El Majoun

Risto Mikkonen

Vanhan Fèsin, Fès-el-Balin, Attarine on mausteiden myyjien kaupunginosa. Mutkaiset kujat täyttyvät kaiken maailman mausteiden huumaavista tuoksuista. Tänne olisi myös vaivauduttava jos aikoo hankkia Ras El Hanout'a, maustesekoitusta, jolla luodaan aidon fassikeittiön perusmauste. Perinteisesti tätä sekoitusta on käytetty eri ruokalajeissa erityisesti kylminä vuodenaikoina lämmittämään kehoa sisältäpäin, mutta edelleen El Mojoun'in , hasisleivonnaisten, oikeaoppinen valmistus vaatii makujen ilotulitusta kät kemään yrtin maagisimmat sävyt.

Ras El Hanout'ssa, kaupan tärkeimmässä (nimen käännös), yhdistyvät niiden maailman eri kulmien maut, joihin erämaan pojat aikoinaan levittäytyivät. Mitään suhteita ei ole varsinaisesti olemassa vaan joko kauppiaalla on tarjota oma sekoituksensa tai sitten asiakas voi eri raaka-aineista sekoitella mieleisensä painottaen joko tulisia tai eksoottisia osia. Osittain raaka-aineet ovat tuttuja ja nykyisin Suomesta löytyy eksoottisiin ruokiin erikoistuneita pikkuliikkeitä, joista voi kysellä oudoimpien perään.

Tässä lista:

Kannattanee alkuun sekoittaa kaikkia suurin piirtein samoissa suhteissa ja kokeilla sitten eri sävyjen painotuksia.

Attarinessa voi kysellä Majounia mutta taloudenpidostaan ylpeät perheet valmistavat itse parhaat versiot. Tässä yksi resepti, joka voi olla kooltaan suuri paikallisiin kuvioihin mutta siitä selvinnevät aineiden väliset suhteet:

Hienonnetut mantelit ruskistetaan voin kanssa, tämä seos sekoitetaan loppujen aineksien kanssa terhot ja pähkinät myös hienonnettuina ja keitetään hiljaisella tulella kunnes seos muistuttaa paksua hilloa, joka tuntuu leipoutuvan. Sekoitetaan tarpeelliseksi katsottu määärä hasista, ja kun ainekset ovat selvästi sulautuneet toisiinsa, leivotaan siitä peukalonpään kokoisia tai hieman isompia palloja. Nämä pyöritellään paahdetuissa seesaminsiemenissä.

Perheen äiti näytti laittavan Ketaman yrttiä vain hyppysellisen, mutta fatima, talon musta palvelijatar, luullakseni lisäsi sitä hyväsydämisyyttään omasta pussistaan saattaakseen vieraat oikeaan vireeseen ja nostaakssen tunnelman kattoon, mistä se ei laskeutunutkaan ennen kuin sydänyön tuolla puolen.