"Maamiehen Käsikirja" 3. painos vuodelta 1947, s. 219-221

Hamppu

Hamppu tuotiin Aasiasta Eurooppaan n. 1500 e. Kr. Kesti kuitenkin kauan ennekuin se tuli tunnetuksi koko Euroopassa. Suomeen se lienee tullut samoihin aikoihin kuin pellava. V. 1369 se mainitaan veroparselina. Suurimmillaan oli hampuntuotanto 1880-luvulla, nykyisin se on vähäistä. Hamppua viljellään pääasiassa syrjäseuduilla maamme itäosissa, missä yksinomaan vanhoja maatiaiskantoja käytetään. Ne ovat aikaisia, ja tuleentuvat 60-70 päivässä, joten niitä voidaan viljellä kesannossakin. Ne ovat matalia ja antavat suhteellisen pieniä kuitusatoja. Kuitu on hienoa ja soveltuu hienoihinkin kudonnaisiin. Ulkomaiset hamppujalosteet ovat korkeita ja antavat suurempia satoja, mutta ovat yleensä niin myöhäisiä, etteivät ennätä Suomessa valmistua.

Viljelys

Hamppu menestyy parhaiten kepeämultaisilla, hyvässä kasvukunnossa olevilla mailla. Hikevät hiekka- ja moreenimaat, joissa on "vanhaa voimaa", ovat varsin sopivia. Hyvänlaatuiset mutasuot ovat erittäin edullisia, sillä niiltä saadaan suuria satoja ilman typpilannoitteita. Hamppu vaatii runsaan lannoituksen. Karjanlantaa voidaan käyttää 20-40 tonnia/ha. Väkilannoitteena annetaan 200-300 kg/ha superfosfaattia ja saman verran 40%:ista kalisuolaa. Typpilannoitteita annetaan kivennäismaille kasvukunnosta riippuen 100-500 kg/ha. Runsaskaan typpilannoitus ei aiheuta lakoutumista kuten pellavalla. Kalkki vaikuttaa edullisesti mailla, joissa esiintyy tämän aineen puutetta.
Kylvöön lähdetään, kun maa on saatu kunnollisesti muokatuksi. Itämisalustan tulee olla hienomuruinen, jotta siemen voisi kunnollisesti itää ja tasaisesti orastua. Kylvöön on käytettävä vain hyvin tuleentunutta siementä. Hampuntaimi ei ole erityisemmin hallanarka, joten kylvön voi suorittaa aikaisin. Kansanomainen tapa on suorittaa kylvö vasta kesäkuun puolivälissä, mutta paljon suuremopi sato saadaan, jos kylvöön lähdetään jo toukokuussa.
Siemenmäärä on maatiaishampulla 180-220 kg/ha ja ulkomaisilla reheväkasvuisilla laadulla 100-150 kg/ha. Pienempi määrä tulee kysymykseen riviviljelyksessä köysihamppua tuotettaessa. Kehruuhampun viljelyksessä käytetään suurempia siemenmääriä. Konekylvö on käsinkylvöä edullisempi. - Multaussyvyys 2.5-5.0 sm.
Hoitoa ei hamppu juuri tarvitse, sillä se kehittyy nopeasti ja peittää maan jo n. 4 viikon kuluttua tukahduttaen rikkaruohot varjostuksellaan. Jos maanpinta sattuisi liettymään, ennenkuin hamppu on orastunut, rikotaan kuori kevyellä jyrällä. Jos käytetään suuria rivivälejä, kuten on tapana hampun siemenviljelyksessä, on haraus, vieläpä vähäinen multauskin tarpeellinen.
Korjuu suoritetaan joko nyhtämällä tai niittämällä. Myöskin itseluovuttavaa elonkorjuukonetta voidaan käyttää. Kun juuressa oleva kuitu on käyttökelvottomana poistettu, on jälkimmäinen korjuutapa suuremmilla aloilla edullisin. Ulkomaiset jalosteet valmistuvat niin myöhään, että ne meillä on korjattava vihantina syyskuussa. Maatiaishamppu valmistuu jo heinäkuun lopulla, jos kylvö on suoritettu toukokuussa. Hedekasvit valmistuvat 2-3 viikkoa ennen emikasveja ja ovat täysin lakastuneet ja käyttökelvottomat, kun emikasvit alkavat olla korjuukypsät. Jos mieli saada hedekasveistakin kunnollinen kuitusato, ne olisi korjattava erikseen kukkiessaan. Se on mahdollista vain pienillä aloilla.
Siementä ei meillä yleensä korjata erikseen, vaan kuitusadon yhteydessä. Se on tuleentunut, kun latvatähkylät ovat kellastuneet ja harmahtavat hedelmät, "siemenet", helposti irtaantuvat. Ne varisevat helposti ellei niitä ajoissa korjata. Varret kuivataan kuhilaissa ja "sylkyt" rohkitaan samaan tapaan kuin pellavan. Siemensato vaihtelee tavallisesti 400-700 kg/ha.
Hamppusadon käsittely suoritetaan samalla tavalla kuin pellavasadon. Kaikki nämä työt on viljelijän suoritettava, sillä tehtaamme eivät voi liotus- ym. laitteiden puutteessa ainakaan nykyisin ottaa vastaan hamppua varsineen.
Maatiaishampun varsisato voi edullisissa tapauksissa nousta 8000-10000 kg/ha ja lihdattu kuitusato 500-600kg/ha. Suurikasvuiset ulkomaiset hamput voivat antaa jopa 30000 kh:n varsisatoja ja 800-900kg:n lihdattuja kuitusatoja ha:lta.