Brownie Mary Rathbun

Sinse Milla

San Franciscolainen 71-vuotias "Brownie Mary" Rathbun on leiponut marihuanalla täytettyjä leivonnaisia yli 20 vuotta. Ennen pidättämistään 1981 hän leipoi niitä maksua vastaan, mutta kun AIDS-epidemia alkol levitä hän alkoi jakaa leivonnaisiaan ilmaiseksi sairaille ja kuoleville ystävilleen. Heinäkuussa 1992 hänet pidätettiin kesken leipomisen ystävänsä kotona Sonomassa Kaliforniassa, ja siitä alkoi runsaasti julkisuutta saanut oikeuskäsittely sekä keskustelu marihuanan käytöstä lääkkeenä AIDS-potilaiden hyväksi.

Mary Rathbun syntyi Chicagossa joulukuussa 1922. Hän läliti kotoaan 13-vuotiaana, kävi high schoolin, meni collegeen ja muutti sen jälkeen Kaliforniaan. Hänestä piti tulla mielisairaanhoitaja, mutta hän toimi tarjoilijana melkein viisikymmentä vuotta. Hänellä on takanaan kaksi avioeroon päättynyttä avioliittoa ja vuonna 1955 hän sai tyttären Peggyn, joka kuoli auto-onnettomuudessa 1974. Brownie Mary oli teini-ikäinen jo ennen kuin marihuanan käyttö tehtiin laittomaksi ja hän on ollut kannabisaktivisti noin kolmekymmentä vuotta. Hän on polttanut noin 45 vuotta.

Ensimmäisen kerran hänet pidätettiin vuonna 1981. Silloin poliisit löysivät vajaa 6,5 kg marihuanaa sisältäviä jauhoja ja 85 g taikasieniä. Hän sai syytteen kahdeksasta rikoksesta ja tuomio oli 30 päivää vankeutta, kolme vuotta ehdonalaista ja viisisataa tuntia yhteiskuntapalvelua. Yhteiskuntapalvelun piti olla rangaistuksista ankarin pala, mutta Brownie Mary on tehnyt vapaaehtoistyötä kolmetoistavuotiaasta asti vanhusten ja sairaiden parissa.

Vuonna 1983 hän alkoi työskennellä Shantissa, joka on AIDS:iin sairastuneiden tukiryhmä. Vapaaehtoiset hoitavat sairastuneiden ostoksia ja pankkiasioita, toimittavat lääkkeitä ja ruokaa sekä muita asioita, joita he eivät itse pysty tekemään. Shanti vuokrasi useampia taloja joihin muutti AIDS-potilaita. Yhdeksän vuotta sitten hän aloitti avustamisen San Francisco General Hospitalissa homoseksuaalien osastolla. Leivonnaisiaan hän toimittaa vain potilaiden kotiin, ei sairaaloihin tai sairaskoteihin.


Brownie Mary Rathbun

Free Brownie Mary!

Heinäkuun 21.1992 Brownie Mary jäi kiinni ollessaan leipomassa ystävänsä Steve Riderin kotona. Molemmat pidätettiin ja vietiin Santa Rosan vankilaan. Takaussummaksi asetettiin kummallekin 5000$. Poliisit löysivät hieman alle 900 g marihuanaa. Brownie Mary asetettiin syytteeseen kahdesta raskaasta rikkomuksesta, hallussapidosta myyntiä varten ja huumeen kuljettamisesta. Seitsemän tuntia kestäneen oikeudenkäynnin alkana tuomari Knoel Owen kieltäytyi ottamasta huomioon Rathburnin tunnustusta todistusaineistoksi, koska pidätettäessä siviilipukuiset pollisit eivät lukeneet hänelle hänen oikeuksiaan. (Tiedättehän: "Kaikkea mitä tästä léihtien sanotte voidaan käyttää todisteena teitä vastaan...') Löydettyä ruohoa ei voitu käyttää syytteenä Rathbunia vastaan, koska syyttäjä ei voinut todistaa, että ruoho kuului hänelle. Puolustusasianajaja Tony Serran kuulusteiussa etsivä Matt McCaffrey myönsi, että marihuanajauhoa ei ole tyypillisesti myytävänä huumediilereillä. Serran mukaan se esti syyttämästä hallussapidosta myyntiä varten. Noin 50 marihuanan läaketieteellisen käytön kannattajaa ahtautui pieneen oikeussaliin kantaen Free Brownie Mary rintamerkkejä. Useita kertoja tuomari uhkasi "tyhjentää muutaman istuimen" ellei yleisö olisi hiljaa.

Kun hänen tapauksensa sai kansallista julkisuutta, Gene Tunney, paikallinen virallinen syyttäjä, joka oli vannonut antavansa korkeimman mahdollisen vankeustuomion, havaitsi että julkinen mielipide oli suureksi osaksi Brownie Maryn puolella. Ensimmäisen oikeudenkäynnin jälkeen hän lievensi syytteen vähaiseksi hallussapidoksi. Tapahtumien epätavallisten käänteiden jälkeen Brownie Mary kieltäytyi tunnustamasta syyllisyyttään pelkkään hallussapitoon, ja syyttäjä ei halunnut syyttää muusta kuin hallussapidosta. "Mikä itse asiassa jätti jutun roikkumaan," sanoi David Nick, yksi Rathbunin asianajajista.

Havaittuaan syyttäjän vastahakoisuuden syytteen nostamiseen tuomari lopulta hylkäsi kaikki syytteet. Nickin mukaan "he olivat nolostuneita esitutkinnasta, ja tämä oli heidän tapansa säilyttää käsvonsa." Brownie Mary sanoo olevansa onnellinen asian saamasta julkisuudesta, mutta ei siitä että syytteistä luovuttiin. Nick tunsi samoin: "Valitettavasti meiltä evättiin mahdollisuus julkiseen keskusteluun marihuanan lääkkeenomaisesta käytöstä. SiIlä välin kun Brownie Mary veti julkisuuden huomion puoleensa, Steve Rider, mies jonka talossa pidätys tapahtui, sai viiden vuoden vankeustuomion törkeästä hallussapidosta ja on vaarassa menettää talonsa takavarikoiduksi valtiolle. "Syyttäjä on niin nolostunut siitä mitä tapahtui Brownie Marylle, että he yrittävät ristiinnaulita Steven," sanoi Nick.

AIDS potilaiden "Äiti Teresa"

Brownie Mary on leiponut ja jakanut pois valtavan määrän leivonnaisia. Hän on leiponut 35 tai 40 tusinaa leivonnaisia joka kolmas tai neljäs kuukausi viimeisen yhdeksän vuoden alkana, joten siitä tulee helposti satoja kiloja. Kaikki niihin käytettävä kannabis tulee lahjoituksina tuntemattomilta ystäviltä, ja viimeisen pidätyksen tuoma julkisuus on vain lisännyt lahjoittajien määrää. Valitettavasti hänen käyttämänsä resepti on salainen. Hän on sanonut myyvänsä reseptin vasta kun kannabis laillistetaan.

Rathbun on tehnyt talk showta, radio-ohjelmia, antanut haastatteluja, ja hänen elämästään on tekeillä kirja. San Francisco General Hospital on valinnut hänet vuoden vapaaehtoistyöntekijäksi, ja kaupungin viranomaiset julistivat elokuun 25. päivän Brownie Mary Päiväksi. Yllättävän positiivisissa ABC:n uutisissa hän esiintyi jointtia poltellen, ja CNN levitti hänen tarinansa ympäri maailman.

Paikalliset aktivistit ja leivonnaisten vastaanottajat näkevät Rathbunin armon enkelinä, jakamassa elintärkeää lääkettä potilaille joilla ei muuten olisi sitä käytettävissään. "Kun AIDS iski meillä ei vielä ollut lääkkeitä joita nyt on, kuten AZT ja Pantanomine, joten monet kuolivat nopeasti keuhkokuumeeseen. Ajattelin, että heidän olisi parempi nauttia kannabisleivonnaisista kuin polttaa sitä. En vastusta polttamista -jokainen tekee haluamallaan tavalla, jos tauti on kuolemaksi." Brownie Maryn mukaan marihuana lievittää stressiä ja masennusta, poistaa pahoinvointia, vähentää kipua ja estää laihtumista parantamalla ruokahalua. "Jos joku ottaa puolikkaan leivonnaisen ennen kemoterapiaa ja hoidon jälkeen toisen puolikkaan. tunnin sisällä hoidosta hän pystyy syömään runsaan aterian sen sijaan että kärsisi pahoinvoinnista. Se antaa heille hieman takaisin itsekunnioitusta, jonka he ovat kadottaneet ollessaan täysin riippuvaisia sairaanhoitajista tai terveydenhuollon työntekijöistä. Tämä on tärkeää," kertoi Brownie Mary High Timesille antamassaan haastattelussa.
Brownie Mary, joka asuu Castrossa, San Franciscon homokaupunginosassa, on menettänyt lukuisia ystäviään AIDSille. Hän on vihainen USA:n hallituksen hitaalle toiminnalle ahdinkoon joutuneiden auttamiseksi. "Tiedän että marihuana auttaa AIDSiin sairastuneita. Ja ihmiset kieltävät sen heiltä. Asia, jota yritän tuoda esille esiintyessäni on, että hallitus on valehdellut ihmisille, että kannabis on vaarallista ja ihmiset ylläpitävät tätä valetta. Haluan saavuttaa kaikki, jotka eivät vielä tiedä totuutta marihuanan lääketieteellisestä vaikutuksesta AIDSiin, viherkaihiin, halvauksiin, syöpään ja muihin vaivoihin. Herää Amerikka, nämä ovat lapsiasi ja he kuolevat! Tarvitsemme marihuanaa lääkkeeksi. Tarvitsemme sitä epätoivoisesti."