Uusia Tuulia

Viime kuukausina on tapahtunut paljon ns. huumerintamalla. Televisio, radio ja lehdistö on käsitellyt asiaa hyvin kiitettävästi. Lisääntyneeseen mielenkiintoon on varmaan monia syitä, joista vaikuttavin on huumelainsäädännön muutostyö.

Siltä tiimoilta näyteltiin myös episodi, jonka olisi voinut jättää väliin. Kun oikeusministeriön työryhmä jätti esityksensä oikeusministeri Hannele Pokalle, niin tämä heti kättelyssä ilmoitti, että hän ei esitä sitä eteenpäin siten, että käytön rankaisemisesta luovuttaisiin. Motiivit olivat ilmeisen populistiset ja varmasti turhauttivat sekä työryhmän jäseniä että monia ihmisiä, jotka jaksavat uskoa, että tässä maassa päästäisiin hiljalleen irti käsky- ja alamaisyhteiskunnasta. Jos monipuolinen tutkimustyö voidaan ohittaa näin helposti, niin ei ihme, että olemme rähmällämme lamasuossa.

Kovin uskomattomalta tuntuu se, että joissakin lehdissä edelleen jaksetaan lämmittää ikivanhoja pelkoja. Ilta-Sanomat repäisi 3.4.1992 kolmen sivun "huumeraportin", jonka yksi viesti oli, että kannabistuotteet ovatkin huumeista kovimpia. Psykologi Taisto Orre todisteli, että persoonallisuuden muutokset vievät jo puolessa vuodessa eri ajattelumaailmaan. Missähän ajatusmaailmassa sitä sitten pitäisi pysyä, että olisi kunnossa. Varmaan pitäisi ihastuksesta hihkuen katsoa pääministerin ja muiden poliitikkojen suuria valtiomiestekoja. Samassa yhteydessa todisteltiin, että sitä on sitten hetkessä satojentuhansien markkojen pilviveloissa. Logiikka on terävä, kun silmittömästi perään taivasteltiin sitä, kuinka halpaa pilvi on - tulee halvemmaksi kuin alkoholi.

Suomi nousee lamasta vain mielikuvituksella, oivalluksilla ja uusilla ajatuksilla. Niitä syntyy avoimessa yhteiskunnassa, jossa hyväksytään ja kannustetaan erilaisia ajattelutapoja ja otetaan vaikutteita vieraista kuvioista. Siksi mielentilan vainosta on päästävä. Kannabiksen vapauttaminen ei ratkaise ongelmia, mutta se antaa tilaa uusille tuulille - jos vaikka niiden mukana tulisi jotain.

Helsingissä 7.4.1992, Timo Larmela

Julkaisija:		Suomen kannabisyhdistys
Vastaava päätoimittaja:	Timo (Tipi) Larmela
Toimitus:		Jallu, Pukki Y. Knuuttila, Ilkka (Ile) Laine, Juha Olavinen
Yhteydet:		PL 20, 00770 Helsinki,
			pankkiyhteys 88888801068410

sky@sky.org