Mahdollisuutta ei pidä hukata

Saimme vuoden vaihteessa uudet huumausainelait. Vaikka Suomessa säilyi Euroopan kovin maksimirangaistus pelkästä käytöstä, niin eräät tahot ovat kauhuissaan ns. 7 §:n tarjoamasta mahdollisuudesta jättää käyttö rankaisematta. He vaativat edelleen suureen ä äneen rangaistuslinjaa. Vaatimukset käytön rangaistavuudesta ovat käsittämättömiä. Yksi ainoa huumetuomio voi marginalisoida ihmisen vuosikausiksi - jopa vuosikymmeniksi. Tämä ei ole mitään kuvittelua, vaan olemassaolevaa todellisuutta. Jotkut ihmiset menetetään lopullisesti.

Kun asia ei osu omalle kohdalle, niin on helppo moralisoida ja olla oikeassa. Suuri joukko pelkkiä kukkien kasvattajia tai nauttijoita on joutunut kokemaan yhteiskunnan väkivaltakoneiston nyrkin iskun. Tällainen kokemus jää mielen syvyyksiin ja siitä on vaikea päästä irti. Se voi vaikuttaa pysyvästi ihmisen suhteeseen yhteiskuntaan - ja tämä vaikutus ei ole positiivinen.

Rangaistavuutta perustellaan myös sillä, että hyvin pieni joukko ihmisiä joutuu rangaistuksista kärsimään. Tilastojen kanssa on helppo kikkailla, mutta yksikin vääryys on liikaa. Sivistysvaltiossa ei voi olla rajaa sille, missä vääryys ylittää sen rajan, että asialle tehdään jotain. Olkoon sitten kyse ongelmattomasta hampun kukkien tupruttelusta tai ongelmaisesta päihteiden väärinkäyttäjästä, suhtautumisen pitää pohjata inhimillisyyteen.

Uudet huumelait antavat mahdollisuuden muuttaa entistä menoa. Nyt voidaan astua tälläkin saralla eurooppalaisten sivistysvaltioiden joukkoon. Tai sitten voidaan jatkaa entisellä linjalla ja jäädä Euroopan viimeiseksi linnakkeeksi, jossa mielentila on rikos.

Helsingissä 6.4.1994, Timo Larmela


HAMPPU 1/1994

ISSN 1237-3524

Julkaisija:
Suomen kannabisyhdistys

Toimitus:
Timo Larmela (vastaava päätoim.),
Johnny B. Goode,
Risto Mikkonen,
Kimmo Wilska,
Eero Hankonen (valokuvaaja),
Juha Olavinen (grafiikka, kansi).

Levikki: Kari Outinen
Taitto: Timo Larmela

Osoite:

PL 20, 00770 Helsinki
Puhelin:
(90) 811 232, päivystys klo 10-12
Pankkiyhteys:
SYP 218618 - 11033

Saatavana mm.
Akateemiset kirjakaupat, Stockmannin lehtipiste, Turun Kirjakahvila, Helsingissä: Kasviksen kauppa, Oskun Divari, Aquarius.

Tilausmaksu 100 mk / 4 numeroa,
kirjeessä kotiin toimitettuna.
Irtonumero 20 mk
Lehtiä voi tilata myyntiin.