Kutsu ystäväsi kylään ja leivo kakku

Cosmic Cook

Juicen laulussa Pilvee ratsiaa tekevät konstaapelit tulevat naurunalaisiksi heti ensimetreillä, koska he epäilevät, että rokkareiden keikkabussissa on "hasista juotu". Hauskinta koko asiassa on kuitenkin se, että hasista voi todellakin myös juoda ja syödä.

Itämailla kannabisjuomien ja -makeisten käyttö on varsin yleistä. Bhangi on Intian kävijöiden puheista tuttu sana ja se tarkoittaa kannabiksesta tehtyä juomaa, jonka kaupittelu on osassa Intiaa luvanvaraista, mutta laillista puuhaa. Myös Jamaikalla kannab iksen nauttiminen ruossa ja juomassa on tunnettu tapa. Sitä suosivat lähinnä kaikkein tiukinta ital- diettiä (ital tulee sanoista totaalinen ja luonnollinen) noudattavat rastafarit, jotka eivät halua noeta keuhkojaan edes pyhän yrtin savulla (allekirjoitt anut tapasi kerran erään kingstonilaisen rasta-lakimiehen toimiston eteisaulassa 80-vuotiaan Rasta Kuningattaren, joka varoitti ankarasti paitsi polttamasta tupakkaa niin myös ganjaa - hän ei itsekään tee niin, vaan käyttää marihuanaa yksinomaan juomana).

Juomaa hasiksesta saa varsin yksinkertaisesti sekoittamalla sitä kuumaan veteen. Tällainen kuppi on hyvä tarjota vieraille, jotka vierastavat polttamista, mutta iloitsevat kannabiksen vaikutuksista. Polttajillekin hasis-kuppi on paikallaan ainakin flunssan tms:n yllättäessä. Silloin ei välttämättä jointti maistu eikä chillumin imurointi tunnu hyvältä, mutta juuri silloin keho ja mieli kaipaisivat rentoutusta ja viritystä. Buranaa, konjakkipunsseja ym. tämän tyyppisiä flunssan lievityskeinoja pehmeämpi vai htoehto on siemaista kuppi kuumaa kannabista ja painua pehkuihin.

Nautittaessa kannabista nielemällä se kolahtaa hitaasti, mutta täyteläisesti ja pitkään. Suurilla annoksilla ja hyvillä laaduilla asiaan perehdyttäessä vaikutukset voivat olla aivan sensaatiomaiset kuten esim. Dumasin pilvikuvaukset Monte Criston kreivi- kirjassa (kts. Hamppu 1/92 ) kertovat. Itselleen ja tarkoituksiinsa sopivan annostelun löytää tietenkin kokemuksen kautta. Ja aina on syytä muistaa, että mitä tyhjempään vatsaan pilveä nielee sitä totaalisempi on tulos.

Amsterdamissa myydään coffee shopeissa space cakeja, jotka ovat usein miellyttävän makuinen tapa nauttia kannabista. Space caken voi tietysti myös tehdä itse. Esimerkiksi banaani space cake syntyy varsin helposti, ja on maukas ja kaiken hyvän lisäksi säilyy tarvittaessa päiväkausia.

Kakkuun tarvitaan 4-5 banaania (soseutetaan), runsas 1/2 dl öljyä (mieluimmin kylmäpuristettua) ja 1/2 dl vaahterasiirappia (kuumennetaan) ja n. 4 dl (tummia) vehnäjauhoja. Banaanit ja öljysiirappiseos yhdistetään ja lisätään jauhot. Taikina saa olla miel uimmin paksua kuin juoksevaa, lisätään mausteita esim. kanelia, kardemummaa, vaniljaa ja muskottipähkinää. Paistetaan n. parin sentin paksuisena laattana n. 45 minuuttia 225 asteen lämmössä. Tuloksena on kahdeksan juuri passelin kokoista viipaletta.

Taikinaan on paras lisätä hasis ennen jauhoja. Mukaan sekoitettava hasis pitää paloitella ja jauhaa mahdollisimman hienoksi pulveriksi. Kannabiksen määrä riippuu syöjien tavoitteista ja tottumuksista. Neljä g em. taikinaan on kuitenkin melkeimpä minimimää rä ellei käytössä ole jotain todella tykkiä aivotaatelia. Kymmenellä grammalla (reilu g / viipale) keskivahvaa tai (mieluimmin) vahvaa (00-tyyppistä) hasista saa kakusta sellaista, että parista viipaleesta löytyy potkua syvälliseen elämän havainnointiin vaikka koko yöksi. Annostelu riippuu todellakin siitä, kuinka suuria määriä kakkua on tarkoitus nauttia ja mitä on aikeissa tehdä sen jälkeen.

Kakkua ja juomia tehtäessä on tietysti pidettävä huolta siitä, että raaka-aineet ovat puhtaita. Mitään hennarokkoja tai muita leivottuja laattoja ei kannata uunissa ruveta paistamaan, mutta tuhnuisimmat ja epämääräisimmät laaduthan jokainen jättää muutenk in väliin. Ja jokainenhan tietysti myös muistaa, että edellä esitellyn reseptin hyödyntäminen Suomessa sijaitsevissa keittiöissä on lain mukaan kiellettyä.