Helsingin Sanomat 2.10.1993

Leila Nieminen

Hamppua kannattaisi viljellä

Hamppu on huumaavan vaikutuksensa takia julistettu syyttä pannaan länsimaissa.

Hamppu on hyvin monikäyttöinen kasvi ja sen viljely olisi myös ekologisesti mielekästä, sanoo amerikkalainen Jack Herer, joka kirja 'Hanf - die Wiederentdeckung der Nutfplantze Cannabis Marihuana' ilmestyy lähiaikoina Saksassa saksalaisen tiedetoimittaja Mathias Bröckersin täydentämänä. Kirjaa selostettiin äskettäin mm.Spiegel-lehdessä.

Hamppua tunnetaan kahta lajia. Euroopassa viljellään Cannabis sativaa ja Aasiassa hieman vahvempaa ns.intianhamppua, Cannabis indicaa.
Hampusta saatava kannabis eli hasis kuuluu lievien mutta kiellettyjen huumausaineiden joukkoon. Huumausta aiheuttaa kasvin emikukinnon erittämä tetrahydrokannabinoli eli THC. Kuivatuista ja jauhetuista varren latvoista tehdään marihuanaa.
Nopeasti kasvavaa hamppua on käytetty antiikin ajoista asti. Hamppu soveltuu erityisesti paperin ja vahvojen tekstiilien kuten peitteiden, säkkien ja purjeiden valmistukseen.
Hamppu on kestävämpää kuin puuvilla ja soveltuu paperin valmistukseen paremmin kuin puu, koska se on tuottoisampaa ja sen valmistamisesta aiheutuu vähemmän ympäristöhaittoja. Se oli Euroopassa tärkeä kuitukasvi 1800-luvun lopulle saakka, kunnes puuvilla ja tekokuidut korvasivat sen. Hampusta voidaan valmistaa värejä. Siitä saatavat aineet soveltuvat farmakologian tarkoituksiin. Kasvi ei ole altis tuholaisille.
Kirjan saksankieliseen painokseen on lisätty kölniläisen ympäristöinstituutin hampusta tekemä arvio. Instituutin lausunto tukee kirjan väitteitä.
Hererin ja Bröckersin kirja on painettu puoleksi hampusta valmistetulle paperille.
Hamppukasvien viljely kiellettiin Saksassa 1982. Suomessa saa viljellä hamppua, mutta siitä ei saa valmistaa huumeita.(HS)

Paluu edelliselle sivulle
Paluu pääsivulle