiolle käyttämänsä huumemäärän arvona 6870 markkaa.
Työtön kotkalaismies oli syyllistynyt huumausainerikoksiin noin kahden vuoden aikana. Hän oli jokaisella kerralla hankkinut pienen määrän hasista omaan käyttöönsä."

Huumeet vievät arvostelukyvyn

Lokakuun 14. 1993 kirjoitti Keski-Uusimaa huumepoliisin päällikön Torsti Koskisen mietteistä Huumeiden kohdalla ei ole kohtuukäyttöä. Sen lisäksi, että Koskinen toisti usein esittämänsä väitteen, että käyttäjät ovat työhönkykenemättömiä, hän ruoti julkisuudessa esiintyneitä Pekka Sauria ja Erkki Tuomiojaa, että he ovat esittäneet virallisesta liturgiasta poikkeavia mielipiteitä.

"Minusta nämä esitykset ovat poliitikoilta erittäin vastuuntunnottomasti sanottu. Tuomiojakin vetää ihannoivan kuvan, että pitäisi käyttö vapauttaa."

No tässä ei ole mitään uutta. Mutta sitten Suomen kannabisyhdityksen vaikutusvalta nostetaan svääreihin, joihin allekirjoittanut ei kyllä sorru, vaikka kyllähän se yhdistyksen imagoa mukavasti hivelee:

"Koskinen arvelee, että kaiken takana on rekisteröimätön kannabisyhdistys, joka ajaa voimakkaasti kannabista vapaaksi. Se on voimakas taustavaikuttaja. Eduskunnan lakivaliokunnassa on meneillään huumausainelain tarkistus. Kaiken tämän tarkoituksena on vaikuttaa tämän lain sisältöön, Koskinen painottaa."

Ammattijournalismia

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto julkaisee lehteä nimeltä SuPer. Lehden numerossa 1/1994 kirjoittaa Annamaija Tuisku jutussa Miksi nuori joutuu koukkuun perushoitajaopiskelija Jaana Honkalan Espoon terveydenhoito-oppilaitoksessa tekemästä oppilastyöstä ja siihen liittyvästä informaatiotilaisuudesta. Lehden mukaan Honkala "oli paneutunut perusteellisesti" laajaan aiheeseen: huumeenkäyttöön, sen syihin ja vaikutuksiin. Informaatiotilaisuudessa oli asiantuntijana ylikomissario Torsti Koskinen. Lehti kirjoittaa:

"Helsinki lähiympäristöineen on vaikeinta aluetta. Mutta ongelma on leviämässä muihin suurimpiin kaupunkeihin.
Moskovan kautta tulee Suomeen hashista, joka on erittäin puhdasta, vahvaa ja halpaa. Halpaa siihen verrattuna, mitä aine maksaa Keski-Euroopan markkinoilla, jossa kannabis maksaa noin 3000, amfetamiini 3500 markkaa gramma. Yksi gramma riittää useisiin kerta-annoksiin."

Keski-Euroopassa korkealaatuisen kannabiksen hinta on 20-30 mk gramma, Suomessa ehkä vähemmän korkealaatuisen 40-70 mk gramma. Osoittaako SuPerin teksti lehden vai oppilaitoksen asiantuntemattomuutta vai päästeleekö Torsti vauhtiin päästyään tosi poskettomia?

Lehti esittelee myös mielenkiintoisen matemaattisen teorian huumeenkäytön lisääntymisestä:

"Huumeenkäyttö lisääntyy siten kasvavassa sarjassa: Yksi käyttäjä hankkii neljä uutta. Niistä keskimäärin kaksi pääsee aineista eroon, kaksi muuta jatkaa ja hankkii kumpikin taas neljä uutta, kaksi pääsee eroon ja kaksi jatkaa..."

Aikaisemmin tekstissä esitettiin arvio, että Suomessa on noin 2500 huumeenkäyttäjää, jolla ilmeisesti tarkoitetaan koukkuun jäänyttä käyttäjää. Tämä määrä saavutetaan 12. ja 13. kierroksen välissä. Jos ajatellaan, että huumeiden käyttö lisääntyi nuorten keskuudessa 60-70 luvun vaihteessa, niin yhden kierroksen keskimääräiseksi ajaksi saadaan n. 2 vuotta. Suomen väkiluku vauvat mukaan lukien saavutetaan 22. ja 23. kierroksen välissä. Parinkymmenen vuoden kuluttua koko Suomen kansa onkin sitten huumekoukussa.

Kannabiksen kuluttajaa suojellaan Hollannissa

Kertoo Ilta-Sanomat 30.11.1993. Lehti kirjoittaa, että kuluttajansuoja on Hollannissa lajentumassa kannabikseen: Kannabiksen ystävien kuluttajanvalistusryhmä on julkaissut laboratoriotutkimuksia, joissa arvioidaan hasiksen ja marihuanan laatua.

Järjestön johtaja Boy Ramsahai argumentoi: "Jos hankit jotain kaupasta, tiedät tarkasti, mitä olet ostamassa. Miksei mietojen huumeiden ostajalla voisi olla samanlaista kuluttajansuojaa?"

Kuten monet varmaan tietävät hollantilaiset ovat osanneet viime vuosikymmeninä soveltaa kasvinjalostustaitojaan kannabikseen ja kehittäneet hyviä ja vahvoja kannabislaatuja. Monien mielestä ne ovat maailman parhaita (allekirjoittanut ei ole tavannut parempia). Hollannin kannabiskahviloissa, joita arvellaan olevan n. 1500, myydään n. 50 kannabislaatua, joista osa on kotimaista, osa tuontitavaraa.

Amsterdamin kannabismuseon työntekijä Monica Oud sanoo, että kaikki Hollannissa kasvatettu kannabis ei kuitenkaan täytä käyttäjien laatuvaatimuksia. "Osa hollantilaisesta tavarasta maistuu siltä itseltään".

Ramsahai jatkaa: "Hollannissa niin moni ihminen polttaa Netherweedia, että heillä on oikeus tietää, mitä polttavat". Laboratoriotutkimuksin selvitetään THC:n pitoisuus ja laatu. Laboratoriossa tarkistetaan myös, onko kannabikseen sekoitettu täyteaineita.

Ramsahai arvioi, että kannabista kasvatetaan Hollannin kasvihuoneissa n. 40 tonnia vuodessa. Kannabiksen hinta vaihtelee laaduittain ollen keskimäärin n. 30 mk gramma. Ramsahain tavoitteena on saada valtuudet esiintyä kannabiksen käyttäjien äänitorvena hallitukseen päin. Ramsahai lopettaa: "800 000 ihmistä polttaa marihuanaa päivittäin, ja meillä on oltava oikeus tulla kuulluiksi" (Hollannin väkiluku n. 15 milj.).

Edellä ollut uutinen on merkittävä monessa suhteessa. Tarve kuluttajasuojaan myös Suomessa on suuri. Erityisen tärkeäksi asian tekee se, että suuri osa Suomessa myytävästä kannabiksesta on huonolaatuista. Erityisesti Venäjältä ja Eestistä tuleva tavara on hyvin huonoa, mutta myös monia marokkolaisia laatuja on lyöty päähän. Käytetyt "lisäaineet" eivät välttämättä ole sallittuja lisäaineita. Erityisepäilyjä herättävät myös monet naapurin saaste- ja ydinkatastrofit, jotka ovat voineet antaa oman lisänsä vai kutukselle. Jos yhteiskunta väittää välittävänsä kansalaistensa terveydestä, mahdollisuus testata kannabiksensa laatu pitäisi olla mahdollista Suomessa.

UB40: Muuttakaa järjetön laki ja laillistakaa miedot huumeet

Brittiläinen iltapäivälehti DAILY MIRROR omisti keskiaukeamansa 6.1.1994 huippubändi UB40:n mielipiteille miedoista huumeista. Miedoilla huumeilla he tarkoittavat kannabista ja ecxtasya. Birminghamista 15 vuotta sitten lähtenyt bändi on myynyt kymmeniä miljoonia levyjä, viimeistä Promises and Lies on myyty jo yli 5 miljoonaa. Suurimpia hittejä ovat olleet Red Red Wine, One in Ten ja (I can't Help) Falling in Love With You..

Laulaja Robin Campbell sanoi: "Mielestäni kaikki miedot huumeet tulisi laillistaa. Huumesota on saanut salatun rasistisen sävyn. Ihmiset ovat saaneet mielikuvan, että tyypillinen huumeidenkäyttäjä on työtön, odottaa tilaisuutta varastaa omaisuutesi ja on todennäköisesti musta. Tosiasiassa 75 prosenttia huumeidenkäyttäjistä ovat valkoisia ja töissä."

Robin jatkaa: "Seitsemänkymmentäviisi prosenttia vangeista on häkissä huumeisiin liittyvistä rikoksista ja tämä on naurettavaa. Huumeisiin liittyvä voi merkitä vain kannabispalaa taskussa ja tämä on tarpeeksi, että poliisi voi napata jonkun pitkäksi aikaa ja murskata. On kamalaa, miten ihmisiä voidaan kiusata sen takia, että pitävät hallussaan huumeita omaan käyttöön. Se on törkeää. Miten hallitus voi päättää, mitkä huumeet ovat laillisia ja mitkä laittomia. Se on poliittista. Jos Amerikassa joi olutta 19 20-luvulla, saattoi joutua vankilaan. On järjetöntä, että on ihan OK, että kakarat juovat olutta koko illan pubissa ja hoipertelevat sitten kotiin. Miksei saisi istua kotona tai pubissa ja polttaa jointin? Tosiasiassa marihuana ei ole väkivaltainen huume - toisin kuin alkoholi. Se saa ihmiset onnellisiksi."

Vapaudesta Robin huudahtaa: "On kyse vapaudesta. Meillä pitäisi olla oikeus tehdä mitä haluamme, kunhan emme vahingoita ketään muuta".

Lisäargumenttina laillistamisen puolesta Robin esittää: "Ihmisten ei pitäisi saada epäpuhtaita aineita. Suurten voittojen toivossa, huumeita leikataan millä tahansa".

Kahden kerroksen väkeä YAD:ssa

Helsingin Sanomat esittelee 5.3.1994 YAD:n (Youth Against Drugs) toimintaa. Yhdistys perustettiin 1988 Irti Huumeista ry:n nuorisojaokseksi. Yhdistyksen tärkeimpänä tehtävänä on ehkäistä huumeiden kokeilua ja käyttöä. Vaihtoehtoja tarjotaan leireillä, bileillä ja konserteilla. HS jatkaa:

"Helsingin ryhmällä on parisenkymmentä jäsentä, joista 15 on alle 18-vuotiaita ja loput parikymppisiä. Koska nuorten vanhemmat saattavat olla huolissaan, jos joukossa on entisiä narkomaaneja, ryhmä aiotaan jakaa. Siten alle 18 vuotiaat eivät kokouksissa joudu tekemisiin entisten käyttäjien kanssa."

Jos tavoitteena on ehkäistä huumeiden kokeilua ja käyttöä, niin kyllä siinä valitetttavasti joutuu saastuttamaan itsensä kohtaamalla silmästä silmään näitä autettavia.

Huumeisiin voi kuolla monella tavalla

Aamulehti otsikoi 22.3. "Huumeviikate vei viime vuonna seitsemän nuorta. - Tänä vuonna Tampereella jo kaksi huumekuolemaa!"

"Tampereen huumepoliisin seinällä on noin neliön kokoinen in memoriam-taulu. Siinä on yli 20 huumeisiin tai huumeisen oman käden kautta kuolleen tamperelaisen nuoren valokuva runsaan viiden vuoden ajalta."

Jokainen kuolema on liikaa, mutta asiat olisi syytä suhteuttaa. Miten suuri olisi se huoneentaulu, johon olisi kerätty valtahuumeen, alkoholin aiheuttamat kuolemat!

"Huumekuolemista on löydettävissä kolme pääryhmää; tapaturmat, hirttäytymiset sekä huumeiden ja viinan sekakayttö. Kuolemanlistalta löytyy huumeiden yliannostuksia, mystisiä liikenneonnettomuuksia, vankilaselliin hirttäytymisiä, portaissa putoamisia, tulipaloja, satama-altaaseen hukkumisia jne.
Huumepoliisin mukaan osa heidän asiakkaistaan on lääketieteellisiä ihmeitä. Jotkut työntävät itseensä vuodesta toiseen valtavat määrät erilaisia huumeita ja viinaa sairastumatta vakavasti. Jotkut taas kestävät huumeista elämää vain vähän aikaa ja kuolevat. Viime keväänä 24-vuotias mies ampui itsensä Tampereella sen jalkeen, kun oli hankkinut keuhkoonsa reiän liiallisella hasiksen poltolla."

Tämä onkin uutta, reikä keuhkoon hasiksella. Ymmärtäähän sen, että jos keuhkoon tulee reikä, niin se on itsensä lopettamisen paikka.