Ei järjen häivää

Tipi

Kun Suomen lehdistössä kirjoitetaan huumeista, niin lähes aina on tapana varmuuden vuoksi liittää mukaan huumepoliisin lausunto. Ja kukas sen lausunnon antaa: yllättävän usein rikosylikomisario Torsti Koskinen. Jos Torstin lausunnot kuvaavat yle istä suhtautumista, niin pahin huume poliisin mielestä on pilvi. Suuressa osassa Eurooppaa pilveä tuskin enää pidetään huumeena, mutta täällä karvahattujen takamaassa vallitsee noitavaino.

Pilveä vainotaan, näin on. Kun televisiossa toitotetaan huumerikollisuuden kasvusta yms., niin taustalle ilmestyy hampun lehti ja hetken päästä ruisku. Näin sotketaan ihmisten mieltä ja pyritään virheellisesti yhdistämään kannabis koviin huumeisiin.

Tietenkin sitä voi itse skitsoilla ja kuvitella turhia. Toinen vaihtoehto on, että poliisin järjenjuoksu kulkee todella outoja polkuja.

Keskikaljalla huumeita vastaan

Vuosi sitten syyskuun viidentenä 1990 Ilta-Sanomat kirjoitti:Onni onnettomuudessa oli keskiolutlaki, joka rauhoitti Suomen huumausainetilannetta. Osa käyttäjistä siirtyi keskiolueen huumeiden sijasta, Koskinen innostuu". Edelleen:"Alko holia voi käyttää kohtuudella, mutta huumausaineita ei. Huumausaineet ovat niin voimakkaita, että ne tekevät riippuvaiseksi paljon nopeammin kuin esimerkiksi alkoholi", hän väittää. Virka-Torsti viittaa kintaalla tutkimuksille, jotka osoittavat, ettei kannabis aiheuta fyysistä riippuvuutta. Virka-Torstin päätä ei käännä sekään tosiseikka, ettei lääketieteen historia tunne yhtäkään kannabiksesta aiheutunutta yliannostuskuolemaa.

Vaikka keskiolutta saakin maitokaupasta - mikä on hyvä asia - ja vahvempia juomia Alkosta, se ei muuta miksikään sitä tosiasiaa, että alkoholi on huume ja vieläpä sieltä hevimmästä päästä. Tietenkin alkoholia - kuten mitä tahansa huumetta - voi kohtuuk äyttää ja suurin osa ihmisistä niin tekeekin, mutta harvan suomalaisen tuttavapiiriin ei kuulu juoppoa, joka on erittäin riippuvainen alkoholista. Torstia varmaan innostavat pilven vastaiseen ristiretkeen ne sadat suomalaiset, jotka vuosittain juovat itse nsä autuaammille juomamaille.

Spiidillä kokaiinia vastaan

Moni on ihmetellyt Torstin spiidimyönteisyyttä. Outoa logiikkaa osoittaa APU-lehdessä 22/90 esiintynyt toive:"Toivoa täytyy, että amfetamiini jarruttaa kokaiinin ja crackin tuloa". Spiidinistien toimintaa nähneeltä nousee tukka pystyyn. V iinan aiheuttama väkivalta ei varmaan Suomessa riitä - tarvitaan vähän lisää äksonia.

Ecstasy on muodikasta

Sokerina pohjalla on Torstin järkeily CITY-lehdessä 8/91:"Meitä ei hetkauta jos joku haluaa pitää hauskaa läpi yön ottamalla ecstasya. Se on nähdäkseni sosiaalinen huume, joka joissain piireissä saattaa olla tällä hetkellä muodikas.". Ilm eisesti toisissa piireissä ei olla tarpeeksi muodikkaita eikä sosiaalisesti bailata tarpeeksi lujaa läpi yön.

Miekalla hamppua vastaan

Huumepoliisin uljas logo, missä oikeuden miekka raiskaa hampun lehden, on paljastava. Hamppuko se on päävihollinen ja huumeiden huume? Eikö kellään välähtänyt mieleen, että esimerkiksi ruisku voisi olla asiallisempi tunnus, jos tuolle linjalle pitää lä hteä. Aivan toisia lähtökohtia - kuten ongelmallisen ihmisen auttamista - korostava logo ei tietenkään Suomessa tule kyseeseen.