Koottua kansanperinnettä, kokoojana Ilkka Laine

Juju

Pilven nykyinen voittokulku lähti käyntiin 60-luvulla. Ruotsiin sen sanotaan tulleen amerikkalaisten jazzmuusikoiden mukana. Juttu levisi nopeasti ja pian myös suomalaiset tajusivat matkustella naapuriin hassista polttelemaan. Aika moni palasi takaisin tulitikkuaskillinen taskussaan - yhä useampi ihastui tähän käytäntöön. Päihdekokeilut viinojen ja tiettyjen lääkeaineiden kanssa jäivät vähemmälle tai kokonaan.

Ajan edelläkävijät, taiteelliset henkilöt, muusikot, kapinalliset, beatnikit ja muut vastaavat kehittelivät tuotteelle peitenimeä tai nimeä muuten vain. Hasis soundasi suomea puhuttaessa hieman junttimaiselta. Ennen pilven vakiintumista kutsuttiin kannabista mm. nimellä juju.

Eräs avantgardkauden tärkeitä levytyksiä oli lupaavan free-tenoristin Archie Sheppin levy Magic of Juju.

Juju ja dulla (joka sota-ajan nistien slangissa tarkoitti heroiinia) vakiintuivat pilveksi - osuva ja kuvaava suomalainen nimi tuotteelle, vai mitä? 70-luvun alussa nimensä ja asemansa muusikkona vakiinnuttanut Shepp vieraili jälleen Suomessa. Täkäläiset jazzpiirit kävivät kuumana: mitään näin merkittävää ei ollut tapahtunut vuosiin, ja Shepp sitten täyttikin häneen kohdistuneet kovat odotukset. Jees muusikkomme olivat hankkineet pilveä ja väsäsivät backstagella tosi isot, jotta kaikille riittäisi imuroitavaa. Oltiin oikein kohteliaita - olihan paikalla kunniavieras.

Shepp istui kuin kuningas. Joku yritti selittää hänelle salaperäistä yllätystä: "Olis pilveä? - Some dope?" Älylliseksi tiedetty Shepp kuunteli kärsivällisenä, ymmärsi viimein, ja kertoi kohteliaasti lopettaneensa huumeidenkäytön. Hyvää tarkoittavat kaverit olivat hävän noloina ja pettyneitäkin: "Sorry vaan Archie, meillä olis ollut vaan vähän hasista". Tästä täsmennyksestä Shepp toki ilahtui: "Hash, smoke pipe? Yeah, of course!" Pikku väärinymmärryksen selvittyä kaverit olivat intoa täys taas, ojensivat piipun ihailemalleen free-jazzin legendalle ja tarjosivat tulta. Vieras poltti hartaasti, poltti ja poltti, kokonaisvaltaisesti asiaan vihkiytyneenä poltti koko piipullisen - ei jostain syystä pannut kiertämään. Vieraanvaraiset muusikkomme olivat vähän ihmeissään ja hämillään - kuka tuntisi kaiken maailman tapoja. Ehkä Archie ei ollut tajunnut, miten kuivassa maassa eletään.


sky@sky.org