Kökkötraktorilinja

Television huumepoliittiselta keskustelulta odottaisi nykyään enemmän asiallisuutta ja tasapuolisuutta. EsimerkiksiTulenarkaa-nimiseen ohjelmaan oli kutsuttu edustus yhdistyksestämme. Ohjelman lavastus oli hirveä: oli ruumisarkkua, mustaa, tulet paloivat. Yleisö oli agressiivista vanhempainyhdistysten ym. asiaan vihkiytyneiden riveistä haalittua. Tietenkin oli myös entinen narkomaani paikalla. Ja, koska se ohjelma oli etukäteen nauhoitettu, oli helppo leikata väärät mielipiteet pois. Toinen TV-journalismi n kukkanen oli Keisarin peukalo-ohjelma, johon oli allekirjoittanutkin kutsuttu. Miss Suomen Tarja Smuran TV-kokemus on ehkä vielä vähäinen, mutta sellainen peruasia olisi hyvä oppia, että haastattelu ei yleensä tarkoita sitä, että haastateltava kutsutaan kuulemaan haastattelijan varmoja ja jyrkkiä mielipiteitä.

Ohjelmassa oli puhelinäänestys: "Pitäisikö miedot huumeet laillistaa kotikäytössä?" Sopii kysyä, että tiesivätköhän ihmiset todella, mistä äänestivät. Ohjelman alussa näytettiin 5 minuuttia haastattelua, jossa haastateltava nainen vankilassa kertoi, miten hänen elämänsä meni pöntöstä alas. Aloitus oli "legendaarisella" kannabiksella. Se ei tosin sopinut naiselle, vaan seurattuaan jonkin ajan kuvioita, hän päätti siirtyä amfetamiiniin. Ja sitten jatkettiin heroiinilla. Muutama vuosi meni aamusta iltaan pi ikitettäessä kaverin kanssa kahdesta viiteen grammaan päivässä, kaveri veti itsensä hirteen ja oma psyykkinen vahvuuskin oli kadonnut matkan varrella. Mitähän tälläkin surullisella päihdehistorialla oli tekemistä kysymyksen asettelun kanssa, jota vilkutettiin aika ajoin dokumentin päällä.

Äänestyksen tulos oli tosin mielenkiintoinen: puolesta 31%, vastaan 69%. Vajaa vuosi sitten ilmestyneessä väestötutkimuksessa vain 8% miehistä ja 6 % naisista oli sitä mieltä, että ihmisten pitäisi saada vapaasti päättää, mitä aineita tai huumeita he halu avat käyttää. Vain 4% oli sitä mieltä, että huumeet pitäisi tehdä samalla tavalla laillisiksi kuin alkoholi. Viime vuoden lopulla Music TV järjesti euroopanlaajuisen puhelinäänestyksen, pitäisikö kannabis laillistaa. Kannabiksen laillistamisen kannalla oli 76% vastaajista. Että tällaista tällä kertaa täältä Euroopan reunalta.

Helsingissä 12.9.1993 Timo Larmela