Huumelaki uusiksi

Tipi

Huumelakia ollaan uudistamassa, mutta keskustelu on oudon vaisua. Enemmän keskustelua aiheutti kesän alussa julkistettu raportti Yhteistyö huumausainekontrollissa . Omalla mielenkiintoisella tavalla soppaa hämmentää Pertti Salolainen.

Kesäkuun viidentenä päivänä ilmestyi Sosiaali- ja terveysministeriön monistesarjassa projektiraportti 1991:1 Yhteistyö huumausainekontrollissa . Raportin tekijänä oli Huumausainekontrollin kehittämisryhmä, jonka puheenjohtajana toimi entinen poliisiylitarkastaja Pertti Virolainen . Raportti luovutettiin STM:n kansliapäällikölle Heikki S. von Herzenille . Raportti mm. suosittaa, että huumelakia uudistettaessa tulisi rangaistavuudesta luopua pienissä huumetapauksissa.

Lakityöryhmä

Raportin julkistamisen yhteydessä nousi uudelleen esille jo maaliskuussa mm. Aamulehden julkistama tieto, että huumelakia ollaan uudistamassa. Oikeusministeriö oli asettanut tätä varten työryhmän, jonka puheenjohtajana oli professori Per-Ole Träskman . Ryhmän mielipiteistä julkistettiin mm. se, että kayttö olisi rangaistavaa vain verekseltään ja että hallussapito sallittaisiin omaa käyttöä varten sekä rahanpesu kriminalisoitaisiin. Työryhmä on saanut työnsä päätökseen.

STM:n kannanotto

Sosiaali- ja terveysministeriön raportti on STM:n kannanotto lakityöryhmän ehdotuksiin. Lehtien otsikot kuvaavat hyvin reagointia: Ilta Sanomat otsikoi Pienistä huumerikoksista ei tuomiota ja Torsti Koskinen tyrmää työryhmän ehdotuksen , Kansan Uutiset Huumeiden käyttö halutaan sallia ja "Huumeenkäyttäjää ei pidä rangaista" , Helsingin Sanomat valitsi oman linjansa Huumepoliisit kaduille lisäämään kiinnijääntiriskiä .

Mielipiteitä jakanut suositus lainsäädännön uudistuksen suhteen on seuraava: "Huumausainelainsäädäntöä uudistettaessa tulee huumausaineiden käytön rangaistavuudesta luopua silloin, kun käytöstä ei ole aiheutunut ongelmia muille kuin käyttäjille itselleen" .

Nykyisen huumausainelain tullessa voimaan 1972 jätettiin käyttäjistä koko maassa 70% tuomitsematta, mikä olikin lain henki, mutta mm. poliisin painostuksen takia käytäntö muuttui vastakohdakseen siten, että vuonna 1990 vastaava luku oli 2-3%. Vuoden vaihteessa voimaan tulleet toimenpiteistä luopumista koskevat säännökset mahdollistavat käyttäjien kohdalla poliisi-, syyttäjä- ja tuomioistuinviranomaisten mahdollisuutta luopua toimenpiteistä. Tältä osin raportti mm. suosittaa: "Sellaisten huumausaineiden käyttäjien kohdalla, jotka ovat syyllistyneet ainoastaan huumausaineiden käyttöön ja siihen liittyvään hallussapitoon, tulisi syyttäjä- ja tuomioistuinviranomaisten luopua toimenpiteistä" .

Kokonaisuutena raportti on mielenkiintoista luettavaa ja asiasta kiinnostuneen kannattaa se hankkia. Johtavana ideana on huumelainsäädännön inhimillistäminen. Kuten odottaa sopiikin ehdotukset ovat hoitopainotteisia. Tässä suhteessa ne vain vähän sivuavat kannabiksen kohtuukäyttöä, koska se ei ole ongelma eikä vaadi mitään hoitotoimenpiteitä. Vaatimukseen kannabiksen laillistamisesta ja sen saatavuuden järjestämisestä ja kotikasvatuksesta kummankaan työryhmän ehdotukset eivät tuo mitään valoa.

Lisää julkisuutta

Tällä hetkellä lain valmistelu jatkunee eri instansseissa perisuomalaiseen tapaan kaikessa hiljaisuudessa. Julkista keskustelua asiasta käydään hyvin vähän. Viranomaisille esitettyihin kysymyksiin, missä nyt mennään on mahdoton saada mitään selvää vastausta ja esim. lakityöryhmän ehdotukset eivät ole kuulemma julkisia. Huhutietotoimisto tosin on kertonut sellaisiakin hirvityksiä, että hamppukasvitkin kriminalisoitaisiin uudessa laissa. Tämä olisi takapakkia ja oleellinen huononnus nykytilaan. Jotta huhuilusta päästäisiin, oikeusasiamies Jacob Södermanin pitäisi huutaa paljon kovemmin julkisuuden perään. Milloinkohan tässä komentoyhteiskunnassa ymmärretään julkisen keskustelun merkitys. Torstin pelko on viisauden alku.

"Coffee Shops"?

Oman yllättävän ja mielenkiintoisen poikkeuksen Junttilaan tuo kokoomuksen puheenjohtaja ja ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen , joka 1.9. Helsingin Sanomien mukaan ehdottaa, että huumerikollisuuden vastaisessa taistelussa tulisi selvittää laillistettua ja valvottua huumeiden kauppaa. Keinolla on yritetty vähentää järjestäytyneen rikollisuuden valtaa joissakin maissa. "Jos vanhat keinot eivät tehoa, on käytettävä uusia".

Ilmeisesti Salolainen maailmaa nähneenä ja Amsterdamissa usein käyneenä on nähnyt, että on olemassa myös toimivia järjestäytyneen huumerikollisuuden vastaisia systeemejä kuten esim. Hollannin Coffee Shop -järjestelmä.