Saksittua

Pohjolan leijonassa 2/91 Kingstonissa taksia ajava rasta Basil kertoo suhteestaan yrttiin:

"... Tiedän olevani Rasta ja toivon, että kaikki maan päällä olisivat Rastoja, ja jos puhutaan yrtistä, toivon, että jokainen voisi iloita siitä. Yrtti on ortodoksinen spiritti, mistä henki tulee.
On sellainen sanonta, että kun meditoit päivät ja yöt, silloin olet kuin puu virran rannalla ja sinä kasvatat hedelmiä. Meditaatioon yötä ja päivää, siihen tarvitaan yrttiä. Jos sinulla ei ole sitä, et voi mietiskellä, voit ainoastaan miettiä Yrtti on ortodoksinen henki, Jumalan henki, sillä kun Hän (Kristus) lähti luotamme, hän sanoi, että hän eroaa meistä hetkeksi, mutta hän jättää meille tuen, josta meille on apua ja iloa kaikkina aikoina: yrtin. Jah! Ja kun poltamme vähän, tunnemme, että tämä on se tuki tässä ja nyt. Yrtti on kansakunnan parantamista, ortodoksinen spiritti. Jos taistelet sitä vastaan, se taistelee sinua vastaan, mutta jos et taistele, se tekee hyvää sinulle, se näyttää mitä sinun pitää tietää.
Kaikki mitä sinun täytyy tehdä, kun yrtin ortodoksinen spiritti ilmestyy sinulle on yli-ymmärtää (overstanding, ei aliymmärtää, understanding) se, koska se voi ilmestyä sekä huonolla että hyvällä tavalla, sillä maailma on luotu Zionissa ja Zionissakin on hyvä ja paha. Kaikki mitä teet liikaa vahingoittaa sinua. Jos poltat liikaa, se vahingoittaa sinua. Jos syöt liikaa, se vahingoittaa sinua. Jos juot vettä liikaa, se vahingoittaa sinua. Kaikki asiat Luomisessa vahingoittavat sinua, jos otat niitä liikaa. Yrtti on ollut hyvä minulle, olen polttanut sitä teini-iästä lähtien, nyt olen 44 vuotias ja olen hyvin tietoinen ja kaikki on hallinnassa".

Helsingin sanomissa 22.1.1992 löytyy mielenkiintoinen uutinen:

"Bulgarian tulliviranomaiset yrittävät ottaa huumeiden salakuljettajia kiinni yliaistillisten havaintojen avulla.
Tullin edustaja Ilja Stoilov kertoi, että noin 90 tullivirkailijaa on saanut koulutusta ESP-menetelmään. Koulutetut yrittävät muun muassa saada mielensä siihen tilaan, että epäilyttävät matkalaukut on helpompi havaita.
Stoilovin mukaan ESP-koulutetut tullimiehet ovat saaneet enemmän rikollisia kiinni kuin muut tullimiehet. Koulutus on kuitenkin keskeytetty, koska tullin johtomiehet vastustivat hanketta".

Vihjeeksi tämä Suomen tullivirkailijoiden kouluttajille - koulutus kun lienee yksipuolista, koska täällä potentiaalisen salakuljettajan erottamisen tärkein kriteeri tuntuu olevan tukan pituus ja ihon pigmentin määrä.


Tieteen kuvalehti on kirjoittanut palstallaan Lääketiedettä & psykologiaa kannabiksesta. Numerossa 4/91 on juttu Aivoissa valmistuu hashista, jossa todetaan mm. seuraavaa:

"National Institute of Health-laitoksen tutkijat USAssa ovat havainneet, että eräissä aivosoluissa on reseptoreita, joiden rakenne on tarkoitettu erityisesti reagoimaan cannabiksen aktiivisten aineiden kanssa.
... Tietoisuutta laajentavien vaikutuksiensa johdosta marijuanaa ja hashista on käytetty vuosituhansia nautintoaineina. Aktiiviset aineet ovat hampusta uutettavia niin kutsuttuja kannabinoideja".

Monille tämänkin lehden lukijoille ei ole yllätys tieto: "Tutkimukset viittaavat siihen, että aivot on luonnostaan varustettu reagoimaan hashiksen aktiivisiin aineisiin eli kannabinoideihin".

Reseptoreiden merkityksestä lehti arvelee: "Tutkijoiden mielestä on kuitenkin epätodennäköistä, että luonto olisi varustanut aivot tällaisilla molekyykeillä pelkästään houkutellakseen ihmisen käyttämään hashista. Reseptorimolekyyleillä on oltava myös toinenkin tehtävä. Eräs selitys voisi olla se, että reseptoreita on olemassa reagoidakseen kannabinoideihin, joita valmistaa ihmisen oma elimistö.

Ehkä kannabisreseptoreita on useita eri muotoja ja ehkä osa näistä reseptoreista vaikuttaa lääketieteellisesti ja toiset saavat aikaan tietoisuutta laajentavan vaikutuksen".

Numerossa 4/92 on juttu Syöpäpotilaiden lievitykseksi marihuanaa, jossa sanotaan asiantuntijoiden suosittelevan marihuanan polttamista solumyrkkyhoidon aiheuttamaan pahoinvointiin:

"Noin puolet tuhannesta amerikkalaisesta syöpäasiantuntijasta on suosittanut syöpäsairaille potilailleen marihuanan polttamista, vaikka hashiksen poltto on kiellettyä USAssa. Tulos on tutkimuksesta, jonka ovat tehneet Harvardin yliopiston tutkijat Bostonissa."

Jutussa sanotaan olevan olemassa tetrahydrokannabinolin synteettisesti valmistettu muunnos. "Amerikan terveysviranomaiset ovat hyväksyneet pillerit pahoinvoinnin hoitoon nimenomaan kemoterapian yhteydessä. Kyselyyn osallistuneista syöpälääkäreistä 44 % on kuitenkin sitä mieltä, että hashis on tehokkaampaa poltettaessa sitä. Vain 13 % mielestä pillerit ovat tehokkaimpia ja loput lääkäreistä ovat sitä mieltä, että pillerit ja hashiksen poltto ovat yhtä tehokkaita pahoinvointiin".

On outoa, miten sokeasti länsimaissa luotetaan synteettisesti valmistettuun aineeseen ja pillereihin, vaikka terve järkikin sanoo sen, että luonnontuote, jossa on kymmeniä tai satoja vaikuttavia aineita, on monipuolisempi vaikutuksiltaan kuin sen jokin synteettisesti valmistettu osa. "Pillerit on valmistettu synteettisesti, koska amerikkalaiset viranomaiset kielsivät lääketeollisuutta uuttamasta tetrahydrokannabinolia kannabiskasveista". Taustalla tässä tapauksessa on luultavasti myös "huumesotaan" liittyvä hysteria.

Jutussa kerrotaan tutkimuksen paljastavan, että marihuanan lääkinnällinen käyttö on laajempaa kuin tutkijat olivat arvelleet. "Tri Mark Kleinmann Harvardin yliopistosta on sitä mieltä, että yhteiskunnan ennakkoluulot hashiksen polttoa kohtaan voivat estää syöpäpotilaita käymästä läpi solumyrkkyhoitoa. Hänen mukaansa monet potilaat kuolevat, koska he kieltäytyvät altistamasta itseään epämiellyttäville sivuvaikutuksille".

Jutun lopussa todetaan, että marihuanan polttamiseen tottuneille ihmisille on aineesta eniten hyötyä.


Aamulehdessä kirjoittaa Jari-Pekka Vuorela kolumnissaan Väittäkää vastaan, mutta laillistakaa kannabiksen laillistamisen puolesta. Jutussa mm. valotetaan kahden tunnetun jazz-muusikon Ben Websterin ja Louis Amstrongin kautta porttiteorian koukeroita:

"Ben Webster muutti viimeisiksi vuosikseen Hollantiin ja Tanskaan. Näissä maissa vallitsee traditionaalisesti täysjärkinen asenne ihmiselämän viihdepuolta kohtaan.
Amerikkaan jääneistä pilviveikoista osa tietysti sortui koviin aineisiin jouduttuaan tekemisiin niiden gangsterien kanssa, jotka kannabiksn kieltolain vallitessa hoitivat sekä pehmeiden että kovien aineiden myynnin.
Osa toisaalta ei sortunut. Esimerkiksi Louis Amstrong käytti marihuanaa päivittäin puoli vuosisataa, eikä kertaakaan elämässään edes kokeillut kovempia aineita. Afrokaribialainen kulttuurialue on täynnä esimerkkejä siitä, että minkäänlaista fyysistä tai psyykkistä pakkoa siirtyä vähitellen suurempiin annoksiin tai vaarallisempaan kamaan ei ole".

Suomi-lehti 6/91 eli lehden uusi päätoimittaja vuodesta 1992 Elina Heino kävi vierailulla Oulunkylän hampputalossa Marjaana Wilskan luona. Marjaana on varmaan Suomen tunnetuin Hamppu-uskovainen. Hamppu-lehti ei edusta mitään uskontoa ja kukin tulkoon tai olkoon tulematta autuaaksi tavallaan. Se tapa, jolla kumpikin iltapäivälehti käsitteli Marjaanaa meni kyllä alle kaiken arvostelun ja täyttää vainon tunnusmerkit. Suomi lehti kirjoittaa:

"Ilta-Sanomat julkaisi kuvan: 'hassistalon' pihamaalla on paljon pyöriä, lastenvaunut ja kaksi kasaa patjoja, jotka kielivät huumeyhteisössä käyvän vilkkaasti nuoria ihmisiä. Totuus: pihan patjat ovat paraffiinisäkkejä ja pyörät kuuluvat kenelle tahansa kerrostalossa, jossa sentään asuu kymmenen perhettä.

Hassistädistä kirjoittelu alkoi Iltalehden kahden aukeaman artikkelilla, jossa 17-vuotiaan "Sannan" äiti valittaa tyttärensä karanneen huumeita ihannoivaan yhteisöön. Marjaana Wilskan olohuoneessa istuu kyseinen "Sanna" - oikealta nimeltään Samu - ja kertoo poistuneensa kotoaan, koska äitinsä ei ollut kolmeen vuoteen antanut hänelle omaa avainta.

Samun äiti on itse asiassa Marjaana Wilskan sukulainen, aikanaan tuttu vieras hassistalossa itsekin".


Helsingin sanomat tietää kertoa 3.3. Bonnissa päivätyssä uutisessa Hasiksen käyttökiellosta käydään kiistaa Saksassa, että muuan tuomioistuin sanoi hasiksen ja marihuanan kieltoa perustuslain vastaiseksi.

Uutisen mukaan tuomari Wofgang Nescovic vapautti rangaistuksesta naisen, joka oli tuonut tutkintovankeudessa olleelle aviomiehelleen runsaan gramman hasista.

Neskovicin mukaan miedoista huumeista on vähemmän vaaraa kuin alkoholista. Korkeimman oikeuden tulee tutkia, onko hallussapidon ja toiselle luovutuksen kielto perustuslain vastainen. Uutinen jatkaa, että ellei suurta vaaraa ole, voi yhtä hyvin pakottaa ihmiset pitämään talvella hattua päässä ulkona, Neskovic perusteli päätöstään.

Uusin kiista on uutisen mukaan se, että Lübeckin osavaltion oikeus epäilee, että valtiovalta rikkoo Saksan perustuslakia kieltäessään kansalaisilta oikeuden huumeisiin.


Vähän myöhässä käteen sattui Suomen Raittiusjärjestöt ry:n lehti Hyvä olo 16/91. Lehden pääkirjoituksessa käsitellään Suomen kannabisyhdistyksen sysksyn pippaloita, joita käsiteltiin mm. Yleisradion lähetyksessä:

"Syyskuun lopulla kuultiin Yleisradion sunnuntai-iltapäivän ajankohtaislähetyksessä ns. mietojen huumeiden käyttäjien pitämästä kokouksesta. Hassiksen ystäviä kismitti, että he olivat nykyisen lain nojalla rikollisia vastoin tahtoaan.
Kokous ja sen saama lähetysaika saattavat kertoa paitsi ajan hengen muutoksesta, myöskin aivan uudenlaisesta huumeiden käyttäjien organisoitumisesta. Ajankohdankin ymmärtää".

Toivomme ajan todella muuttuneen tai muuttuvan, mutta paljastamme totuuden: viittaus ajankohtaan, jolla tarkoitetaan huumelainmuutosta, ei ole syy organisoitumiseen. Syy on kyllästyminen vainoon ja yritys tuoda edes pieni järjenhitunen suomalaiseen pimeään lainkäyttöön. Yhdistys oli jo toiminnassa (vaikkakin aika alkutaipaleella), kun tajusimme, että lakiakin ollaan muuttamassa.

Pääkirjoitus jatkaa:

"Suomessa ei ole mitään syytä vapauttaa edes ns. mietoja huumeita. Neitseellistä peräpohjolaamme on turhaa väkivaltaisesti herättää hollantilaiseen todellisuuteen, jota meillä ei ole mutta joka saadaan jos emme pidä varaamme.
Suomella ei ole mitään syytä liberaalisuuden nimissä loikata oikopoluille vakavassa huumeasiassa."

Voiko tuon enää selvemmin sanoa - tuon kaltaisilla asenteilla ymmärtää monta masentavaa seikkaa, jotka maassamme esiintyvät. Peräpohjolamme neitseellisyydestä on turha puhua, sen tietävät ne lukuisat väkivaltaisesti "raiskatut", jotka on herätetty taatusti toisenlaiseen todellisuuteen kuin sivistysmaa Hollannissa vallitsee.

Samassa lehdessä Suomen Vanhempainyhdistys Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Saini Mustalampi myöntää Kannabisyhdistykselle ilmaisunvapauden "eikä sitä saa mitenkään käydä kiistämään tai riistämään. Avoin keskustelu on hyvä asia". Keskustelufoorumiksi hän toivoo esimerkiksi tieteellisiä aikakauskirjoja Hän toivoo myös, että "alan ihmiset tapaisivat keskenään myös ristiin". Kannatettavia ja myös toteutuvia ajatuksia - kannatamme vilpittömästi vapaata ja avointa keskustelua. Sen toteutuminen Suomessa olisi edistysaskel.