Postipankki ristiretkellä kannabista vastaan

Timo Larmela

Postipankki on lähtenyt ristiretkelle kannabista vastaan, siltä ainakin vaikuttaa, sillä pienen ajan sisällä pankki on jäädyttänyt Suomen kannabisyhdistyksen tilin ja julkaissut lehdessään Oma markka aukeaman, jossa yhdistetään lähes kaikki viimeaikanen rikollisuus kannabikseen.

Suomen kannabisyhdistys jätti perusilmoituksen yhdistysrekisteriin 14.11.1991. Yleensä yhdistys voi sen jälkeen toimia normaalisti, esimerkiksi avata pankkitilin eikä sen tarvitse jäädä odottamaan rekisteröintiä. Syykin on hyvin ilmeinen: yhdistysrekisterissä on kova ruuhka, rekisteröinti kestää puolestatoista kahteen vuoteen. Suomi on yhdistysten luvattu maa. Sinänsä yhdistys voi toimia rekisteröimättömästikin, mutta monet käytännön asiat ovat silloin hankalampia hoitaa.

Koska pankin käyttö nykyään on lähes välttämätöntä, niin Suomen kannabisyhdistyskin päätti avata pankkitilin. Pankiksi valittiin Postipankki. Tilin avaus tapahtui 7.2.1991. Avaamisen yhteydessä toimitettiin pankkiin tarvittavat asiakirjat: perusilmoitus yhdistysrekisteriin, säännöt ja pöytäkirjanotteet, joista selviävät yhdistyksen nimenkirjoittajat. Kaikki näytti siis olevan OK, pankista lähettiin paketti papereita ja tilillepanokortteja. Niinpä pankkiyhteys ilmoitettiin moneen paikkaan. Pankista tuli vielä 28.2 tarjous viitteellisistä lomakkeita, joihin on valmiiksi painettu yhdistyksen nimi.

Maanantaina 2.3. saapui kuitenkin kirje, jossa Postipankki palautti kaikki asiakirjat ja ilmoitti kohteliammin, että yhdistyksellenne ei voi avata tiliä ennenkuin se on rekisteröity, kirje oli päivätty 26.2. Siis tiliä, joka oli ollut jo kolme viikkoa käytössä, ei voinutkaan avata. Maailmahan on täynnä asioita, joissa vasen käsi ei tiedä, mitä oikea tekee ja aikasiirtymätkin ovat mahdollisia, ainakin scifeissä.

Siitä sitten tiistaina 3.3. soittelemaan henkilölle, joka ilmoittaa kirjeessä, että häneltä saa lisätietoja asiasta. Pienen puhelinrumban jälkeen selviää, että tämä henkilö on lomalla. Toinen henkilö ottaa selvittääkseen, mistä oikein on kyse ja lupaa soittaa, kun asia selviää. Tiistai kuluu, keskiviikkonakaan puhelua ei ala kuulumaan. Tarkistussoitto selvittää, että on kyse hankalasta asiasta ja arkistosta on vaikea saada papereita. Vihdoin klo 15.30 keskiviikkona 4.3. selviää, että pankin lakimies Pirkko Jansson on tehnyt päätöksen.

Jansson kertoo, että hän on todella päättänyt asiasta. Syynä on kuulemma se, että jos yhdistyksen nimi yhdistetään Postipankkiin, niin asiakkaat voivat alkaa ihmettelemään, tukeeko pankki tällaista kyseenalaista toimintaa. Yhdistyksen tarkoituspykälä kun on sen laatuinen, että voikohan tällainen yhdistys yleensä olla rekisteröintikelpoinen. Toteamus, että emmehän elä diktatuurissa ja kai yhdistyksen tarkoitus saa olla vaikuttaminen päihdepolitiikkaan ja lainsäädäntöön, ei muuta asiaa. Jansson sanoo ottaneensa yhteyttä yhdistysrekisteriin saadakseen selville, onko yhdistyksen tarkoitus hyvien tapojen vastainen ja koska sieltä esittelijä ei suostunut ottamaan kantaa yhdistyksen rekisteröintikelpoisuuteen, niin hänen oli pankin lakimiehenä pitänyt tehdä tämä päätös. Pankki saa valita asiakkaansa. Sitten, kun yhdistys on rekisteröity, niin tilin avaamiseen voidaan palata uudelleen.

Soitto yhdistysrekisteriin selvitti sen, että asiaa todella oli sieltä tiedusteltu. Puhelu selvitti myös sen, että kukaan yksityinen henkilö yhdistysrekisteristä ei voi ottaa kantaa yhdistysten rekisteröintikelpoisuuteen, vaan että jokainen yhdistys käsitellään juristipalaverissa, johon on hankittu lausunnot eri viranomaisilta ja että prosessi kestää ainakin puolitoista vuotta, asiaa voi yrittää kiirehtiä kirjeellä.

Näin pankki siis asettui mielipidepoliisin virkaan. Lisäksi pankki ainakin vähän onnistui hankaloittamaan yhdistyksen toimintaa, koska virheellinen tilinnumero oli jo levinnyt eri puolille. Tämä aiheutti hankaluuksia eräille ihmisille, jotka asioivat pankissa ja heille oli ilmoitettu, että tili on lopetettu, minkä jälkeen he soittelivat ihmetellen, mistä oikein on kyse. Siis älkää käyttäkö lopetettua tiliä 8888881049688! Käyttäkää uutta tiliämme, joka jouduttiin avaamaan rahastonhoitajan nimissä. Se on 8 8888801068410.

Postipankin asiakaslehdessä Oma markka 3/92 on Jyrki Aallon kirjoitus Lama ja huumeet lisäävät omaisuusrikosten määrää. Artikkeli on teeman Kodin turva -92 alla. Ja mikähän se huume on, joka lisää rikollisuutta. Aukeamalle on levitetty lehtiotsikoita Puukkomies sitoi myyjän, ryösti kassan, Hautajaisrahojen varkaus johti surmaan, Ruotsissa pankin ryöstäneet suomalaiset napattiin tullissa, Postiryöstö Espoossa, ... Lehtileikkeiden päälle on levitetty vihreitä hampun lehtiä! Jyrki Aalto, maltti pilaillessakin! Tämähän on kuin parhaaseen 30-luvun malliin USA:ssa, missä kannabiksen vastaisessa propagandassa ei keinoja kaihdettu ja se yhdistettiin kaikkeen mahdolliseen rikollisuuteen, erityisesti väkivaltaan.

Artikkelissa käytettään lähteenä Helsingin rikospoliisin päällikköä, apulaispoliisimestaria Mauri Jaakkolaa. Hänen mukaansa "Huumeet ovat lisänneet nimenomaan varkauksien ja törkeiden ryöstöjen ja asuntomurtojen määrää, sillä huumeiden käyttäjä tarvitsee päivässä rahaa sadoista jopa tuhansiin markkoihin saadakseen tarvitsemansa aineen".

On hyvin valitettavaa, että aina puhutaan yleensä huumeista, vaikka ne ja niiden vaikutukset eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Kannabis ei aiheuta riippuvuutta, joka pakottaisi hankkimaan sitä keinolla millä hyvänsä - toisin kuin pahassa opiaatti tai amfetamiinikoukussa voi olla tilanne. Kannabis ei myöskään ole niin kallista, että se pakottaisi rikoksiin. Gramman hinta vaihtelee 60-100 mk ja gramma riittää yleensä yhdelle ihmiselle illaksi. Kukin voi laskea montako tuoppia tällä rahasummalla saa, mutta harva väittää, että se pakottaisi rikoksiin (vaikka sikamaisen kalliita ovatkin). Jyrki Aalto voisi mennä itseensä, kuvitus on omiaan yhdistämään nimenomaan kannabiksen täksi hirveäksi rikoksia aiheuttavaksi huumeeksi. Ihmisten tiedot näistä asioista ovat muutenkin huonot, tällä tavoin niitä ei ainakaan paranneta.

Viime numerossamme esitelty huumepoliisin logo, jossa poliisi tunnustautuu kannabispoliisiksi, sai viime numeron limbopalkinnon. Tämän numeron limbopalkinto luovutetaan Oman markan 3/92 aukeamalle 10-11 ja Jyrki Aallolle.

Postipankin 374 miljoonan tappio ei paina missään, kun hallituskin tuli apuun tukipaketteineen. Seuraavia siirtoja voikin hyvin mielin vetäytyä miettimään Kolarin Akäslompolon uuteen kelohonkalinnaan. Eikä Suomen kannabisyhdistyksen nimellä oleva tili huononna pankin hyvää mainetta.