Miksi menin A-studioon?

Tero Nieminen

KIELTOLAKI

En ole kuullut, että kieltolaki olisi toiminut missään maassa tai minkään aineen kohdalla. Epäonnistuneita kokeiluja on ollut teen, kahvin, tupakan ja alkoholin kanssa.

Perimmäinen ajatukseni liittyessäni Suomen kannabisyhdistykseen oli juuri se, että kieltolain ylläpitäminen on erittäin kallista. Minulla pitää olla oikeus sanoa mielipiteeni siihen, miten verorahojani käytetään. Amerikassa kieltolain ylläpitoon on sijoitettu uskomattomia määriä ja tulokset ovat olleet varsin huonoja.

Taloustieteen Nobelin vastaanottanut Milton Friedman vertaa kieltolakia sosialismiin. Yksityisellä sektorilla ei koskaan yritettäisi jatkaa ohjelmalla, joka selvästi tuottaa tappiota.

KANNABISYHDISTYS

Suomen kannabisyhdistys on ollut erittäin usein mustamaalattuna julkisuudessa. Lisäksi on esitetty useaankin kertaan näkemys, ettei tätä yhdistystä pitäisi olla olemassa ollenkaan. Tästä on seurauksena, että asiat ovat juuri päinvastoin. Kannabisyhdistyksessä aktiivisesti toimivien pitää olla korostetun lainkuuliaisia, sillä muuten yhdistyksen toiminta todella lopetettaisiin.

KIELTEINEN SUHTAUTUMINEN

Suomessa suhtaudutaan erittäin negatiivisesti laittomiin päihteisiin. Se ei mielestäni ole järkevää. Sellainen suhtautuminen estää asiallisen keskustelun aiheesta. Jos ajatellaan tässä ilmapiirissä olevaa päihteiden käyttäjää, jolla on jonkinlaisia ongelmia, niin ne ongelmat varmasti pahenevat entisestään kielteisen suhtautumisen takia. Tämä ilmapiiri ei ole kenenkään etu.

A-studion toimittaja on tekemässä ohjelmasarjaa, joka käsittelee suvaitsevaisuutta. Kannabiskysymystä käsittelevä ohjelma oli vain yksi osa tätä sarjaa.

ALAIKÄISET

Nyt alaikäisten on helpompi saada kannabista kuin keskiolutta. Jos kannabis myytäisiin virallisia kanavia käyttäen, niin sen saatavuus olisi edes yhtä hankalaa kuin keskioluen. Lisäksi kannabiksen laatu olisi valvottua.

OIKEUSVALTIO

Helsingissä kotikasvattajat jätetään rauhaan. Tampereella perustetaan vihjepuhelin puutarhureita varten. Itse lainsäädännössä on liikaa tulkinnanvaraisia kohtia, joka on johtanut varsin kirjavaan käytäntöön. Tuomioiden ei pitäisi olla asuinpaikasta riippuvaisia.

Keväällä tuomittiin Helsinkiläiset tupakkakaupan pitäjät, koska he olivat myyneet hampunsiemeniä. Perusteena käytettiin sitä, että he tiesivät siemeniä käytettävän huumekasvien kasvattamiseen. "Tässä oli nyt tällainen tapaus, missä tuomittiin, vaikka oikeudessa ei ollut näyttöä yhdestäkään tapauksesta. Nämä huumejutut ovat sellaisia, joissa otetaan käyttöön sellaisia uusia käytäntöjä, mitä ei aikaisemmin ole hyväksytty. Toisaalta ne pikkuhiljaa leviävät myös muihin juttuihin. Näin nämä huumejutut pikkuhiljaa korruptoivat koko oikeusjärjestelmän." Näin pohdiskeli yrittäjien asianajaja Markku Fredman tuomion julistamisen jälkeen.

KONTROLLIN LISÄÄNTYMINEN

Poliisia varten perustetaan geenipankkia, passeihin lisätään sormenjälkiä, puhelujen kuuntelua lisätään, GSM-salausta halutaan heikentää. Näitä perustellaan usein huumeiden vastaisella taistelulla. Kaikki nämä tuntuvat menevän varsin helposti läpi. Kuitenkin jokainen näistä asioista on tärkeä ja niillä on syvälliset vaikutukset yhteiskuntaan. Miten pitkälle tietosuojaa halutaan heikentää huumeiden vastaisen taistelun nimissä?

SUOMALAINEN PÄIHDEKULTTUURI

Suomessa on olemassa eräänlainen viinanjuontipakko. Tämän voi todeta menemällä kapakkaan ja olemalla juomatta. Suhtautuminen ei siinä vaiheessa ole kovin ymmärtäväistä. Sama ilmiö esiintyy jopa työelämässä. Jos firma haluaa kestitä työntekijöitään, niin silloin järjestetään olut- ja viinitarjoilu. Harvoin mitään muuta vaihtoehtoa edes harkitaan. Jos tämä tarjoilu ei kiinnosta, niin silloin jää tylysti ilman. Tämä on eriarvoista kohtelua. Viinatarjoilusta kieltäytymisen syyt voivat olla myös terveydelliset, uskonnolliset tai periaattelliset.

KUITUHAMPPU

Kuituhamppua ei Suomen ilmapiirissä käytännössä voida hyödyntää. Hampulla on paljon erilaisia käyttötapoja ja lisäksi sen viljelyä varten saa tukea EU:sta. Kuituhampun viljely on myös ekologisesti järkevää, koska se kasvaa köyhässä maaperässä eikä tarvitse lannoitteita tai tuholaismyrkkyjä.

LÄÄKETIETEELLINEN KANNABIS

On olemassa useita sairauksia, joiden oireita kannabis lieventää. Laittomuuden takia ei voida tehdä kunnollista tutkimusta kannabiksen lääketieteellisistä ominaisuuksista.