Uutisia vuodelta 1997

Suomen Kuvalehti:

Ajatuspoliisi valvoo

20.12.1997

19.12. ilmestynyt Suomen Kuvalehti kirjoittaa IHMISET-palstalla otsikolla Ajatuspoliisi Valvoo:

Helsingin rikospoliisin huumeyksikön johtaja, rikosylikomisario Paavo Selin on laajentamassa toimintakenttäänsä myös ajatuspoliisin puolella. Selin hyökkää Joel Hallikaisen kimppuun, koska tämä oli lehtihaastattelussaan uskaltanut pohtia kannabiksen laillistamista tähän tapaan: "Se on kaksipiippuinen juttu. En voi sanoa tässä kyllä, koska en ole sitä mieltä. Ehkä ei." Jo tämä sai Selinin julistamaan: "Hallikaisen harkintakyky petti pahoin." Onko Paavi Selin julistanut voimaan lain, jonka mukaan huumeista ei saa puhua kukaan muu, kuin Paavo Selin, poliisin mediatyrkky lausuntoautomaatti ?


Huumeita Irti Huumeista ry.:ssä

19.12.1997

SKY:n lähetystö vieraili Irti Huumeista r.y.:n toimistossa perjantaina 12.12.1997. Huomasimme , että Irti Huumeista ry:n toimihenkilöt käyttävät pahimmin addiktoivaa (riippuvuutta aiheuttavaa) huumetta mitä markkinoilta löytyy. Huumeita arvostellaan asteikolla 1-100 antamalla kaikkein addiktiivisimmalle päihteelle luku 100. Marihuanan (ja hasiksen) addiktiopotentiaali on vain 22 , vastaavasti Irti Huumeista ry:n käyttämä huume on addiktiopotentiaaliltaan huimat 99.


Amsterdam harkitsee:

Ecstasy valvottuun myyntiin?

15.12.1997

Amsterdamin pormestari sanoi 11.12. tutkivansa mahdollisuutta järjestää MDMA:m eli ecstasyn valvottua myyntiä. Asia tuli puheeksi Amsterdamin kaupunginvaltuustossa sen jälkeen kun viranomaiset olivat löytäneet suuren erän ecstasya, johon oli lisätty vaarallista lisäainetta. Kaupunginvaltuustolle lähettämässään kirjeessä pormestari totesi, että valvotulla ecstasyn myynti voisi helpottaa saastuneiden aineiden aiheuttamia ongelmia.


Takaisku lääkekäytölle:

Kalifornialaistuomari määräsi sulkemaan kannabiskerhot

15.12.1997

Kalifornialainen vetoomustuomioistuin määräsi 13.12. osavaltion ns. marijuanakerhot suljettaviksi, siitä huolimatta, että v. 1996 vaaleissa osavaltion äänestäjät hyväksyivät ehdotuksen, jolla sallittaisiin kannabiksen lääkekäyttö. Useissa kalifornialaiskaupungeissa toimivat kerhot myyvät jäsenilleen kannabista lääkekkeeksi. Jäsenyyden ehtona on lääkärintodistus. Tuomio tulee voimaan kuukauden kuluttua, ellei siitä valiteta. Lääkekannabiksen kannattajat ovat ilmoittaneet valittavansa.


Independent on Sunday -kannabiskampanja:

George Soros liittyy kannattajiin

12.12.1997

Maailmankuulu sijoittajamonimiljonääri George Soros ilmaisi 7.12. tukensa brittilehti Independent on Sundayn kampanjalle dekriminalisoida kannabis. Kirjeessään lehdelle Soros korosti, ettei hän kannata kannabiksen suoranaista laillistamista, mutta on sitä mieltä että sen lääkinnällinen käyttö tulisi sallia, ja muu käyttö dekriminalisoida, edellyttäen, että riittävät toimenpiteet pannaan täytäntöön nuorison suojelemiseksi. Viime syksynä Soros antoi rahallista tukea Kalifornian ja Arizonan kansanäänestysaloitteille, jotka johtivat kannabiksen lääkekäytön laillistamiseen näissä osavaltioissa.


USA:n lääkäriliitto: Kannabisneuvonta potilaiden kanssa sallittava

12.12.1997

USA:n lääkäriliitto, the American Medical Association ehdotti 9.12. että lääkärit saisivat vapaasti keskustella potilaidensa kanssa kannabiksen mahdollisista lääkehyödyistä. Dallasissa pidetyssä kokouksessa liiton periaatelinjauksia laativa komitea suositteli, että lääkärit ja potilaat saisivat vapaasti keskustella kannabiksen mahdollisesta käytöstä mm. aidsin ja MS-taudin oireiden hoitoon ilman syytteiden pelkoa.

Lähde: Report 10 of the AMA Council on Scientific Affairs (I-97): Medical Marijuana


Oikeustapaus Kanadassa:

Epileptikko sai kasvinsa takaisin

12.12.1997

Torontolainen tuomioistuin määräsi 10.12. että vaikeaa epilepsiaa sairastavalle miehelle on palautettava häneltä takavarikoidut hamppukasvit, jota mies oli kasvattanut sairautensa hoitoon. Tuomari myös kumosi miestä vastaan nostetut humesyytteet. Tapausta pidetään tärkeänä ennakkotapauksessa Kanadassa, missä mielipidetiedustelujen mukaan 80 prosenttia väestöstä kannattaa kannabiksen sallimista lääkkeeksi.


Irti Huumeista r.y. aloitti Webin valloituksen

7.12.1997

Irti Huumeista r.y. on viimein saanut WWW-sivunsa valmiiksi. Oma domain Irti Huumeista r.y:llä on ollut jo pitkään, mutta tähän asti sivuille yrittäneet surffailijat ovat törmänneet tylyyn kieltoon '404 Forbidden'.

VIH:n hillityn hampunvihreät sivut näyttävät varsin tyylikkäiltä, vaikka toistaiseksi niillä ei paljon varsinaista sisältöä olekaan. Tällä hetkellä sivujen mielenkiintoisinta antia on Irti-lehdestä otettu artikkeli Voiko kannabiksen polttamisesta kuolla, tulla hulluksi tai saada syövän?, johon on koottu tiiviissä muodossa kaikki kannabikseen liitetyt myytit.

VIH:n aloitellessa Webin valloitustaan SKY:n sivut ovat olleet verkossa jo yli kolme vuotta - lähes WWW:n alkupäivistä lähtien - ja tänä aikana sivuilla on käynyt yli 100.000 kävijää. Kiinniotettavaa VIH:llä siis riittää. SKY toivottaa uudet tulokkaat lämpimästi tervetulleiksi - uskomme ja toivomme VIH:n mukaantulon aikaansaavan rakentavampaa vuorovaikutusta SKY:n kanssa kuin se, mihin Sininauhaliitto on kyennyt.


Ranskalaistutkimus: kannabiksenkäyttäjät kunnon kansalaisia

7.12.1997

Ranskalainen päivälehti Le Monde kertoi 5.12. uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan useimmat kannabiksenkäyttäjät ovat enimmäkseen lakia kunnioittavia kunnon kansalaisia, joilla on vähän terveydellisiä tai sosiaalisia ongelmia. Tutkimuksen suoritti pariisilainen epidemiologian ja lääkeriippuvuuden tutkimuslaitus IREP. Siinä haastateltiin 1087 kannabiksenkäyttäjää eri puolella Ranskaa, joista suurin osa hallitsi käyttöään hyvin. Joidenkin haastateltavien mukaan kannabiksella oli myös haittavaikutuksia: mm. pulssin kiihtymistä, pyörrytystä, pahoinvointia, sekä psyykkisiä vaikutuksia. Haastatelluista 2 prosenttia katsoi olevansa kannabiksesta riippuvaisia.


Ranskan terveysministeri kannattaa kiellettyjen aineiden lääkekäyttöä

5.12.1997

Tiukasta huumepolitiikasta tunnetun Ranskan terveysministeri Bernard Kouchner kertoi lehtihaastattelussa 2.12. kannattavansa kannabiksen ja heroiinin lääkinnällistä käyttöä. Liberation -lehden haastattelema Kouchner sanoi, että heroiinia voitaisiin jakaa vaikeasti aineesta riippuvaisille Ranskassa jo ensi vuonna. Ministeri on myös sitä mieltä, että lääkäreiden on ennen pitkää pakko saada luvan määrätä kannabista esim. syöpä, ja AIDS potilaille. Haastattelussa Kouchner korosti, että huumepolitiikka on muuttumassa kaikkialla Euroopassa, ja ettei Ranska voi eristäytyä.


Tapani Sarvanti väitöskirjassaan: "Suomen Kannabisyhdistys on ihmisoikeusjärjestö"

30.11.1997

Valtiotieteen maisteri Tapani Sarvannin 28.11. tarkastetussa väitöskirjassa Huumepolitiikka ja oikeudenmukaisuus arvostellaan ankarasti Suomessa harjoitettua huumepolitiikkaa, joka hänen mielestään haittaa yhteiskunnan moniarvoisuutta. Sarvannin mukaan huumepolitiikan pitäisi perustua päihteiden vaikutuksia koskeviin tosiasioihin, ja sen pitäisi kääntää maltilliseen kysyntää rajoittavaan suuntaan monipuolisella tiedolla ja avoimella keskustelulla. Sarvannin mielestä valtion pitäisi aktiivisesti huolehtia siitä, että kansalaisten mielipidemuodostuksen kannalta relevantit tahot voivat tuoda itseään julki. "Tämä merkitsisi mahdollisesti mielipidelehtituen tyyppisiä järjestelyjä eri tavoin huumepolitiikkaa tarkastelevien järjestöjen toiminnan turvaamiseksi." (s. 59) Jaotellessaan eri huumepoliittisia järjestöjä ihmisoikeusjärjestöihin, moralistijärjestöihin, ja sosiaali- ja terveysjärjestöihin, Sarvanti toteaa: "Ihmisoikeusjärjestönä pidän ainakin Suomen Kannabisyhdistystä." (s. 198) Väitöskirja on julkaistu STAKESin tutkimussarjassa.


Mietintö huumeiden vapauttamiseksi

Lähde: Turun Sanomat 28.11.1997

Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien ja sisäasiain valiokunta on hyväksynyt äänin 17-12 mietinnön, joka liberalisoisi huumeiden käyttöä ja myyntiä koko Euroopan Unionin alueella.

Mietinnön on laatinut hollantilainen sosialisti Hedy d'Ancona. Mietintö pohjautuu pitkälti hänen kotimaansa nykykäytäntöön. Sen mukaan miedot huumeet, hasis ja marihuana, vapautettaisiin kokonaan ja kovista huumeista tulisi reseptilääkkeitä.

Mietintö, jonka takana on myös laajempi joukko hollantilaisia, on ns. omaehtoinen raportti eikä sen tarvitse johtaa parlamentin hyväksymisen jälkeenkään mihinkään jatkotoimiin, esimerkiksi ministerineuvosto, joka vasta päättäisi yhteisistä säännöistä, tuskin kiinnittää mitään huomiota paperiin. Huumeita koskeva lainsäädäntö kuuluu kansalliseen päätöksentekoon eikä sitä voida lähteä harmonisoimaan.

Pohjoismaalaiset parlamentaarikot ovat kuitenkin olleet huolestuneita siitä, että tällainen raportti jää elämään kansalaiskeskusteluun ja antaa viitteitä siitä, miten Euroopan päättäjät suhtautuvat huumeisiin.

(SKY uutisoi asiasta jo 7.11.1997)


BBC:n Web-sivuilla äänestetään kannabiksen laillistamiskysymyksestä

26.11.1997

BBC:n Web-sivuilla on paraikaa käynnissä äänestys siitä, tulisiko kannabis laillistaa vai ei. Tällä hetkellä tililanne on n 95% puolesta ja 5% vastaan.


Rimpelä huumevalistuksesta: "Pahinta maailmassa ovat hyvää tarkoittavat hölmöt"

25.11.1997

Satakunnan Kansan 15.11.97 haastattelema Stakesin tutkimusprofessori Matti Rimpelä haukkuu monet huumevalistajat hyväntahtoisiksi hölmöiksi, jotka vain pahentavat Suomen huumetilannetta. Hän ei näe mitään hyötyä siitä, että kierretään kouluissa kertomassa opettavaisia tarinoita. "Voi sanoa, että Turmiolan Tommi on tullut takaisin." Rimpelän mukaan "Nyt poliisi, opettajat ja terveydenhoitajat tekevät ilmaiseksi huumeiden markkinointityön, ja myyjät keräävät tyytyväisinä rahat." Hänen mielestään ala-asteella pitäisi puhua huumeista vain sen verran, mitä lapset itse kysyvät; olisi tärkeämpää, että aikuiset yksinkertaisesti eivät polttaisi tupakkaa koulun alueella. Lehden mukaan Rimpelä ei usko, että valistusoppaat tai kirjat huumenuorten tarinoista auttavat. "Vanhempien pitäisi paremminkin lukea kirjoja, joissa puhutaan lasten oppimisvaikeuksista, masennuksesta, väsymyksestä - ja tarttua niihin."

Rimpelä pitää lasten juopottelua varsinaisena ongelmana: "Jos 12-14 vuotiaiden jengi dokaa Porin torilla ja jättää jälkeensä pari tyhjää kaljakoria ja muutaman viinapullon, ne korjataan tyynesti pois, eikä kukaan hätkähdä. Mutta jos sieltä löytyy muutama käytetty huumeneula, niin kansa kohahtaa ja lehtiin kirjoitetaan artikkeleja huumeongelmasta."

Satakunnan Kansa sitten valistaa lukijoitaan. Lehden mukaan huumaavien aineiden käyttöä on neljänlaista: 1) lääkkeet yhdessä alkoholin kanssa. 2) imppaaminen eli erilaisten kaasujen haistelu. 3) Kannabistuotteiden kokeilu ja käyttö ja 4) heroiini, hasis ja muut kovat huumeet.


Hamppuöljy huumetesteissä

20.11.1997

The Journal of Analytical Toxicology elokuun numerossaan kertoo, että laillinen hamppuöljy voi johtaa "kärähtämiseen" huumetestissä. Tavallisella kylmäpuristetulla hamppuöljyllä ei ole psykoaktiivisia vaikutuksia. Se sisältää kuitenkin juuri niitä kannabinoleja, joita työpaikkojen huumetesteissä etsitään.

Kylmäpuristettua hamppuöljyä saa Helsingissä ainakin Hemp's Rejuvenationista.


Uusi hamppukauppa: Hemp's Rejuvenation

20.11.1997

Uusi hamppukosmetiikkaan erikoistunut kauppa on avattu Helsingissä. Kaupassa on myytävänä myös vaatteita, 100% hamppukangasta ja hamppuruoka-aineita. Piakkoin tulee myös myyntiin omaa vaatetuotantoa.
Osoite: Hemp's Rejuvenation, Lapinlahdenkatu 9, 00180 Helsinki.
Puh/Fax: 09-685 36 24, GSM 050-597 88 25

Aukioloajat: ma		suljettu
	     ti-pe	11-19
	     la	 	12-16
Suomen kannabisyhdistyksen jäsenet saavat alennusta kosmetiikasta ja ruokatarvikkeista 10% ja vaatteista 5% näyttämällä yhdistyksen jäsenkorttia.


Brittisanomalehti kampanjoi kannabiksen puolesta

15.11.1997

Brittisanomalehti Independent On Sunday kampanjoi voimakkaasti kannabiksen laillistamisen puolesta. Lehti on perustanut aihetta varten myös oman osaston WWW-sivuillensa.


Inhimillinen poliisi

14.11.1997

Joskus käy niinkin, että huumepoliisi osaa olla inhimillinen, toisin kuin Espoon huumepoliisi.

Helsingin poliisilaitokselta tuli eräälle hampunkasvattajalle seuraavanlainen ilmoitus.


Huumekeskustelua Kokoomuksen WWW-sivuilla

13.11.1997

Kokoomuksen WWW-sivujen Sisäpolitiikka- keskustelupalstalla käydään paraikaa erittäin mielenkiintoista keskustelua huumausaineista ja erityisesti kannabiksen laillistamisesta.


Nuorten eurooppalaisten huumeidenkäyttöä:

Irlanti 40%
Hollanti 14%

10.11.1997

European Union Drug Monitoring Service tekee vuosittain tilastoja päihteistä. Noin 40% 16-vuotiaista irlantilaisista on käyttänyt huumeita. Irlantilaiset nuoret tekivät kärkituloksen Euroopassa huolimatta siitä, että Irlanti ajaa tiukkaa huumepolitiikkaa.

Toisaalta vapaamielisessä Hollannissa nuorten huumeidenkäyttö jää 14% tasolle.


Italia: Pannella jakaa taas pilveä

-komissaari Bonino solidaarisena

7.11.1997

Italian radikaalipuolueen johtaja Marco Pannella ja joukko hänen kannattajiaan pidätettiin Roomassa 25.10.1997, kun he olivat jakamassa kannabista ilmaiseksi ohikulkijoille. Pannella ja kumppanit pyrkivät tempauksellaan edistämään kannabiksen laillistamista. Tapahtuman jälkeen Emma Bonino - radikaalipuolueen jäsen ja humanitaarisista asioista vastaava EU-komissaari - ilmaisi solidaarisuutensa pidätettyjä kohtaan.

Vapauduttuaaan kotiarestista Pannella lähetti italialaisille tiedotusvälineille hasista gramman paketeissa. Paketeissa varoitettiin, että hasista saisi käyttää vain täysi-ikäiset. Käyttäjiä myös varoitettiin ajamasta autoa kannabiksen vaikutuksen alaisena tai käyttämästä ainetta raskaana.


Brittitutkimus: nuoret huumeidenkäyttäjät jokseenkin normaaleja

7.11.1997

Englantilainen tutkimuslaitos Demos julkaisi 5.11. tutkimuksen, joka kumoaa käsityksen huumeita käyttävistä nuorista yhteiskunnasta vieraantuneina surkeina luusereina (vrt. Sininauhaliitto "users are losers"). Tutkimuksessa haastateltiin 850 nuorta eri puolella Britanniaa. Tutkimuksen mukaan huumevalistuksesta tuttu stereotyyppi huumeita käyttävästä nuoresta - epäonnistuja, joka ei osaa ajatella elämäänsä pitkällä aikavälillä - pätee vain hyvin pieneen vähemmistöön. Demos myös päättelee, että kaikenlaisen huumeidenkäytön jyrkästi tuomitsevat 'valistusohjelmat' tuskin vaikuttavat toivotulla tavalla.


Europarlamentin komitea vaatii kannabista lailliseksi

7.11.1997

Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien ja sisäisten asioiden komitea hyväksyi 4.11. raportin, jossa vaaditaan kaikkien huumeiden käytön dekriminalisointia sekä kannabiksen tuotannon ja jakelun laillistamista. Raportin oli laatinut komitean puheenjohtaja, entinen Hollannin terveysministeri Hedy D'Ancona. Hänen mukaansa laiton huumekauppa on nykyään suurempi bisnes kuin koko maailman teräskauppa ja suunnilleen samaa kokoluokkaa kuin koko maailman tekstiilikauppa.


Aloittaako Suomi kannabiksen laillistamiskeskustelun EU:ssa?

20.10.1997

TV2 esitti 10.10 ohjelman Varjohallitus. Siinä esitettiin kysymys: "Pitäisikö Suomen aloittaa kannabiksen laillistamiskeskustelu EU:ssa?" Puhelinäänestyksen tulos julkaistiin 17.10:

- Kyllä: 85 %

- Ei: 15 %


Uskonnollinen vakaumus puolustuksena oikeudessa

Hufvudstadsbladet 13.10.1997

HBL otsikoi yllättävän ison ja positiivisen juttunsa ruotsalaisen Davidin tulevasta oikeudenkäynnistä: David hyppäsi oravanpyörästä. David oli tukholmalainen liikemies, joka omisti 20 henkeä työllistävän kasvisravintolan ja oli juuri ottamassa 2 miljoonan kruunun lainan uuden trendikkään kasvisravintolan perustamiseksi Tukholman keskustaan kun hän yllättäen jätti kaiken. Nyt hän asuu Hangon metsissä alkeellisessa tiipiissä.

Viime kesänä paikallisten asukkaitten hälyttämänä paikkaa saapui tarkastamaan paloviranomainen mukanaan kaksi poliisiviranomaista. He löysivät myös Davidin pienen hamppuviljelmän ja joutuivat virkansa puolesta tekemään asiasta rikosilmoituksen.

Tulevassa oikeudenkäynnissä David aikoo vedota uskonnollisluonteiseen vakaumukseen:" Hampan bryter tiden. När du bryter tiden upphör kontinuiteten i illusionerna. Det uppstår en lucka där du kan hitta dig själv.

I rätten tänker jag påvisa att människan berörs av sin kraft vad gäller sociala konventioner och auktoritet. Jag vill inte se mina barn slaktade av kunskap och auktoritet vilket jag själv har blivit."

Tämä lienee ensimmäinen hamppuoikeudenkäynti, jossa syytetty aikoo johdonmukaisesti vedota uskonnolliseen vakaumukseen ja tämän takia mielenkiintoinen koetinkivi huumelain soveltamiselle perustuslain uskonnonvapauden periaatteen valossa.


Tero Nieminen keskustelee syyttäjä Maarit Loimukosken kanssa.

8.10.1997

Keskustelusta selviää millä perusteilla syyttäjä kumoaa 700 ihmisen allekirjoittaman vetoomuksen.


Pitäisikö kannabis laillistaa ?!?

2.10.1997, 6.10.1997

Kysymykseen, johon jokainen SKY:n kannattaja tietää oikean vastauksen, voi käydä vastaamassa NBC Europen kotisivulla, jossa kyseinen kysymys on Question of the Week.

NBC:n viikon 40 mielipidekyselyn (Question of the Week), "Pitäisikö kannabis laillistaa?", tulos oli:

- Kyllä: 74 %

- Ei: 26 %


Narkofobialoite hylättiin kansanäänestyksessä - Sveitsi säilyttää nykypolitiikan

29.9.1997

Äänestäjät Sveitsissä hylkäsivät "nuoriso ilman huumeita" -nimisen aloitteen 28.9. pidetyssä kansanäänestyksessä. Yli 70% äänestäneistä vastustivat oikeistopoliitikkojen ja joidenkin urheilijoiden ajamaa aloitetta, joka olisi merkinnyt sveitsiläisen huumepolitiikan huomattavaa tiukentamista. Aloitteen alullepanijoiden mielestä hallituksen nykyinen politiikka yllyttää nuorisoa käyttämään huumeita. Siinä erityisesti vastustettiin kokeilua, jossa pinttyneille heroinisteille on annettu tarvitsemaansa heroiinia valvotuissa olosuhteissa. Kokeiluun osallistuneet ovat suhteellisen hyvin onnistuneet palamaan normaaliin elämänmenoon. Äänestyksen tulosta pidetään huomattavana voittona haittojen vähentämiseen tähtäävälle päihdepolitiikalle ympäri maailmaa.


Brittilehti laillistaisi kannabiksen

- hallitus tyrmäsi vetoomuksen

29.9.1997

Brittiläinen The Independent on Sunday -sanomalehti aloitti 28.9. kampanjan kannabiksen laillistamiseksi. Lehden vetoomuksessa, jonka allekirjoiti n. 100 julkisuuden henkilöä (mm. Paul McCartney), poliitikkoa, liike-elämän edustajaa, poliisiveteraaneja ja lääkäriä, vaaditaan omaan käyttöön tapahtuvan kannabiksen hallussapidon dekriminalisointia. Lehden päätoimittajan Rosie Boycottin mukaan "jos alkoholi on tiikeri, kannabis on pelkkä hiiri." Lontoon Hyde Parkissa pidettiin n. 300 hengen mielenosoitus, jossa jaettiin mm. kannabisleivonnaisia ilman, että poliisi olisi puuttunut. Sisäministeri Jack Straw kuitenkin tyrmäsi ajatuksen kannabiksen laillistamisesta, ja kiisti, että maa olisi häviämässä huumeidenvastaista sotaa.


Saksa: Näyttelijä ei pääse poliisin 'kunniakomissaariksi'

26.9.1997

Saksan vanhoillisen Baijerin osavaltion poliisit ovat evänneet näyttelija Iris Berbeniltä 'kunniakomissaarin' tittelin tämän myönnettyä joskus käyttäneensä huumeita. Baijerin poliisien ammattiliitto 24.4. yllättäen perui aikeensa myöntää arvonimi Berbenille, joka tunnetaan roolistaan Rosa Roth nimisenä naispoliisina. Poliisiliitosta kerrottiin, että syynä oli parin vuoden takainen esiintyminen televisioidussa haastatteluohjelmassa, missä Berben myönsi käyttäneensä huumeita.


Chirac yhä Hollannin kimpussa

26.9.1997

Ranskan presidentti Jaques Chirac ei hellitä tiukassa linjassaan Hollannin huumepolitiikkaa vastaan. Vieraillessaan Troyes'in kaupungissa 23.9. Chirac sanoi Ranskan pitävän kiinni rajamuodollisuuksistaan maan pohjoisrajalla Schengenin sopimuksesta huolimatta.


Pekka Haaviston ranskalainen kollega käyttänyt kannabista

20.9.1997

Ranskan punavihreän hallituksen ympäristöministeri on lehtihaastattelussa myöntänyt käyttäneensä kannabista. Vihreää Les Verts -puoluetta edustava 38 vuotias kahden lapsen äiti Dominique Voynet kertoi 17.9. ilmestyneessä satiirisessa Charlie Hebdo -viikkolehdessä olevansa "lääkärinä ja poliitikkona" kannabiksen laillistamisen kannalla. Ministeri Voynet'n mielestä "Kannabiksen satunnaisella käytöllä ei ole vaikutusta terveyteen tai sosiaalisiin suhteisiin". Hän myös sanoi olevansa paljon huolestuneempi unilääkkeiden käytöstä kuin pilvenpoltosta. Kysymykseen, käyttääkö hän kannabista yhä, Voynet vastasi napakasti "merde". Ranskan edellinen oikeistohallitus oli tunnettu narkofobisesta asenteesta kaikkiin alkoholittomiin päihteisiin, ja jatkuvasti hyökkäsi Hollannin huumepolitiikkaa vastaan EU:n sisällä.


SKY kommentoi huumausainepoliittisen toimikunnan mietintöä

12.9.1997

Suomen kannabisyhdistys on antanut lausunnon K. J. Långin johtaman huumausainepoliittisen toimikunnan mietinnöstä "Huumausainestrategia 1997". Toimikunta asetettiin 28.2.1996. Se kuuli Kannabisyhdistystä 14.11.1996. Toimikunta sai työnsä valmiiksi 31.3.1997.


Päivän mietelause Journalisti-lehdessä

9.9.1997

Mikä yhdistää Suomen kannabisyhdistystä ja Puolustusvoimia?

Tietoverkko!


Uudenlaista ajattelua vanhempainyhdistyksissä

8.9.1997

Australiasta on kotoisin Families and Friends for Drug Law Reform . Se on aivan normaali vanhempainyhdistys. Sen sivuilla kerrotaan omaisista tai ystävistä, jotka ovat joutuneet mieron tielle tai kuolleet, kun ovat olleet tekemisissä huumeiden kanssa. Tosin heidän mielestään yhteiskunnan olisi pitänyt suojella näitä ihmisiä. Nyt tilanne on kuitenkin se, että yhteiskunta vainoaa ja tappaa, joten huumelakeja pitäisi muuttaa.

Eräs edellisen yhdistyksen aktivisti on tehnyt myös sivut, joilla annetaan käytännön neuvoja tässä tilanteessa.

The November Coalition puolestaan esittelee sivuillaan vankilassa olevia huumesodan uhreja.

Families Against Mandatory Minimums vastustaa järjettömiä amerikkalaisia minimirangaistuslakeja, joita sovelletaan huumejutuissa.


Pieni lehdistökatsaus: The Economist

Heinäkuu 26 1997

Cleaning up dirty money (sivut 13-14)
That infernal washing machine (sivut 19-21)

Tässä lehdessä käsitellään rahanpesua. Laittomassa huumekaupassa liikkuu vaatimattomat 400 miljardia dollaria. Suurin osa tästä rahamäärästä pitää pestä eli saada takaisin normaaliin rahatalouteen. Sillä on omat vaikutuksensa. Jotkut asiantuntijat väittävät rahanpesun olevan uhkan kansallisille talouksille ja jopa vaarantavan koko kansainvälisen rahatalouden tasapainon.

Rahanpesua vastaan taistellaan. Nyt olemme saamassa vanhan kunnon huumesodan lisäksi vielä rahanpesusodan. Sanotaan, että tullit saavat kiinni noin 10% rajan yli kuljetetuista huumeista. Australiassa arvellaan, että siellä saadaan kiinni kokonainen 1% siitä likaisesta rahasta, joka liikkuu markkinoilla. Taistelua käydään esimerkiksi haravoimalla kaupallisia ja hallituksen tietokantoja. Tämän lisäksi pitäisi saada yhtenäiset kansainväliset rahanpesua estävät lait, joka onkin helpommin sanottu kuin tehty. Pankkisalaisuus on myös ikävä asia, joka haittaa rahanpesusotaa.

Tulevaisuus ja uudet elektronisen rahan muodot tarjoavat rahanpesijöille monia herkullisia mahdollisuuksia.

Elokuu 16 1997

Shopping for a drugs policy (sivut 29-30)

Elokuussa tapahtunut viisivuotiaan lapsen kuolema liittyi laittomiin huumeisiin. Tämä onkin Englannissa johtanut uudenlaisten mielipiteiden esilletuloon. Huumeongelmaa halutaan lähteä ratkaisemaan laillistamisen kautta. Tämänkaltaisia ajatuksia esittävät enenevässä määrin myös poliisipäälliköt ja kirkonmiehet.

Economist-lehti vertailee huumeiden vaarallisuutta ja tulee siihen lopputulokseen, että turvallisinta on kannabis, joka ei ole koskaan tappanut ketään. Ecstasystä on ollut paljon ristiriitaisia väitteitä ja lehden mukaan se tappaa 0.0002% käyttäjistään joka vuosi. Vaarallisimpia huumeita ovat opiaatit, joihin kuolee 1.5% käyttäjistään joka vuosi. Tupakalla luku on 0.9% ja alkoholilla 0.5%

Asiaa käsitellään vielä riippuvuuden, yksilönvapauden ja taloudellisten seikkojen valossa. Lopuksi päädytään ehdottamaan etenemistä pienin askelin, jossa ensimmäisenä olisi kannabiksen ja ecstasyn laillistaminen.

A subtle syllogism (sivut 71-72)

Economist-lehti kertoo vakuuttavasti kannabiksen lääketieteellisestä käytöstä. "Kannabis parantaa kaiken"-syndrooma loistaa poissaolollaan.

Artikkelissa käsitellään glaukooman hoito, syöpäpotilaiden pahoinvointi, kivunlievitys MS-taudissa ja AIDS-potilaiden ruokahalun paraneminen. Kannabiksen käyttöä lääkkeenä verrataan nykyisiin hoitomuotoihin. Monessa tapauksessa polttaminen on helppo tapa annostella kannabista ja niin käytettynä se myös vaikuttaa nopeasti.


Ruotsalaispoliisi valisti suomalaisia:
"Heitteellejättö oikeaa lastenkasvatusta"

29.8.1997

Oululaisessa Kalevassa kerrottiin 26.8.97 Oulun lääninhallituksen raahelaisille ja haukiputaalaisille poliiseille, terveydenhoitajille, ja sosiaalityöntekijöille järjestetystä koulutustilaisuudesta. Paikalla oli huumevalistusta antamassa ruotsalainen poliisitarkastaja Ola Backe, joka neuvoi naapurimaan ammattiväkeä mm. seuraavasti:
"Hasis on kaikkein vaarallisin huume, se aiheuttaa niin paljon pitkäaikaista vahinkoa aivoissa. Lisäksi kannabiksen käyttäjiä on kauhean vaikea saada lopettamaan huumeiden käyttöä."

Backella oli myös neuvoja vanhemmille, joiden lapsi tulee ensimmäisen kerran kotiin humalassa tai huumattuna:
"Pitää sanoa, että me rakastamme sinua, mutta et voi tulla kotiin, ellet ole selvin päin. On vain laitettava ovi lukkoon, vaikka se tuntuukin pahalta."


Tero Niemiselle oma tukisivu

24.8.1997

SKY on perustanut Tero Niemiselle oman tukisivun - Teron tapauksen viimeisistä käänteistä kiinnostuneiden kannattanee lisätä sivu selaimen bookmarkeihin.


Vetoomus Tero Niemisen puolesta

20.8.1997

Suomen kannabisyhdistys keräsi ELMUn juhlilla Helsingin Kaivopuistossa nimiä Tero Niemisen puolesta. Vetoomuksessa syyttäjää pyydetään soveltamaan huumerikoslain 50 luvun 7 pykälää, eli jättää syyte nostamatta. Nimiä saatiin kerätyksi kuudessa tunnissa n. 700.

SKY:n teltalla oli kävijöitä varovaisen arvion mukaan pari tuhatta.


Mielipidevainoa työpaikalla

- Tero Niemiselle potkut

18.8.1997

Tero Niemisen avoin ja rehellinen esiintyminen A-Studiossa 28.7. oli liikaa hänen työnantajallensa. Niemistä yritettiin ensin taivutella itse irtisanoutumaan työpaikastaan, mihin hän ei oikeutensa tuntien suostunut. Perjantaina 15.8.1997 Tero Nieminen vastaanotti viimein työnantajaltaan yksipuolisen irtisanomisilmoituksen. Kyseinen irtisanomisilmoitus on mitä ilmeisimmin lainvastainen.


Väittely kannabiksen laillistamisesta

Verkkotie-niminen riippumaton verkkolehti järjestää väittelyn aiheesta: Pitäisikö kannabis laillistaa. Aiheesta väittelevät kannabisyhdistyksen puheenjohtaja Timo Larmela ja A-klinikkasäätiön tiedotuspäällikkö Teuvo Peltoniemi.


A-studiossa esiintynyt syytteeseen?

6.8.1997

Maanantaina 28.7. A-studiossa esiintynyt Tero Nieminen joutui tiistaina 5.8. kuulusteluihin, koska kertoi TV-ohjelmassa käyttäneensä kannabista silloin tällöin 9 vuoden ajan ja kasvattaneensa hamppua. Häntä epäillään huumausainerikoksesta, ja asia menee eteenpäin syyttäjälle.

Tero Nieminen oli kuulustelussa vedonnut seitsemänteen pykälään, minkä perusteella häntä ei pitäisi edes syyttää. Hänen kotiinsa tehtiin kuulustelun jälkeen kotietsintä. Häneltä takavarikoitiin 16 hampun siementä ja kaksi piippua.

Perustelut TV-esiintymiselle.


Tampereen huumepoliisi vetoaa yleisöön: "Ilmiantakaa Pyynikin huumekasvattajat!"

Aamulehti otsikoi etusivullaan 22.7.97 "Pyynikillä kasvoi jälleen huumetta". Lehden mukaan kävelyllä ollut nainen löysi kolme ruukussa kasvanutta 40 cm. kokoista huumepensasta Pyynikin kävelytien varresta sunnuntaina. "Poliisin mukaan kasvit on tuotu Pyynikille tänä kesänä. Katukaupassa kolmesta kasvista saatavan huumeen arvo olisi ollut joitakin tuhansia markkoja. Toistaiseksi ketään ei ole pidätetty. Poliisi tutkii parhaillaan ruukuista sormenjälkiä. Vuosittain Tampereella jää kiinni kymmeniä huumeiden kotikasvattajia. Viime kesänä Pyynikiltä paljastui kaikkien aikojen suurin huumeviljelmä. Tuolloin poliisi pidätti yhden henkilön, mutta häntä vastaan ei saatu riittavasti näyttöä. Cannabis sativa-kasvista valmistetaan poltettavaa marihuanaa... Nyt paljastuneen huumeviljelmän tutkintaa johtaa rikoskomisario Erkki Wirzenius Tampereen poliisista. Tutkijat toivovat tapaukseen liittyviä yleisövihjeitä puhelinnumeroon 219 5013." Jutussa on myös valokuva ruukussa kasvavasta hamppukasvista. Kuvatekstin mukaan: "Tämännäkoiseen kasviin törmäävän kannattaa kiikuttaa löytönsä poliisille, sillä istuttajalla ei ole puhtaita jauhoja pussissaan."


Jamaikan entinen poliisijohtaja laillistaisi huumeet

18.7.1997

Viime vuonna eläkkeelle jäänyt Jamaikan entinen poliisijohtaja, eversti Trevor MacMillan ilmaisi hiljattain tukensa huumausaineiden laillistamisele. USA:n tiedotuspalvelun televisio-ohjelmassa 23.3. MacMillan katsoi, että laillistaminen vähentäisi voitontavoittelua alalla, jaa rahat, joita nykyään käytetään taisteluun huumekauppaa vastaan, voitaisiin ohjata valistukseen ja hoitoon. MacMillan totesi, että alkoholikieltolailla oli keskeinen rooli järjestäytyneen rikollisuuden synnyssä ja laajentamisessa.


Brittilääkärit laajentaisivat kannabiksen lääkekäyttöä

18.7.1997

Ison-Britannian lääkäriliitto - British Medical Association - on vedonnut laajennetun kannabiksen lääkinnällisen käytön sallimisen puolesta. Nykyään brittilääkärit saavat määrätä vain kahta kannabisjohdannaista sytostaattihoitoa saavien syöpäpotilaiden pahoinvoinnin lieventämiseksi. Edinburghissa Skotlannissa pidetyssä kokouksessa 2.7. lähes yksimielisesti hyväksytyssä kannanotossa vaadittiin kannabiksen laajemman lääkekäytön sallimista. Keskustelussa todettiin, että sadat potilaat joutuvat hankkimaan tarvitsemansa kannabiksen laittomilta markkinoilta, jossa he joutuvat erilaisille vaaroille alttiiksi. Kokouksessa korostettiin, ettei kyseessä ollut kannanotto kannabiksen laillistamiseksi muuhun, kuin lääkekäyttöön.


YK:n mielestä kannabiksen lääketieteellinen käyttö tulisi sallia

3.7.1997

Lähde: Ylen uutissivu

YK on ensimmäisen kerran ottanut virallisesti kantaa keskusteluun huumeiden käytön laillistamisesta. Järjestön mielestä kannabiksen lääketieteellinen käyttö tulisi sallia esimerkiksi aidsista kärsiville ihmisille tai solumyrkkyhoidon uuvuttamille potilaille.

Järjestön mukaan myös keskustelu huumausaineiden laillistamisesta on harhaanjohtava, koska sen mielestä kysymys on huumeiden säännöstelystä.


Ranskan uusi pääministeri dekriminalisoinnin kannalla

5.6.1997

Ranskan uudeksi pääministeriksi nimitetty Lionel Jospin on julkisesti kannattanut kannabiksen dekriminalisointia. Huhtikuussa vaalikampanjan alkuvaiheissa Jospin kertoi TV-yhtiö Canal Plusin haastattelussa haluavansa dekriminalisoida kannabiksen käytön jos sosialistit voittavat vaalit. Haastattelussa Jospin myös kertoi itse polttaneensa hasista kaksi kertaa elämässään: kerran USA:ssa ja kerran Ranskassa. Tähän asti alkoholihuumetta suosiva Ranska on harjoittanut hyvin tiukkapipoista päihdepolitiikkaa, ja painostanut Hollantia tämän liberaalin huumepolitiikan takia.


Suomen kannabisyhdistykselle oma toimisto

29.5.1997

Yhdistys on saanut toimistonsa lähes valmiiksi. Päivystämme toimistolla maanantaisin klo 11-14 ja keskiviikkoisin klo 16-20. Toimistolta saat kätevästi yhdistyksen julkaisemaa materiaalia ja ostaa yhdistyksen tuotteita. Osoite on Sorvaajankatu 9, 00810 Helsinki (Herttoniemessä). Yhdistys päivystää edelleen kännykässä (puh:040 555 3890) arkisin klo 18-20.


Merikarvian kannabisyhdistys (MKY)

29.5.1997

Merikarvialle on perustettu oma kannabisyhdistys. Jos asut lähimailla ja haluat ottaa yhteyttä MKY:hyn, niin kirjoita, mailaa tai soita SKY:lle. Välitämme yhteystietosi MKY:lle.


Roskaruualla huumeita vastaan

26.5.1997

-Irti huumeista ry ja Taffel/Chips Ab Oy Ltd ovat solmineet yhteistyösopimuksen kerätäkseen varoja nuorten huumeidenkäytön ennaltaehkäisyyn. Sopijat haluavat herättää ihmiset huomaamaan huumeiden käytön yleisyyden ja jatkuvan kasvun isästä ja asuinpaikasta riippumatta. Yhteistyön tarkoista muodoista sovitaan toukokuun loppuun mennessä. Käytännön toteutukseen on tarkoitus ryhtyä kesäkuun alusta.


Kreikan eurooppaministeri:

Kannabiksen kotikasvatus lailliseksi

26.5.1997

Kreikan eurooppaministeri George Papandreou toisti 5 vuotta sitten esittämänsä kannan, jonka mukaan kannabiksen käyttö pitäisi dekriminalisoida. Aikakauslehti Klikin 23.5. ilmestyneessä haastattelussa Papandreou, edesmenneen presidentin Andreas Papandreoun poika kertoi kannattavansa pienten omaan kayttoon tarkoitettujen kannabismaarien kotikasvatuksen sallimista. Papandreoun mielesta on hyvaksyttava tosiasia, etta repressiopolitiikka ei ole onnistunut. Vuonna 1992 Papandreou ja muutama muu parlamentaarikko ehdottivat kannabiksen laillistamista. Jo huhtikuussa toinen sosialistikansanedustaja ehdotti kannabiksen laillistamista, mutta paaministeri Costas Simitis sanoi, etta koko Euroopan Unionin pitaisi paattaa asiasta. Maan oikeusministeri Evangelos Yannopoulos tuomitsi Papandreoun ehdotuksen. Kreikan kommunistinen puolue on vaatinut Papandreoun eroa.

Kannabiksen kaytto oli Kreikassa laillista aina vuoteen 1936 asti, jolloin vallassa ollut sotilasdiktaattori kielsi sen. Kannabista kaytetaan Kreikassa yleisesti vielakin, vaikka hallussapidosta voi saada pitkan vankeustuomion.


"Rangaistusuhallako raittiiksi?"

Paneelikeskustelu "Rangaistusuhallako raittiiksi?" Rauhanasemalla 14.5.1997

Helsingissä avattiin ensimmäinen hamppukauppa

Suomen ensimmäinen kunnon hamppukauppa on avattu Helsingissä. Nimeltään kyseinen puoti on Hemp House ja sieltä saa ihan kaikkea paitsi kai marihuanaa ja osoite on Kluuvi 5, katutaso. Suomen kannabisyhdistyksen jäsenet saavat jäsenkorttia näyttämällä 5% alennuksen kaikista ostoksista. Hemp House on avoinna arkisin klo 10.00 - 19.00 ja lauantaisin klo 10.00-16.00

puh: 09-684 5470.


Huippukokoukseen kieltolakia vastaan

Amsterdamissa pidettävän EU huippukokouksen aikana 16. kesäkuuta järjestetään kaupungissa "EuroSummit Party" kieltolakia vastaan. Kokoontuminen on kaupungin Dam -aukiolla, josta marssitaan huippukokouspaikalle. Lisätietoja: End the Prohibition Now!


Kalifornia: osavoitto lääkinnälliselle käytölle

[DRCNet]

San Franciscossa toimiva liittovaltion tuomioistuin antoi 11.4. väliaikaisen päätöksen, jolla kielletään rankaisemasta lääkäreitä, jotka suosittelevat potilailleen kannabiksen käyttöä lääkkeiksi vaivoihin. Viime marraskuun vaaleissa Kalifornian ja Arizonan äänestäjät antoivat tukensa ehdotukselle, jossa hyväksyttiin kannabiksen lääkinnällinen käyttö. Koska liittovaltion laki vielä kieltää kannabiksen käytön, presidentti Clintonin hallinnon viranomaiset uhkasivat kannabista suosittelevia lääkäreitä lääkärinoikeuksien menetyksellä. Sen lisäksi, että se estää sairaita ihmisiä saamasta tarvitsemaansa lääkettä, katsottiin, että uhkaus loukkaa sananvapautta, jonka takia useat lääkärit ja 4 potilasta nostivat kanteen liittovaltiota vastaan. Tuomari jutussa päätti määrätä väliaikaisen toimenpidekiellon, jolla estetään kannabista suosivien lääkäreiden rankaiseminen. Samalla hän määräsi osapuolet neuvottelemaan mahdollisesta sovinnosta.


CORA: YK pyytää Saksaa estämään kannabiksen apteekkimyynnin

YK:n huumausainekontrolliin keskittyvä yksikkö on pyytänyt Saksan hallitusta estämään Schleswig-Holsteinin osavaltion kannabiksen apteekkimyyntikokeilun. YK katsoo apteekkimyyntikokeilun olevan kansainvälisten huumausainelakien vastainen ja pelkää sen avaavan tien kannabiksen laillistamiselle.


Nuorsuomalaiset väittelevät huumeista

Nuorsuomalaisten Live-verkkolehdessä käydään paraikaa ankaraa keskustelua siitä, kuuluuko huumausainekieltolaki demokraattiseen yhteiskuntaan vai ei. Keskustelua voi seurata osoitteessa http://live.nuorsuom.fi/kesk-hm


Vanhempainyhdistyksen varainhankkijat kavalsivat miljoonia

Helsingin Sanomissa 7.3.1997 ilmestyneen uutisen mukaan Irti Huumeista ry:lle varoja hankkineet yritykset ovat syyllistyneet noin kymmenen miljoonan markan suuruisiin veropetoksiin. Yritykset ovat myyneet SVIH:n lehteä ja huolehtineet osittain SVIH:n varainhankinnasta. Rikoskomisario Harri Pulkkisen mukaan yritysten epäillään siirtäneen verottajalta turvaan useita miljoonia markkoja mm. Yhdysvaltoihin ja Espanjaan.


Liechtensteinin ruhtinas kannattaa kaikkien huumeiden laillistamista

ö

Liechtensteinin hallitsija ruhtinas Hans-Adam II kehotti maanantaina 24.2.1997 valtioita laillistamaan kovat huumeet, koska taistelussa huumeita vastaan on joka tapauksessa epäonnistuttu. Ruhtinaan mallin mukaan valtio myisi huumeidenkäyttäjille mm. heroiinia ja kokaiinia halvalla, ja aineita saisi käyttää valvotuissa oloissa. Huumeet hankittaisiin suoraan tuottajilta ohi välittäjien ja samalla käyttäjille annettaisiin tietoa huumeiden vaikutuksista ja eri hoitomuodoista. Ruhtinas esitteli ajatuksiaan lehtihaastattelussa. Hän ei usko, että huumeiden laillistaminen lisäisi aineiden väärinkäyttöä, koska kovatkin huumeet ovat jo nyt helposti saatavilla.


Hollanti:

Pikkukaupunki etsii valistuneita kannabisyrittäjiä

Purmerendin pikkukaupunki n. 15 km. Amsterdamista pohjoiseen etsii lehti-ilmoituksilla kahta yrittäjää, joille annettaisiin lupa perustaa kannabista myyvät coffee shopit. Viranomaisten pyrkimyksenä on lopettaa kaupungissa rehoittava kannabiksen puhelinmyynti ja katukauppa ja estää kannabiksen myyntiä ala-ikäisille. Kaupungin edustaja kertoi lehdistölle, että luvan hakijoiden on esitettävä toimintasuunnitelma, jossa kerrotaan, miten he aikovat estää coffee shoppeihin usein liittyvät melu- ja muut haitat. Hakijoilta myös edellytetään kokemusta ravintola-alalla, ja heidän edellytetään antavan asiakkaille valistusta päihteidenkäytön terveyshaitoista.


USA tiukentaa kovien huumeiden valvontaa tupakan osalta

Helmikuun lopulla tuli USA:ssa voimaan uudet määräykset, joilla pyritään vaikeuttamaan alle 18-vuotiaiden tupakansaantia. Määräysten mukaan myyjien on 250 dollarin sakon vaadittava kaikkia alle 27-vuotiaiden näköisiä tupakanostajia todistamaan henkilöllisyytensä. Tiukennettujen sääntöjen noudattamista aiotaan valvoa palkkaamalla nuoria, jotka yrittävät ostaa tupakkaa. USA:n liittovaltio hiljattain virallisesti tunnusti, että tupakka on voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine.


Bogolle lisää harmaita hiuksia:

Helsingin nuorisolautakunnan pj. laillistaisi kannabiksen

Paikallislehti Itä-Helsingin uutiset kertoi 23.2.1997 ilmestyneessä haastattelussa, että Helsingin nuorisolautakunnan puheenjohtaja, Sosialidemokraattisten Nuorten puheenjohtaja ja piirihallituksen jäsen Osku Pajamäki (26 v.) on sitä mieltä, että mietojen huumeiden, kuten hasiksen ja marijuanan käytöstä voisi jättää syyttämättä. "Mielestäni niitä nuoria, jotka käyttävät mietoja huumeita ei pitäisi eristää tai tehdä heistä rikollisia. En ymmärrä, miksi esimerkiksi lääkkeiden ja viinan sekakäyttö on lain edessä hyväksyttävämpää kuin kannabiksen käyttö." Pajamäen mielestä poliitikot ovat tässä asiassa tekopyhiä, ja "pelkäävät niin helvetisti".

Helsingin Sanomissa 26.2.1997 ilmestyneessä haastattelussa Pajamäki täsmentää mielipiteitään: "En ymmärrä että hyväksymme rajun kossukännin tai lääkehumalan, mutta leimaamme rikollisiksi kevyiden huumeiden käyttäjät." Pajamäki epäilee Harry Bogomoloffin asiantuntemusta huumeista puhuttaessa: "Millä perustein Bogo puhuu tästä asiasta? Kuinka paljon hän on perehtynyt tutkimuksiin, tai tuntee huumeiden lääketieteellisiä vaikutuksia? On hurskastelua ja maailman helpointa tuomita ne ihmiset, jotka lähtevät oikeasti edes miettimään että onko olemassa järkevämpää ratkaisua."

Pajamäen sanoihin on helppo yhtyä - eihän tämä toki ole ensimmäinen kerta, kun Bogomoloff pyrkii kalastamaan kannatusta muiden kustannuksella. Bogo sai tukijoidensa kera mm. viime syksyn kunniallisvaaleissa vähemmän kunniallista julkisuutta jäätyään kiinni vaalijulisteiden liimaamisesta itselleen varattujen paikkojen lisäksi myös muille puolueille varatuille paikoille.


Kotikasvatus lailliseksi Espanjassa?

Espanja tunnetaan maana, missä kannabiksen käytöstä ole rangaistu useaan vuoteen, vaikka maahantuonti ja kauppa on kiellettyä. Nyt maan korkein oikeus joutunee lähiaikoina ottamaan kantaa kannabiksen kotikasvatuksen laillisuuteen. Juttu juontaa juurensa kesään 1994 jolloin maan siviilikaartin joukot tekivät ratsian Barcelonan lähellä olevaan 450 kasvin hamppuviljelmään, jonka omisti joukko kannabiksen laillistamisen kannattajia. Kasvattajia syytettiin julkisen terveyden vaarantamisesta - syyte, jota usein sovelletaan huumekauppiaihin. Paikallisoikeus kuitenkin antoi vapauttavan tuomion viime kesäkuussa, koska lakikirjoista ei löytynyt pykälää joka kieltäisi kannabiksen kasvatuksen. Asia nyt menee maan korkeimpaan oikeuteen. Maassa on kuitenkin poliittisia voimia, jotka saattavat huumemafian mieliksi yrittää säätää lain jossa kotikasvatus nimenomaan kriminalisoitaisiin.


Kannabiksen lääkinnällisestä käytöstä kohistaan USA:ssa

Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituutin asiantuntijaryhmä ilmoitti 20.2.1997 käsityksekseen että marijuanalla saattaa olla huomattavaa lääketieteellistä käyttöä ja että asiaa pitäisi tutkia. Lääkäriryhmä oli tutkinut kannabiksen mahdollista lääkinnällistä arvoa kahden päivän ajan ja kertoi lehdistötilaisuudessa, että vaikka tieteellistä aineistoa on vähän, kannabis voisi auttaa syöpäpotilaiden pahoinvoinnin hoidossa. Lisäksi kannabis voisi auttaa AIDS - ja viherkaihipotilaita. Lääkäreiden mielestä viitteet kannabiksen lääkinnällisestä arvosta ovat sen verran myönteisiä, että asiaa kannattaa tutkia. Lehdistötilaisuudessa oli myös joukko mielenosoittajia, jotka syyttivät asiantuntijaryhmää kannabiksen lääkekäytön viivyttelystä. Aikaisemmin tänä vuonna arvovaltainen lääketieteellinen julkaisu The New England Journal of Medicine tuomitsi liittovaltion yritykset estää lääkäreitä suosittelemasta kannabista potilailleen. Marraskuun vaaleissa äänestäjät Kaliforniassa ja Arizonassa antoivat tukensa kansanäänestysaloitteelle sallia kannabiksen käyttö lääkkeeksi. Liittovaltion huumeviranomaiset ovat sittemmin uhanneet kannabista määrääviä lääkäreitä lääkärinoikeuksiensa menettämisellä.


Bogo raivostui maltillisista mielipiteistä

Helsingin nuorisotoimen johtajan Lasse Siuralan maltillinen esiintyminen 28.Tammikuuta 1997 esitetyssä, huumausaineita käsitelleessä Musta Laatikko TV-ohjelmassa sai takajaloilleen ensin Vallilan ammattioppilaitoksen päihdetyöryhmän ja myöhemmin Helsingin kaupunginvaltuuston kokoomuslaiset. Siuralan liberaaleista ajatuksista raivostunut Harry 'Bogo' Bogomoloff joukkioineen seurasi ruotsalaisten aatetovereidensa mallia esittämällä asiasta kyselyn ja toivomalla kaupunginhallituksen 'selvittävän' asian. Nähtäväksi jää, saako Siurala pitää virkansa sananvapauden harjoittamisesta huolimatta.


Kansanterveyslaitoksen huumelaboratorion johtaja Timo Seppälä:

Kannabiksen vaikutuksia liioitellaan helposti

KTL:n huumelaboratorion johtaja ja Suomen antidopingtoimikunnan valvontaryhmän puheenjohtaja Timo Seppälä toteaa Helsingin Sanomissa 12.Helmikuuta 1997, että kannabiksen vaikutuksia usein liioitellaan. Seppälän mukaan ei ole tieteellisesti osoitettu, että kannabiksen käyttö vaikuttaisi ihmisen suorituskykyyn vielä seuraavana päivänä.
Seppälä kertoo:"Se että käyttö näkyy testeissä, ei merkitse, että käytöllä olisi jotain jälkivaikutuksia." Seppälä sanoo, että myös kannabikseen liittyvän vieroituksen kestosta ja oireista liikkuu puutteellista tietoa. Seppälä viittaa joihinkin huumeoppaisiin - tarkoittaen ilmeisesti vanhempainyhdistysten ja poliisin levittämää tiedotusmateriaalia - joissa kerrotaan kannabiksen vieroitusoireiden kestävän useita kuukausia tai jopa vuosia.
Seppälän mielestä kannabisriippuvuutta voidaan verrata alkoholiriippuvuuteen: "Kysymys on paljolti ihmisen persoonallisuuden rakenteesta. Joillekin irtipääsy on helpompaa kuin toisille."


Apteekkimyyntiä Saksassa?

Pohjoissaksalaisen Schleswig-Holsteinin osavaltion aluehallitus 10.2. virallisesti anoi liittovaltion lääkintäviranomaisilta lupaa laillisen kannabistuotteiden laillisen määräaikaisen myyntikokeilun aloittamiseksi. Osavaltion sosiaaliministerin Heide Moserin mukaan pyrkimys olisi erottaa mietojen ja kovien huumeiden kauppa toisistaan. Suunnitelman mukaan, kannabistuotteita myytäisiin apteekeissa puolen gramman yksiköissä. Vastineeksi katukauppahintaa korkeammasta myyntihinnasta ostajat saisivat takuuvarmaa puhdasta tuotetta. Myynti olisi rajoitettu alueen asukkaille joiden olisi hankittava erillinen ostoihin oikeuttava kortti. Mikäli anomus hyväksytään Berliinissä, osavaltion sosiaaliministeri arvelee, että kokeilu voisi alkaa n. vuoden kuluttua.

Saksan lääkäriliiton johtaja puoltaa valvottua kannabismyyntiä

Berliiniläisen BZ-sanomalehden mukaan Saksan lääkäriliiton (Ärztekammer) puheenjohtaja Ellis Huber puoltaa Schleswig-Holsteinin suunnitelmia kannabiksen apteekkimyynnin aloittamiseksi. Lehden mukaan puheenjohtaja Huberin mielestä ehdotus herättää toiveita tehokkaammasta politiikasta riippuvuutta vastaan, eikä hänellä olisi mitään sitä vastaan, että sitä sovellettaisiin Saksan kaikissa osissa. Huber korosti, että Saksan huumepolitiikka on epäonnistunut: hänen mielestään edes maan liittoarmeija ei pystyisi voittamaan sotaa huumemafiaa vastaan, ja että tämän takia tarvitaan uusia strategioita. Hän myös toteaa, että hasis aiheuttaa vähemmän varoja kuin pillereiden ja alkoholin käyttö, ja muistuttaa, ettei yhtäkään hasiskuolemaa ole tiedossa.


Liberaali maailmankatsomus kriminalisoitiin Ruotsissa

Helmikuussa 1996 Ruotsin poliisi teki ratsian Tukholmassa toimineeseen Happy Headshopiin. Ratsian yhteydessä Happy Headshop pakotettiin lopettamaan toimintansa, sillä poliisit ilmoittivat piippujen olevan rikoksentekovälineitä. Kaikki myynnissä oleva materiaali takavarikoitiin T-paitoja myöten.
Tukholman raastuvanoikeuden päätös oli vapauttava: raastuvanoikeuden mukaan piippuja ei missään tapauksessa voida pitää rikoksentekovälineinä. Päätöksestä kuitenkin valitettiin hovioikeuteen. Hovioikeuden 17.12.1996 tekemän päätöksen mukaan piiput ovat rikoksentekovälineitä, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  1. Piipun omistaja omaa poliittisesti liberaalin maailmankatsomuksen (!!)
  2. Piippujen lähettyviltä löytyy kannabiksesta kertovaa kirjallisuutta tai lehtiä
  3. Poliisi havaitsee ratsiapaikan liepeillä kannabisrikollisia


Kaliforniassa ja Arizonassa laillistettiin hampun lääkekäyttö!

Lue SKY:n tiedote aiheesta.